Mooi: dit kinderboek over sokken maakt Alzheimer bespreekbaar

21.09.2017 11:48
Beeld: Getty Beeld: Getty

Het zal je maar gebeuren dat een familielid Alzheimer krijgt. Toch overkomt het één op de vijf mensen. Er wordt alleen veel te weinig over gesproken. Daarom zijn er op Wereld Alzheimer Dag talloze initiatieven bedacht om extra aandacht te besteden aan de ziekte.

Borre en de sokken van oma

Niet alleen volwassenen krijgen te maken met dementerende ouders, ook kinderen zien van dichtbij dat hun opa of oma – of in zeldzame gevallen zelfs hun vader of moeder – steeds vergeetachtiger wordt. Daarom is er nu een kinderboek geschreven over dit onderwerp. In Borre en de sokken van oma gaat Borre op bezoek bij zijn grootmoeder. Ze vergeet alleen steeds wie hij is en wat hij wil drinken. En dan heeft ze ook nog eens twee verschillende sokken aan. Mooi verhaal, dat Alzheimer op een luchtige manier bespreekbaar maakt.

 

Twee verschillende sokken

Ook het mode duo Spijkers en Spijkers heeft sokken als thema gekozen en speciale Alzheimer exemplaren ontworpen. Het zijn bewust twee verschillende sokken: ze symboliseren de verwarring waarmee mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie dagelijks te kampen hebben.

 

Doe mee

Meer weten over bovenstaande initiatieven? Hier vind je alle informatie en kun je het boekje en de sokken bestellen. De winst komt volledig ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer in het VUmc Alzheimercentrum.