moeder haat selfies

Arm omhoog, even lachen en klik: we maken tegenwoordig om de haverklap een selfie. Blogger Joelle Wisler is er geen fan van. Als moeder moet ze wel - anders komt ze nooit in beeld - maar daar is ze helemaal klaar mee.

'Iemand, wie dan ook, maak alsjeblieft een foto van mij en mijn gezin', schrijft ze op Scary Mommy.
 

Wanhopig

Joelle fotografeert wat af als ze met haar gezin een dagje weg is. Op haar Insta staat er zo nu en dan een selfie tussen: een wanhopige poging om zelf óók in beeld te komen. Dat moet anders, vindt ze. ‘Als ik wil dat mijn kinderen weten dat ze echt een moeder hebben – en niet alleen maar een vrouw ben die hen achtervolgde met een haarborstel – dan zijn selfies vaak de enige manier om in ons familiealbum te komen.’
 

Lees ook
Grappig: ouders imiteren selfies van hun kinderen >

 

Gemopper

Soms vraagt Joelle een willekeurig persoon om een gezinsfoto te maken. ‘Dat is altijd een heel gedoe’, vervolgt ze. ‘Iedereen begint met z’n ogen te rollen en te mopperen. Zo van: oh God, iemand vraagt ons om vijf seconden stil te staan op één plek en te glimlachen. Het vervolg: iedereen doet z’n best zo irritant mogelijk te zijn…’ De enige oplossing is dus meestal een selfie, maar Joelle heeft daar een hekel aan. ‘Ik ben er niet goed in en het voelt raar. Wat is de goede hoek? Filters? Ik richt gewoon die verdomde telefoon op mijn gezicht en hoop op het beste.’

Het resulteert in een aantal grappige 'Jawel, mama-was-er-ook-bij'-foto's:

moeder over selfies

 

moeder over selfies

 

moeder over selfies


Smeekbede

Joelle doet een smeekbede: ‘Alsjeblieft, iemand – wie dan ook – neem een foto van ons, zodat mijn kinderen niet zullen denken dat mijn gezicht zo groot is als Noord-Amerika. Of een zwevend hoofd was…’ En bovenal: dat ze bewijs heeft dat ze daadwerkelijk aanwezig was als moeder. ‘Dat ik zie dat ik meer heb gedaan dan alleen maar naar mijn kinderen schreeuwen om te stoppen met het veranderen van kledingstuk duizend keer op een dag.’ Joelle doet de oproep aan alle moeders. ‘Laten we allemaal een eed afleggen om meer foto’s van moeders te maken. Want geef maar toe: kiekjes van onszelf maken, daar zijn we allemaal behoorlijk slecht in, toch?’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

mama is verbrand

Zelf hebben ze hun littekens volledig geaccepteerd, maar sinds ze kinderen hebben is het soms een issue. Want wat als vriendjes ervan schrikken?

Marjorie Holtus (38) is getrouwd met Maarten (43) en moeder van Roosmarijn (7), Sebastiaan (6) en Benjamin (3)

“Mensen reageren heel verschillend als ze me zien. Sommigen slaan hun ogen neer, anderen stoten elkaar aan en beginnen te fluisteren. Ik ben
er inmiddels wel aan gewend. Ergens snap ik het ook, het is een primaire reactie – zelf kijk ik ook weleens op als ik iemand met een handicap of in een rolstoel zie. Toch raken die reacties me als ik minder goed in mijn vel zit – als ik ’s ochtends bijvoorbeeld haast heb en ik mijn make-up snel op moet doen, of mijn haar nog nat is van het douchen als ik de deur uit ga.
 

'Eén vriendje had een aansteker bij'

Als tienjarige speelde ik met twee vriendjes in een papiercontainer. Eén vriendje had een aansteker bij zich en voor we het wisten stond de container in lichterlaaie. Mijn vriendjes konden op tijd wegrennen, maar ik werd omringd door vuur. Ik had brandwonden op mijn gezicht, buik, benen en op delen van mijn armen en handen. Uiteindelijk heb ik vier maanden in het ziekenhuis gelegen en ben ik 42 keer geopereerd.
 

Brandwondenkamp

Mijn man leerde ik kennen toen we allebei als begeleider meegingen op brandwondenkamp; binnen de kortste keren waren we hartstikke verliefd. Gek genoeg waren mijn littekens voor hem best confronterend. Hij had nog niet zolang daarvoor zelf brandwonden opgelopen aan zijn onderbenen en wilde het liefst niet elke dag iemand zien met littekens zoals die van mij. Na veel gesprekken met mij en vrienden realiseerde hij zich dat die littekens niet belangrijk zijn: hij viel echt op mijn innerlijk.
 

Lees ook
Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti over het moederschap, de liefde en vloggen >

 

Vloggende moeder

Mijn kinderen vinden het normaal dat ik littekens heb, ze zijn er niet zo mee bezig. Al merk ik dat Sebastiaan het steeds interessanter vindt om erover te praten: als klasgenoten me vragen wat er met mijn gezicht is, springt hij ertussen om het zelf te vertellen. Dat ik sinds kort vlog over mijn leven met brandwonden, vinden mijn kinderen helemaal te gek: ze hebben maar mooi een vloggende moeder.
 

Korte broeken

Ik heb mijn littekens volledig geaccepteerd, maar draag bijna nooit korte broeken. Als mensen ook nog eens naar mijn benen gaan staren, voel ik me net een attractie. Maar afgelopen zomer was zo warm dat ik zelfs naar het schoolplein een korte broek droeg. De reacties vielen mee, mensen vonden het alleen maar stoer. Bijkomend voordeel: mijn melkflessen werden eindelijk weer eens bruin.”
 

De vlogs van Marjorie zijn te vinden op brandwondenstichting.nl/vlogs
 

Een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. De Nederlandse Brandwonden Stichting is daarom een voorlichtingscampagne gestart, waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind in de vorm van mailalerts en een gratis boekje vol tips. Kijk op www.brandwondenstichting.nl/boekje om dit aan te vragen of voor meer informatie.

 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 13-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

winterhoroscoop Maagd

Een romantisch cadeau onder de boom, een fijne skivakantie of een gulle bonus van je baas. Lees wat de sterren voorspellen op het gebied van liefde, gezin, geld en werk.

Maagd

24 augustus – 22 september
 

Liefde & gezin

Romantiek en een druk gezinsleven vormen niet echt een goede combi, maar de sterren voorspellen meer passie. Daar moet je echter wel tijd voor vrijmaken. De meningsverschillen zijn niet helemaal verdwenen, maar met een beetje goodwill van beide kanten komen jullie er beslist uit. In december zal je de balans opmaken van de afgelopen jaren. Je bent aan het veranderen en dat proces gaat nog wel een tijdje door. Je kiest duidelijker voor jezelf en je gezin. En je gaat nog meer veranderingen doorvoeren in jullie leefwijze.
 

Lees ook
Zes seconden zoenen per dag is goed voor je relatie >

 

Werk & geld

Op je werk doe je wat er van je wordt verwacht – uiteraard op de bekende Maagd-manier: secuur, doeltreffend en efficiënt. Dit is niet het beste moment om je zin door te drukken, tenzij het je taak is mensen aan te sturen. Let op je woorden, beloof niet meer dan je kunt waarmaken en zorg voor voldoende nachtrust.
 

En dan nog dit

Je hebt nogal last van een kort lontje. Vooral als je onder druk staat, reageer je soms te fel. Zoek een uitlaatklep: bijvoorbeeld meer sporten. Een win-winsituatie.
 

Deze horoscoop staat in het Kek Mama Winterboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >