Onderzoek: werkgevers nemen vrouwen met jonge kinderen of kinderwens minder snel aan

10.07.2019 09:02
onderzoek-werkgevers-vrouwen-kinderwens-kind

Zeg je tijdens je sollicitatie dat je een kinderwens hebt of al moeder bent van een jong kind? Dan vinden werkgevers het vaak een ’te groot risico’ om je aan te nemen.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van de Universiteit van Linz in Oostenrijk.

 

Vacatures geanalyseerd

Voor het onderzoek werden 9000 sollicitaties geanalyseerd voor vacatures waar veel vrouwen op reageren: van secretaresse tot accountant. De wetenschappers keken naar resultaten uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, omdat het hier gebruikelijk is om je burgerlijke staat en de leeftijd van je kinderen op je cv te melden. Maar, zo zegt onderzoeksleider professor Doris Weichselbaumer, “Deze conclusies zullen ook opgaan voor andere landen.”

 

Lees ook
Deze moeders werken fulltime: ‘Mijn kinderen hebben het prima naar hun zin op de crèche’ >

 

‘Ze vinden het gedoe’

Opmerkelijk feit: singles hebben een voorsprong op getrouwde vrouwen zonder kinderen, maar met een kinderwens. “En wie jonge kinderen heeft, maakt ook minder kans op de baan”, vertelt Weichselbaumer. Heb je oudere kinderen? Dan is de kans op het krijgen van de baan weer wat groter: vrouwen met kinderen vanaf 9 jaar worden vaker uitgenodigd voor een tweede gesprek. Volgens Weichselbaumer zijn werkgevers bang dat moeders zich vaker ziek zullen melden. Ook vinden ze het ‘een gedoe’ om tijdelijk vervanging te regelen bij een zwangerschap of taken te verdelen over het overige personeel. Vooral voor kleine bedrijven is dat lastig, denkt ze. 

 

‘Het blijft helaas een terugkerend thema’

Uit eerder onderzoek dat bijna de helft van de vrouwen inderdaad geregeld te maken krijgt met (zwangerschaps)discriminatie: zo’n 45 procent. “Dan wordt tijdens een sollicitatie gevraagd of iemand een partner heeft, of een kinderwens”, zegt een woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens tegen RTL Z. “Het blijft helaas een terugkerend thema.”

Bron: RTL Z

 

Meer nieuws?
Volg Kek Mama op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >