Onderzoek: mannen leven relaxter

10.03.2016 15:53

Druk, druk, druk. Het is tegenwoordig zo’n beetje het standaard antwoord op de vraag hoe het met ons gaat. Nu blijkt uit onderzoek: mannen leven relaxter. Daar kunnen we nog wat van leren…

Nu is er ook een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat vrouwen gevoelsmatig minder vrije tijd hebben dan mannen en – daardoor – ook vooral parttime blijven werken. Terwijl uit datzelfde onderzoek blijkt dat we evenveel vrije uren als mannen hebben. De belangrijkste reden? Volgens het SCP is de tijd van vrouwen meer versnipperd. Als alle was is gevouwen en het werk is gedaan, hebben we namelijk ook nog onze bloedjes waar we voor zorgen en tijd mee doorbrengen.

Mannen relaxter

Hoewel dat schommelen in de speeltuin natuurlijk hartstikke gezellig is, is het ook best lekker om met een goed boek en glas wijn op de bank te hangen. Eén van de vrouwen die meedeed aan het onderzoek weet het treffend te zeggen: ‘Zolang de kinderen nog niet in bed liggen, ben ik in functie.’ En de mannen? Die hebben daar een stuk minder last van en leven hun leven veel relaxter. Zij kunnen zich makkelijker ontspannen en beter afsluiten van werk en zorg. Terwijl vrouwen zich gejaagder voelen en minder tijd voor zichzelf nemen.

Help je vrouw

Veel vaders zeggen dat ze best minder zouden willen werken, al gebeurt dat in de praktijk nauwelijks. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is daar in een interview kort en bondig over en zegt: ‘Mannen, wees een vent en help je vrouw.’ En misschien kunnen wij ook wat leren van die mannen. Namelijk zoveel mogelijk in de relax-modus te gaan.

Bron: RTL Nieuws, de Volkskrant