Wil je eigenlijk gezonder leven maar vind je de eerste stap lastig?​ ​​​​Je bent niet de enige. In deze serie verhalen ontmoet je drie vrouwen die besloten met dat dilemma aan de slag te gaan.

 

 

Mireille (25) is moeder van Fayenn (3,5) en Feline (1). Ze worstelde jaren met haar gewicht en zat niet lekker in haar vel. Dus besloot ze haar hardloopschoenen aan te trekken en meer te bewegen.

“Ik ben nooit echt slank geweest. Ik heb veel diëten geprobeerd, maar ze hielpen weinig. Bovendien vond ik het oersaai: zat ik weer op drie blaadjes sla te kauwen. Terwijl ik juist dol ben op eten. Sommige mensen vinden misschien dat ik met mijn maat 42 niks te klagen heb, maar ik zat niet lekker in mijn vel. Ik miste de energie om iets leuks met mijn dochters te ondernemen. Op de fiets naar de speeltuin gaan vond ik al een hele opgave.”

Gescheiden

“Een paar maanden geleden ben ik gescheiden. Toen besloot ik: nu moet de knop om. Ik wilde als alleenstaande ouder een gezond voorbeeld zijn voor
mijn dochters. Als mijn leven dan toch rigoureus ging veranderen, kon ik het maar beter goed aanpakken. Ik besloot meer te gaan sporten. En dan wel zo, dat ik het ook op langere termijn zou volhouden. Hardlopen leek me wel wat, dan kun je trainen op momenten dat het je uitkomt. Dat past toch beter bij mijn huidige situatie. Online vond ik een handige hardloop-app met een coach. Heel fijn: je wordt echt gestimuleerd om te gaan trainen. Ik kocht een paar hardloopschoenen en besloot het gewoon te gaan doen.“

Oei, bitterballen

De eerste keer hardlopen voelde meteen heel lekker, al was het ook zwaar. Toch ben ik na een paar maanden al tien kilo kwijt. Ik voel me beter en straal dat ook uit naar mijn dochters. Ik ben een leukere moeder voor ze. Natuurlijk gaat het niet altijd vanzelf en blijft het soms lastig. Verjaardagsfeestjes zijn een opgave – zie maar eens een schaal met bitterballen te ontwijken. Dan hou ik mijn doel voor ogen: meer bewegen en energie voor mijn dochters. Dat motiveert me om mijn sportkleren weer aan te trekken en de deur uit te gaan.”

Hoe gaat het nu met Mireille?

‘Qua hardlopen heb ik een doel voor ogen: de Dam tot Damloop. Voor volgend jaar misschien nog iets te hoog gegrepen, maar hij stáát op mijn lijstje. Verder doe mijn best om gezond te eten. Wanneer de kinderen er niet zijn, vind ik het weleens lastig om uitgebreid te koken. Aan de andere kant koop ik geen koek, snoep of andere ‘slechte’ dingen meer. Soms halen we nog weleens wat lekkers, maar niet vaker dan een keer per maand.

Ik heb de laatste tijd meer over mezelf geleerd. Dat het er niet om gaat wat anderen van mij denken, maar hoe ik mezelf zie. En ik zie een mooie, gezonde, sportieve en vooral lieve moeder die er voor haar kinderen en voor zichzelf is. Ik geniet meer van de kleine dingen.

Mijn tip

Ik denk weleens: had ik deze stap maar eerder gezet. Gezonder leven doet me heel erg goed, merk ik. Ik word er echt gelukkiger van. Voor iedereen die ook wil beginnen,  heb ik een tip. Kun je het of lukt het niet alleen? Zoek dan anderen in je omgeving die hetzelfde willen, bijvoorbeeld op social media. En probeer er een patroon in te houden. Koop desnoods een springtouw of dumbbell, waarmee je thuis kunt bewegen zonder dat je de deur uit hoeft.’

'Mens, wat ben je mooi als je probeert' 

Geïnspireerd? Ontdek Menzis SamenGezond en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om die eerste stappen te zetten en jezelf gemotiveerd te houden. 

 

 

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >