Portretten: circusmoeders

Er zijn moeders die in een glitterpakje rolschaatsen of zes poedels laten touwtjespringen. “En de kinderen scharrelen op het circusterrein.”

Jans Bolder (24) is getrouwd met Rik (24) en moeder van Dorus (3).

“Mijn zoontje is een echte entertainer, gek op aandacht. Zodra ik in de make-up zit, wil Dorus ook lippenstift op. Hij heeft een eigen miniwoonwagen, die naast de onze staat. ‘Mijn huis’, zegt hij trots.

Hoelahoep

Mijn vader was vroeger meubelmaker, maar in zijn vrije tijd deed hij aan acrobatiek. Was goed voor zijn rug, volgens de dokter. Hij vond het zo leuk, dat hij de circusschool ging doen. Daar ontmoette hij mijn moeder. Ze begonnen met straattheater en richtten jaren later een ­eigen circus op. Ik was twee toen ik voor het eerst op de bühne stond, balancerend aan de hand van mijn vader. Op mijn tiende had ik mijn eerste eigen act met een ­hoelahoep.

Borstvoeding in de coulissen

Mijn zwangerschap kwam nogal onverwacht. Ik was pas negentien, een kind betekende dat ik lange tijd niet kon trainen. Rik en ik waren al drie jaar samen, maar hadden het nooit over kinderen gehad. Ik lag er nachtenlang ­wakker van. Toch besloten we de baby te houden. Door mijn ouders wist ik dat het kon: ik ben ook in het circus opgegroeid en niets tekortgekomen.

Zes weken na de bevalling stond ik alweer te hoela­hoepen. Als ik een show had, gaf ik Dorus in de pauze borstvoeding in de coulissen. Nu hij ouder is, laat ik hem bij mijn ouders achter als ik moet optreden. Of een collega past backstage op hem.

Thuisbasis

We reizen veel binnen Nederland, maar slapen altijd in onze woonwagen die op een vaste plek staat. Die thuis­basis zorgt voor een zekere rust. Dat is fijn, vooral nu Dorus binnenkort naar school gaat. Als we langer van huis zijn, gaat hij naar de rijdende school.

Grootste lol

Ik train vier uur per dag en heb ook nog een eigen straattheater, samen met Rik en een collega. De dagen vliegen voorbij. Ik vind het jammer dat ik weinig tijd met Dorus kan doorbrengen. Daar voel ik me soms schuldig over, maar Dorus maakt het niet uit. Hij heeft de grootste lol op het circusterrein en is dikke vrienden met de Keniaanse artiesten. ‘You boterham voor mij smeren’, zegt-ie dan. Ik heb geen idee of hij later ook de circuswereld in gaat. Het maakt me ook niet uit: als hij een passie voor boek­houden krijgt, steun ik hem ook.”

Lees alle interviews in Kek Mama 07-2016. Bestel hier online.

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >