Beeld: Inga Powilleit
Beeld: Inga Powilleit

Als wij ons nog eens knorrend omdraaien, staan deze vrouwen al te trainen voor de volgende bodybuildwedstrijd.

Evelien (27) Nellen-Van Pelt is getrouwd met Kevin en moeder van Anna-Sophie (6).

“Als mijn dochter meegaat naar een  wedstrijd, gaan we backstage lekker tutten. Vorig jaar liep ze met me mee het podium op: ze gooide haar haren naar achteren en liep rondjes alsof ze het al jaren deed.

Mijn ouders zijn gelovig. Ik ben opgegroeid met het idee dat je niet te veel met je lichaam bezig mag zijn. Paardrijden mocht nog net, echt sporten was uit den boze. Op mijn zeventiende ging ik alsnog naar een sportschool. Daar regende het al na een week complimenten: ‘Jij traint zeker al lang?’ Ik had blijkbaar spieraanleg.

 

Prachtig, die atletische lichamen

Ik hoorde over bodybuilden. Prachtig vond ik die atletische lichamen. Kevin begeleidde me bij het trainen en ja hoor: we werden stapelverliefd. We trouwden en ik werd zwanger. Ik was twintig en in shock – ik vond mezelf véél te jong. En dan moest ik ook nog eens mijn allereerste bodybuildwedstrijd afzeggen.

Anna-Sophie was twee weken oud toen ik alweer in de sportschool stond. Niet helemaal om de juiste redenen: ik had een postnatale depressie en wilde zo min mogelijk thuis zijn. Gelukkig kwam ik er na een paar maanden bovenop. Anna-Sophie was acht maanden toen ik apetrots op het podium stond voor mijn eerste wedstrijd. Zo droog als tijdens een wedstrijd zie ik er niet altijd uit. Dan is mijn vetpercentage zó laag dat ik er wat ongezonder uitzie. Buiten het wedstrijdseizoen heb ik wat meer spek op mijn lijf. Beter ook, want ik hou eigenlijk helemaal niet van een ingevallen gezicht.

 

Doodnormaal

Onze dochter vindt het doodnormaal dat haar ouders bodybuilden. Ze zit zelf op paardrijden, maar in onze homegym heft ze al gewichten van drie kilo. Ze heeft ook aanleg om gespierd te worden.”

 

Lees alle portretten in Kek Mama 03-2017. 

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >