Drie trotse plussize moeders over hun lijf en leven. “Als ze dan toch over me praten, kan ik er maar beter goed uitzien.”

ANNEMARIE TIMMERMAN (46) WOONT SAMEN MET JOHN (46) EN IS MOEDER VAN RODIN (10)

 

“Het zit in mijn vaders familie, als baby was ik al mollig. Het was vooral mijn moeder die vond dat ik moest afvallen. ‘Als je dik bent, vind je nooit een leuke vent of baan’, zei ze vaak. Heel frustrerend, ook omdat ik zelf een andere ervaring heb: ik heb een leuke vriend en ik moet andere mannen bijna van me afslaan.
 

 

'Je bent meer dan je gewicht'

Het grappige is: mijn lijf heeft me veel goeds gebracht. Ik ben plussize model geweest, runde jarenlang een plussize kledingmerk en nu ben ik al een aantal jaar actief als plussize blogger. Ik vind: je bent meer dan je gewicht. Die boodschap wil ik andere vrouwen ook meegeven. Mijn vriend zegt het ook. Volgens hem lach ik altijd, ben ik hartstikke slim en zie ik er goed uit.

 

Lekkere zachte kussentjes

Mijn zoon heeft mijn bouw. Hij woog elf pond bij zijn geboorte en met zijn tien jaar heeft-ie al schoenmaat 41. Ik wil niet dat hij dik wordt, maar ik ga er heel anders mee om dan mijn moeder vroeger deed. Ik motiveer hem bijvoorbeeld om te sporten en gezond te eten, maar zal nooit kritiek leveren op zijn gewicht of uiterlijk. Rodin is trouwens hartstikke trots op me. Als kleuter riep hij altijd dat ik van die lekker zachte kussentjes had. Natuurlijk word ik weleens nagekeken als ik op straat loop. Laat ze maar kletsen, denk ik dan. Dat doen mensen toch wel, of je nou dik bent of flaporen hebt. Ik zorg er in ieder geval voor dat mijn haar altijd goed zit en mijn lippen zijn gestift. Als anderen dan toch over me praten, kan ik er maar beter goed uitzien.”
 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 10-2017.
 

Op 28 oktober organiseert Annemarie, in samenwerking met een plussize blogger en body positive fotograaf, een speciaal event voor plussize vrouwen. Meer informatie en tickets vind je op haar website.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >