Hand-, voet- en mondziekte: wat is het en hoe behandel je het?

01.07.2019 13:23
hand voet en mondziekte wat is het behandel Beeld: Shutterstock

Pijnlijke blaasjes in de mond en rode vlekjes op handen en voeten: de hand-voet-mond-ziekte is niet ernstig, maar kan wel heel vervelend zijn. Wij zetten de feiten voor je op een rij.

Wat is de hand-voet-mondziekte?

De ziekte komt regelmatig voor in ons land en wordt overgedragen door een virus. Het is erg besmettelijk. Iemand die de hand-voet-mondziekte heeft, kan vanaf drie tot zeven dagen vóór dat de klachten beginnen, een ander besmetten – maar ook nog weken tot maanden daarna.

Het virus zit in de keel en wordt verspreid bij hoesten en niezen. Ademt iemand anders die druppeltjes in, dan wordt die persoon ook besmet met de hand-voet-mondziekte. Je kunt een ander ook besmetten via je handen. Na een toiletbezoek kan het virus bijvoorbeeld op de wc-bril of de kraan zitten, maar je kunt het ook overdragen via speelgoed van je kinderen, bestek en eten.

Iedereen kan de hand-voet-mondziekte oplopen. Mensen die met baby’s werken en kinderen hebben meer kans om ziek te worden. Heb je de ziekte al eens gehad, dan kan je helaas opnieuw de klos zijn.

 

Wat zijn de symptomen?

Niet iedereen die de hand-voet-mondziekte heeft, krijgt klachten. Houd je kind goed in de gaten als hij last heeft van één van de volgende symptomen:

– lichte koorts

– misselijkheid

– buikpijn

– overgeven

– keelpijn

Dit zijn griepachtige verschijnselen, dus er hoeft niet meteen sprake te zijn van de hand-voet-mondziekte. Maar als je kind vervolgens in korte tijd één van de volgende klachten krijgt, moet je alert zijn:

– blaasjes in en rond zijn mond

– rode vlekjes op zijn handen en voeten (van een paar tot wel honderd stuks)

– huiduitslag op de billen

 

Lees ook:

Longontsteking bij kinderen: de symptomen en behandeling >

 

Hoe behandel je hand-voet-mondziekte?

De hand-voet-mondziekte is vervelend, maar gelukkig niet ernstig. Het gaat vanzelf over. Meestal verdwijnen de blaasjes in de mond na een week. Als ze erg pijnlijk zijn en eten en drinken moeilijk maken, ga dan met je kind naar de huisarts.

Als je kind de hand-voet-mondziekte heeft en zich op zich goed voelt, kan hij gewoon naar school. De ziekte is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Het heeft dus geen zin om thuis te blijven om te voorkomen dat hij andere kinderen besmet. Breng natuurlijk wel de leerkracht op de hoogte, zodat andere ouders geïnformeerd kunnen worden en extra alert kunnen zijn bij hun eigen kind.

 

Is het te voorkomen?

Dat is lastig, want er zijn geen medicijnen en er bestaat geen inenting die de ziekte voorkomt. Wel kun je zelf een aantal maatregelen nemen:

 • was jouw handen en die van je kind met water en zeep na elk toiletbezoek, voordat je eten en drinken klaarmaakt, na het schoonmaken, na het aaien van dieren en na het hoesten, niezen of snuiten van de neus

   

 • gebruik bij verkoudheid een papieren zakdoek of nies of hoest in de elleboog

   

 • houd de nagels van je kind kort

   

 • laat iemand die ziek is een eigen tandenborstel, washand en handdoek gebruiken

   

 • maak speelgoed dat je kind in zijn mond neemt, dagelijks schoon

   

 • ventileer je huis goed door ramen en deuren op een kier te laten

   

Bron: RIVM

 

 

 

Nog meer tips over de gezondheid van je kind? Volg Kek Mama op Facebook en Instagram of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >