Onderzoek: selfies zorgen voor toename hoofdluis

01.03.2016 14:19
Bron: Pixabay.com Bron: Pixabay.com

Jawel, het is vandaag landelijke luizendag. Dat luizen zich makkelijk kunnen verspreiden, is geen nieuws. Maar dat de kriebelige beestjes zelfs via een selfie op andermans hoofd kunnen komen, wisten we nog niet.

Marcy McQuillan is een Amerikaanse specialist op het gebied van hoofdluis en zegt dat hoofdluis toeneemt nu er steeds vaker selfies worden genomen. Een conclusie die geen hogere wiskunde behoeft, want Marcy ziet veel jongeren in haar kliniek. Als ze deze jongeren vraagt of ze veel selfies maken, is het antwoord altijd ja.

Door een selfie verplaatst hoofdluis zich
RIVM-Expert Desirée Bojean denkt ook dat het maken van selfies voor een toename van hoofdluis kan zorgen. Ze zegt: ‘de hoofdluis verspreidt zich namelijk alleen van mens naar mens. Dus als mensen hun hoofd dicht bij elkaar houden, kan de luis zich makkelijk verplaatsen.’

In Nederland wordt er tot nu toe alleen bijgehouden hoeveel gevallen van hoofdluis er zijn en is de link met selfies niet meteen gelegd. Maar toch: misschien is het handig om voorlopig iets meer afstand te nemen als je een foto maakt.

Lees het hele artikel hier.