Portretten: Bodybuilder-moeders

20.03.2017 11:42
Beeld: Inga Powilleit Beeld: Inga Powilleit

Als wij ons nog eens knorrend omdraaien, staan deze vrouwen al te trainen voor de volgende bodybuildwedstrijd.

Evelien (27) Nellen-Van Pelt is getrouwd met Kevin en moeder van Anna-Sophie (6).

“Als mijn dochter meegaat naar een  wedstrijd, gaan we backstage lekker tutten. Vorig jaar liep ze met me mee het podium op: ze gooide haar haren naar achteren en liep rondjes alsof ze het al jaren deed.

Mijn ouders zijn gelovig. Ik ben opgegroeid met het idee dat je niet te veel met je lichaam bezig mag zijn. Paardrijden mocht nog net, echt sporten was uit den boze. Op mijn zeventiende ging ik alsnog naar een sportschool. Daar regende het al na een week complimenten: ‘Jij traint zeker al lang?’ Ik had blijkbaar spieraanleg.

 

Prachtig, die atletische lichamen

Ik hoorde over bodybuilden. Prachtig vond ik die atletische lichamen. Kevin begeleidde me bij het trainen en ja hoor: we werden stapelverliefd. We trouwden en ik werd zwanger. Ik was twintig en in shock – ik vond mezelf véél te jong. En dan moest ik ook nog eens mijn allereerste bodybuildwedstrijd afzeggen.

Anna-Sophie was twee weken oud toen ik alweer in de sportschool stond. Niet helemaal om de juiste redenen: ik had een postnatale depressie en wilde zo min mogelijk thuis zijn. Gelukkig kwam ik er na een paar maanden bovenop. Anna-Sophie was acht maanden toen ik apetrots op het podium stond voor mijn eerste wedstrijd. Zo droog als tijdens een wedstrijd zie ik er niet altijd uit. Dan is mijn vetpercentage zó laag dat ik er wat ongezonder uitzie. Buiten het wedstrijdseizoen heb ik wat meer spek op mijn lijf. Beter ook, want ik hou eigenlijk helemaal niet van een ingevallen gezicht.

 

Doodnormaal

Onze dochter vindt het doodnormaal dat haar ouders bodybuilden. Ze zit zelf op paardrijden, maar in onze homegym heft ze al gewichten van drie kilo. Ze heeft ook aanleg om gespierd te worden.”

 

Lees alle portretten in Kek Mama 03-2017.