Portretten: de sterkste vader van de hele wereld

19.05.2016 20:57
Portretten: Gespierde vader

Deze vaders tillen moeiteloos 175 kilo, trekken twintigtonners voort en paraderen als bodybuilder op het podium. “Mijn zoon wil later ook vrachtwagens trekken.”

John Jonk (50) is bouwkundig tekenaar, getrouwd met Monique (41) en vader van Nikki (9) en Milou (6).

“Sport heeft me gered. Als jongetje werd ik dagelijks mishandeld door mijn vader, die verslaafd was aan alcohol. Dit ging door tot mijn achttiende, maar ondertussen zorgde ik ervoor steeds sterker te worden. Ik voetbalde, deed aan judo en trainde met mijn broertje op zolder met gewichten. Op een gegeven moment hadden we daar vierhonderd kilo aan dumbells en halters liggen. Ik was een iel, zachtaardig ventje, woog op mijn zestiende 45 kilo, maar ging groeien en werd sterker. Nu hoor ik bij de beste bodybuilders van Nederland. Om dit lichaam te houden volg ik een strikt dieet van dertig eieren, anderhalve kilo witvis, honderd gram amandelen en een kilo sperziebonen per dag en train ik zes dagen per week. In plaats van de geur van koffie met croissants in de morgen, ruikt het bij ons thuis om zes uur ’s ochtends naar vis.

Zwemwedstrijdjes op vakantie

De meiden weten niet beter. Monique heeft diabetes en spuit vijf keer per dag, Nikki heeft coeliakie en mag absoluut geen gluten. De meiden weten veel over gezonde voeding, maar eten ook rustig een zak chips leeg. En zo hoort het ook. Meestal ga ik vanuit mijn werk naar de sportschool, zodat ik op tijd thuis ben om de kinderen op bed te leggen. Op vakantie houden we zwemwedstrijdjes en af en toe neem ik een dochter op mijn rug voor het extra gewicht. Vinden ze geweldig.

Nikki en Milou gaan altijd mee naar wedstrijden. Ze mogen achter de schermen kijken en ze gillen de longen uit het lijf om me aan te moedigen. Zij dragen hetzelfde shirtje als ik en voelen ze zich heel belangrijk, maar na twee uur zijn ze het ook wel weer zat.

Alfamannetjes

De reacties die ik krijg zijn niet altijd even positief. Zo werd ik in het begin op het schoolplein boos aangekeken door andere vaders. Echt alfamannetjesgedrag. Pas later hoorde ik: ‘Goh, je bent eigenlijk best een aardige gozer.’”

Lees alle portretten in Kek Mama 06-2016.