‘Moet ik mijn zoon (10) toelaten op social media?’

01.12.2020 10:33
dilemma social media kind groep 7 Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Jacqueline (40) is alleenstaande moeder van Boyd (11), Bruno (10) en Kjeld (6).

“Bruno is over naar groep 7. Dat maakt hem een hele peer, vindt hij. Bijna zijn hele klas zit al op Instagram, Snapchat en TikTok, en hij zeurt me al maandenlang aan het hoofd of hij ook eigen accounts mag. Ik vind hem daar te jong voor. Zijn broer Boyd gaat naar groep 8, en taalt nog niet naar social media. Maar Bruno is enorm sociaal, en volgens hem verloopt alle communicatie via ‘Snap’ en ‘Insta’, en gebruikt niemand in zijn klas veel WhatsApp – wat klopt met wat ik op zijn telefoon zie gebeuren.
 

Veilig

Mijn kinderen hebben een mobiele telefoon sinds hun achtste. Niet mijn keus, maar die van hun vader, die zich verder weinig bemoeit met de opvoeding. Het is zijn manier om contact te houden met de kinderen, omdat hij dat het liefst niet via mij doet. Prima, vind ik; alles om die band een beetje goed te houden. En ik vind het een veilig idee, dat mijn kinderen bereikbaar zijn wanneer ze bij hun vader zijn, of op pad met vriendjes.
 

Lees ook:
‘Ik word gek van mijn gestreste man op vakantie, hoe zorg ik ervoor dat het wat relaxter wordt?’ >

 

Cyberpesten

Ik vind groep 8 vroeg genoeg voor social media. Ze kunnen bellen en appen, meer is toch niet nodig? We hebben gepraat over de gevaren van social media. En over cyberpesten. Over hoe je niet zomaar foto’s van jezelf moet plaatsen op internet; ik ben daar zelf ook terughoudend in. Maar tegelijkertijd begrijp ik dat de wereld van kinderen van tien, zich nu eenmaal voor een groot deel online afspeelt.
 

Onschuldig

Als ik meekijk op de social media-accounts van de kinderen van vriendinnen, zie ik daar alleen heel onschuldige dingen gebeuren. Al kan ik natuurlijk niet zien wat zich afspeelt in de ‘dm’s’ en ‘snaps’, de chatfuncties van Instagram en Snapchat.

Bruno heeft me beloofd dat hij me zal accepteren als ‘vriend’ zodat ik kan meekijken met wat hij post. Hoe dan ook weten Boyd en Bruno dat ik eens in de zoveel tijd een steekproef doe en meelees op hun telefoons, zo lang ze nog niet op de middelbare school zitten. Puur om te kijken of er geen rare dingen worden gestuurd, of wordt gepest. De zoon van elf van een vriendin, ontving onlangs een pornofilmpje.
 

Na de vakantie

Voor nu heb ik Bruno beloofd dat ik erover nadenk, en me wil informeren over het onderwerp. Dat houdt hem rustig tot na de vakantie. Daarna moet ik wel een oordeel vellen: moet ik mijn tienjarige zoon toelaten tot social media, of toch nog even wachten?”

 

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.