Portretten: circusmoeders

28.06.2016 10:20
Portretten: circusmoeders

Er zijn moeders die in een glitterpakje rolschaatsen of zes poedels laten touwtjespringen. “En de kinderen scharrelen op het circusterrein.”

Jans Bolder (24) is getrouwd met Rik (24) en moeder van Dorus (3).

“Mijn zoontje is een echte entertainer, gek op aandacht. Zodra ik in de make-up zit, wil Dorus ook lippenstift op. Hij heeft een eigen miniwoonwagen, die naast de onze staat. ‘Mijn huis’, zegt hij trots.

Hoelahoep

Mijn vader was vroeger meubelmaker, maar in zijn vrije tijd deed hij aan acrobatiek. Was goed voor zijn rug, volgens de dokter. Hij vond het zo leuk, dat hij de circusschool ging doen. Daar ontmoette hij mijn moeder. Ze begonnen met straattheater en richtten jaren later een ­eigen circus op. Ik was twee toen ik voor het eerst op de bühne stond, balancerend aan de hand van mijn vader. Op mijn tiende had ik mijn eerste eigen act met een ­hoelahoep.

Borstvoeding in de coulissen

Mijn zwangerschap kwam nogal onverwacht. Ik was pas negentien, een kind betekende dat ik lange tijd niet kon trainen. Rik en ik waren al drie jaar samen, maar hadden het nooit over kinderen gehad. Ik lag er nachtenlang ­wakker van. Toch besloten we de baby te houden. Door mijn ouders wist ik dat het kon: ik ben ook in het circus opgegroeid en niets tekortgekomen.

Zes weken na de bevalling stond ik alweer te hoela­hoepen. Als ik een show had, gaf ik Dorus in de pauze borstvoeding in de coulissen. Nu hij ouder is, laat ik hem bij mijn ouders achter als ik moet optreden. Of een collega past backstage op hem.

Thuisbasis

We reizen veel binnen Nederland, maar slapen altijd in onze woonwagen die op een vaste plek staat. Die thuis­basis zorgt voor een zekere rust. Dat is fijn, vooral nu Dorus binnenkort naar school gaat. Als we langer van huis zijn, gaat hij naar de rijdende school.

Grootste lol

Ik train vier uur per dag en heb ook nog een eigen straattheater, samen met Rik en een collega. De dagen vliegen voorbij. Ik vind het jammer dat ik weinig tijd met Dorus kan doorbrengen. Daar voel ik me soms schuldig over, maar Dorus maakt het niet uit. Hij heeft de grootste lol op het circusterrein en is dikke vrienden met de Keniaanse artiesten. ‘You boterham voor mij smeren’, zegt-ie dan. Ik heb geen idee of hij later ook de circuswereld in gaat. Het maakt me ook niet uit: als hij een passie voor boek­houden krijgt, steun ik hem ook.”

Lees alle interviews in Kek Mama 07-2016. Bestel hier online.