Lucas (12), de oudste zoon van Kek Mama’s Jorinde, heeft één grote passie: freerunning.

Tijdens zijn eerste voetbalwedstrijd bij de mini-F’jes was Lucas zoek. Vijf jongetjes van vijf jaar renden in een kluitje achter de bal aan, en de zesde ̶ mijn zoon dus ̶ was in geen velden of wegen te bekennen. Een lichte paniek maakte zich van me meester: welke moeder raakt in hemelsnaam haar kind kwijt op het voetbalveld? Tíjdens een wedstrijd, welteverstaan?!

Koortsachtig speurde ik de reservebank af. Ik wilde net naar de toiletten rennen (een plaspauze komt immers altijd gelegen wanneer je vijf bent), toen ik hem ontdekte. Ergens in de verte, in een hoek van het veld en tientallen meters verwijderd van zijn team, maakte Lucas in opperste concentratie de ene koprol na de andere. Volledig in zijn element, en zich van geen kwaad bewust.

Ik probeerde mijn lach te onderdrukken en rende onopvallend naar hem toe. Ik gaf hem een tikje tegen zijn schouder, en haalde hem uit zijn acrobatische wereldje: “Rennen schat, de tegenstander scoort bijna!” Een beetje verstrooid holde hij gehoorzaam het veld op, geen idee wat nou eigenlijk precies de bedoeling was. Ze verloren de wedstrijd met twaalf-nul.

Flikflakkend op teamsport

De volgende wedstrijden gingen niet veel beter. Hoe spannend het spel ook verliep, keer op keer draaide Lucas al koprollend om het hek langs de zijlijn, of stuiterde flikflakkend achter het doel door.

“Je moet hem wel op een teamsport houden hoor”, bemoederde mijn omgeving toen ik hem halverwege het seizoen maar uitschreef bij de voetbalclub. “Hartstikke belangrijk voor zijn sociale ontwikkeling.” Sociale ontwikkeling? Mijn zoon maakte al vriendjes tijdens het boodschappen doen; een teamsport leek me nou niet direct van levensbelang. Dus atletiek volgde. En tennis. Judo en jiujitsu. Niets bleek een succes – op die judo na dan, want daar kun je nu eenmaal enorm veel koprollen maken, en stoeien is natuurlijk altijd goed wanneer je wordt geregeerd door mannelijke hormonen.

Vooral veel springen en klimmen

Welke sport Lucas ook probeerde te beoefenen, tijdens elke training en elke wedstrijd plukte ik hem van de meest uiteenlopende constructies. Zwaaiend aan de trap naar de tenniskantine. Springend van stoel naar stoel op de voetbaltribune. Precies wat hij altijd en overal al deed, natuurlijk. Want geen wandeling ging bij hem ooit in een rechte lijn over de stoep: de route naar school liep voor Lucas via muurtjes, hekjes, betonpaaltjes en andere obstakels.

Dat kind moet op turnen, bedacht ik twee jaar geleden. Op zich geen wereldschokkend inzicht na jaren van sporten die ík voor hem had uitgezocht, terwijl hij al niet anders deed dan stunten met zijn lichaam. Dus zo geschiedde. De avond na de eerste training ging hij stijf van de adrenaline zijn bed in. “Zo tof, mam: nu leer ik pas écht gave salto’s en trucs voor het freerunnen.”

Freerunnen is echt zijn ding

Met zijn twaalf jaar en een indrukwekkende sixpack op zijn buik is hij inmiddels de held van het schoolplein. En wanneer ik hem weer eens met een soort dodemanssprong van onze schuur zie vliegen, of hem net niet kan behoeden voor een salto boven de betontegels, draait mijn maag zich nog elke keer om. Maar een kniesoor die daarom geeft, wanneer je je kind stralend hoort zeggen: “Dat freerunnen, mam, is echt mijn ding.”

 

Waar wordt jouw kind écht gelukkig van?

Meld je hier aan voor een leuke actie waarin hij/zij dit in een kort vlogje kan laten zien. Als je wordt geselecteerd als één van onze insiders, ontvang je gratis een heel leuk pakket met Fruit Shoot producten en maakt je kind ook nog eens kans op een Panasonic DMC-SZ 10, dé ideale vlogcamera voor beginners!

Uit psychologisch onderzoek geïnitieerd door Fruit Shoot blijkt dat ouders het sociale aspect van vrijetijdsactiviteiten het belangrijkst vinden, en dat kinderen tussen 6 en 12 jaar 9,6 uur per week bezig zijn met hun hobby, activiteit of sport. Opvallend hierbij is dat 35% van de kinderen zelf de keuze hebben voor hun vrijtetijdsbesteding. 

 

Prestatiedruk, eindeloze sport- en activiteitenschema’s: Fruit Shoot gooit ze overboord en nodigt jou en je kinderen uit te laten zien waar zij goed in zijn.

 

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

handige-bespaartips-voor-gezinnen

Dat je bankrekening nagenoeg leeg is aan het einde van de maand, is niet zo gek als je kinderen hebt. Gelukkig zijn er genoeg bespaartips zodat je meer geld kunt overhouden om leuke dingen te doen - of om op de spaarrekening te zetten.

1. Luieraanbiedingen

Je kind verbruikt in z'n eerste levensjaar zo'n 2500 luiers: een behoorlijke kostenpost dus, maar gelukkig kun je veel besparen als je de aanbiedingen in de gaten houdt. Pak bijvoorbeeld de folders van supermarkten en drogisterijen erbij of check online de beste deals. En vergeet niet om meteen groots in te slaan.

 

2. Tweedehands babyuitzet

Een baby groeit en ontwikkelt zich de eerste maanden zo snel dat je veel spullen maar kort nodig hebt. Je zou daarom prima voor tweedehands spul kunnen gaan: er zijn veel babyproducten te krijgen die nog in goede (soms zelfs nog ongebruikte) staat zijn. Bespaar je flink wat euro's mee. Tip: bij sommige tweedehands aankopen, zoals een autostoeltje, is het wel belangrijk om te checken of ze nog voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

 

3. Lenen, waarom niet?

Veel spullen heb je maar kort nodig, denk bijvoorbeeld aan een autostoeltje voor het eerste jaar. Misschien kun je die tijdelijk lenen van een vriendin? Ook een wipstoel is prima om eerst te lenen, want niet alle baby’s zijn er dol op. Zo voorkom je dat je een ongebruikt stoeltje in de kamer hebt staan.

 

4. Kleding voor een prikkie

Vast herkenbaar: ongedragen babypakjes. Niet gek, want vooral de eerste maanden groeien de meeste baby’s in een mum van tijd uit hun kleding. Soms slaan ze zelfs een maat over en dan blijf jij zitten met allemaal nieuwe shirtjes in maat 68. Tweedehands kleding kopen is daarom een goed alternatief. En vaak zijn deze kledingstukken maar een paar keer gedragen.

 

5. Denk vooruit bij je aankopen

Heeft je oudste een (nieuwe) fiets nodig? Probeer vooruit te denken: is het model tijdloos en is de kleur ook geschikt voor eventueel een tweede, derde of vierde kind? Ook goed onderhoud is belangrijk, zodat je jaren plezier hebt van je aankoop.

 

6. Maatje groter

Sommige kledingstukken kunnen best prijzig zijn, denk aan schoenen en een winterjas. Tijdens de sale kom je vaak nog leuke items tegen. Omdat het seizoen dan vaak al bijna voorbij is, en je kind het dus niet lang meer kan dragen, kun je ook gewoon een maat groter kopen. Heb je die winterjas voor volgend jaar maar alvast in de kast hangen.

 

7. Vakantie slim plannen

Een vakantie is een behoorlijke uitgave, maar ook daar kun je flink op besparen door je aan te melden voor speciale aanbiedingswebsites, zoals Ticketspy en Travelbird. Ook als je buiten de schoolvakanties en het hoogseizoen een vakantie boekt, scheelt dat al gauw heel wat euro’s. Uiteraard is dat vaak alleen haalbaar als je kinderen nog niet naar school gaan.

Wil je bijna helemaal niets kwijt zijn aan een vakantie, dan is huizenruil een optie. Misschien heb je wel een vriendin of familielid wonen in Limburg en woon je zelf in de Randstad, of andersom. Ook bestaan er websites voor huizenruil in het buitenland.

 

8. Meer huismerken

Een klassieke bespaartip: ga voor huismerken in plaats van A-merken. Hiermee wordt het bedrag op de kassabon aanzienlijk lager. En: doe een keer in de week boodschappen.

 

Grip op je geld: doe de Goed met Geld-test

Als je een kind hebt (of krijgt), wil je dat alles zo goed mogelijk geregeld is. Een gezonde financiële basis is daar onderdeel van. De Goed met Geld-test van Aegon is een leuke check om inzicht te krijgen in je financiën. Hoe sta je er financieel voor? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoeveel pensioen bouw je op? Zijn alle verzekeringen nog up-to-date en hoeveel ruimte heb je over om te sparen? Doe hier de test.