Portretten: Gespierde vader

Deze vaders tillen moeiteloos 175 kilo, trekken twintigtonners voort en paraderen als bodybuilder op het podium. “Mijn zoon wil later ook vrachtwagens trekken.”

John Jonk (50) is bouwkundig tekenaar, getrouwd met Monique (41) en vader van Nikki (9) en Milou (6).

“Sport heeft me gered. Als jongetje werd ik dagelijks mishandeld door mijn vader, die verslaafd was aan alcohol. Dit ging door tot mijn achttiende, maar ondertussen zorgde ik ervoor steeds sterker te worden. Ik voetbalde, deed aan judo en trainde met mijn broertje op zolder met gewichten. Op een gegeven moment hadden we daar vierhonderd kilo aan dumbells en halters liggen. Ik was een iel, zachtaardig ventje, woog op mijn zestiende 45 kilo, maar ging groeien en werd sterker. Nu hoor ik bij de beste bodybuilders van Nederland. Om dit lichaam te houden volg ik een strikt dieet van dertig eieren, anderhalve kilo witvis, honderd gram amandelen en een kilo sperziebonen per dag en train ik zes dagen per week. In plaats van de geur van koffie met croissants in de morgen, ruikt het bij ons thuis om zes uur ’s ochtends naar vis.

Zwemwedstrijdjes op vakantie

De meiden weten niet beter. Monique heeft diabetes en spuit vijf keer per dag, Nikki heeft coeliakie en mag absoluut geen gluten. De meiden weten veel over gezonde voeding, maar eten ook rustig een zak chips leeg. En zo hoort het ook. Meestal ga ik vanuit mijn werk naar de sportschool, zodat ik op tijd thuis ben om de kinderen op bed te leggen. Op vakantie houden we zwemwedstrijdjes en af en toe neem ik een dochter op mijn rug voor het extra gewicht. Vinden ze geweldig.

Nikki en Milou gaan altijd mee naar wedstrijden. Ze mogen achter de schermen kijken en ze gillen de longen uit het lijf om me aan te moedigen. Zij dragen hetzelfde shirtje als ik en voelen ze zich heel belangrijk, maar na twee uur zijn ze het ook wel weer zat.

Alfamannetjes

De reacties die ik krijg zijn niet altijd even positief. Zo werd ik in het begin op het schoolplein boos aangekeken door andere vaders. Echt alfamannetjesgedrag. Pas later hoorde ik: ‘Goh, je bent eigenlijk best een aardige gozer.’”

Lees alle portretten in Kek Mama 06-2016. 

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >