In samenwerking met Kek Mama

Ook jij kunt levens redden – en zo doe je dat

11.02.2010 13:13
judoleraar schat genoemd

Een burgerhulpverlener krijgt een oproep bij een hartstilstand in de buurt. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste zes minuten is de kans op overleven het grootst. Is de ambulance nog onderweg, dan kun je als burgerhulpverlener al starten met reanimeren en een AED gebruiken. Zo kun je levens redden in jouw omgeving.

Wat is een hartstilstand?

Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond. Het lichaam krijgt hierdoor geen zuurstof meer. Je herkent een hartstilstand aan het feit dat iemand binnen enkele seconden bewusteloos raakt en de (normale) ademhaling stopt.

 

Reanimeren kun je leren

Als burgerhulpverlener kom je in actie bij een hartstilstand in jouw buurt. Als er een melding binnenkomt via 112 krijg je een oproep en  kun je er meteen heen om te gaan reanimeren tot de ambulance arriveert. Kun je nog niet reanimeren en wil je het wel leren, dan zijn daar speciale cursussen voor – je leert dan ook een AED te bedienen. 

 

Meer burgerhulpverleners

Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. En dat is heel belangrijk, want juist in die eerste minuten kun je een leven redden. Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er overal in Nederland veel burgerhulpverleners nodig.

 

5.000 AED’s

Wat is er nodig om samen binnen zes minuten hulp te bieden? Er zijn vijfduizend AED’snodig om samen binnen zes minuten hulp te bieden. Ook moet het het oproepsysteem voor burgerhulpverleners dag en nacht voor gecoördineerde hulp kunnen zorgen. Hiervoor komen de VriendenLoterij en de Hartstichting samen in actie, tijdens de VriendenLoterij PrijzenBingo. Om uiteindelijk heel Nederland hulp te kunnen bieden, binnen 6 minuten.

 

Zo help je gemakkelijk mee:

Word tijdens de VriendenLoterij PrijzenBingo (10 februari t/m 29 maart) deelnemer van de VriendenLoterij en help mee om de overlevingskans bij een hartstilstand te vergroten. De opbrengst(en) van jouw lot(en) gaat dan rechtstreeks naar de Hartstichting. Met de opbrengst van de VriendenLoterij PrijzenBingo kan de Hartstichting ervoor zorgen dat er in heel Nederland binnen zes minuten hulp kan worden geboden. Om dit mogelijk te maken, zijn er nog vijfduizend AED’s nodig die 24 uur per dag beschikbaar zijn en die via 112 gekoppeld zijn aan het oproepsysteem HartslagNu. 

Een lot kost € 14 per trekking. Ook maak je net als alle andere deelnemers aan de VriendenLoterij kans op mooie (geld)prijzen.

*18+ speel bewust