‘Nooit gedacht dat deze kinderziekte zó besmettelijk was’

01.11.2019 08:49
column-malu

Een kind dat dagenlang niet wil eten door de pijn van blaasjes in z’n mond: Kek Mama’s Malu dacht haar portie wel gehad te hebben. Tot ook de rest van het gezin besmet raakte met hetzelfde virus.

‘Zal wel een griepje zijn’, dachten vriend en ik toen Mack weigerde te eten ’s ochtends. Hij klonk de afgelopen dagen al wat snotterig, voelde warm aan en zat duidelijk niet lekker in z’n vel. ‘Het heerst’, riepen ze op de opvang. Kortom: geen reden tot paniek.

 

‘Kan nooit kwaad’

Toch ging ik onder het mom van ‘kan nooit kwaad’ even langs bij de huisarts – helemaal toen onze zoon 24 uur later nóg geen hap door z’n keel kreeg en we een blaasje op z’n lip zagen. 

 

‘Hand- voet- mondziekte’

Onze huisarts zag niets verontrustend. Ik hoorde haar in zichzelf zoiets als ‘hand- voet- mondziekte’ mompelen, maar na een uitgebreide check kon ze er niet meer van maken dan een fikse verkoudheid. Dat Mack niet at? Geen probleem. Als hij maar goed kon uitzieken en genoeg dronk. En dat deed hij.

 

Lees ook
Hand-, voet- en mondziekte: wat is het en hoe behandel je het? >

 

Blaasjes op handen en voeten

Hoewel het hoesten en de verkoudheid langzaam overgingen, kreeg hij steeds meer blaasjes. Hij lag wakker van de pijn en gilde het uit na elke hap, maar pas toen mijn vriend vertelde dat ook hij blaasjes in z’n mond, onder zijn voeten én in zijn handen kreeg (en jawel: ik er een in m’n keel spotte) ging er een lampje branden. Dus toch.

 

‘Een hardnekkig virus’

We kochten de halve apotheek leeg om van die krengen af te komen. We namen extra vitaminen, aten ijsjes, dronken kouden drankjes, wasten het beddengoed elke dag en kookten alle spenen van Mack continu uit. Achteraf maar goed ook, want toen we een paar dagen later hoorden dat ook mijn zwager en moeder last kregen van blaasjes na een dagje oppassen, wisten we dat we we met een hardnekkig virus te maken hadden.

 

Uit de lappenmand

Gelukkig is de hand- voet- mondziekte niet gevaarlijk. Iedereen was na een paar dagen uit de lappenmand en Mack eet weer als een bootwerker. Maar toegegeven: bij het eerstvolgende blaasje dat ik zie, trek ik dat apothekerskastje direct open. Want man, het was me het weekje wel…

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels zeventien maanden oud.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >