‘Mijn dochter (2) blijft gillen als ze enthousiast is: wat kan ik doen?’

20.11.2020 20:12
kind_gilt_uit_enthousiasme

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Selina (34), moeder van Nova (2). “Onze dochter is een lief kind. Ze lacht de hele dag, huppelt vrolijk in het rond en huilt alleen als ze pijn heeft. Hartstikke fijn natuurlijk – mijn man en ik prijzen ons gelukkig met zo’n blij meisje, maar het komt steeds vaker voor dat ze zó opgewekt is, dat ze uit enthousiasme begint te gillen.

 

Zo liepen we onlangs door een winkelstraat met een fontein in het midden. Elke keer dat het water omhoog spoot, gilde Nova het uit van geluk. Eén keer is leuk, twee keer ook, maar na de tiende vreugdekreet (én een oud vrouwtje dat van schrik bijna haar rollator verloor) zag je veel voorbijgangers toch wel geërgerd kijken.

 

Lees ook
Kappen met schreeuwen: Jorinde doet poging tot positief opvoeden >

 

Normaal trekken we ons niet zoveel aan van wat anderen denken, maar nu Nova steeds vaker en harder gilt (ook op momenten dat het niet helemaal ‘gepast’ is), wordt het toch wel vervelend. Ik ben zelfs bang dat de buren binnenkort komen klagen, zo schel klinkt het soms.

 

Nova is zich van geen kwaad bewust: ze is gewoon blij en wil haar geluk met mensen delen. En daarom vind ik het zo lastig om haar het schreeuwen af te leren. Ik wil haar niet straffen (ze doet immers niets gemeens of slechts), maar haar op een zachte manier terechtwijzen werkt ook niet. Ik heb het genegeerd, tegen haar gefluisterd en tig keer gezegd dat ze niet hoeft te gillen, maar het heeft allemaal geen effect. Wat kan ik nog doen? 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >