Mama verzamelt uiltjes: ‘Laatst zijn er 150 gesneuveld, toen heb ik twee dagen hard gebaald’

29.05.2023 06:25
mama verzamelt uilen Linda Beeld: privé

Linda Poucochinho (41, heeft een webwinkel en groothandel in Portugese producten, woont samen met Sergio) spaart uiltjes. Haar kinderen Chimaero (17), Valkyrja (15), Nyachdi (13), Qirinye (12) komen uit een eerdere relatie. Met Sergio heeft ze zoontje Deagão (19 maanden) en die heeft zelfs een bijtring met een uil.

“Zoals je misschien in de namen van mijn kinderen terugziet, ben ik gek op fantasy, sprookjes en legendes. Ik hou van het mystieke. Dat heeft een uil ook, iets geheimzinnigs en magisch. Zoals de uil in Harry Potter en de uilen die tovenaars in sprookjesboeken altijd op hun schouder hebben.

Sommige mensen vinden hun geluid misschien spooky, maar ik vind het juist prachtig. Ik ben niet bang voor uilen. Ik heb er ook al een keer eentje op mijn arm gehad, bij een dame uit ons dorp die een dierenopvang heeft.

Lees ook – Marte maakt wandkleden van zelfgekleurde stoffen: ‘Ik gebruik uienschillen en avocadopitten’ >

Dierbaar

Als kind had ik een uilenknuffel. In de puberteit kreeg ik een vriendje dat gek was van apen. Hij kocht voor mij uiltjes en ik apen voor hem. Zo is het gegroeid. Vrienden kwamen met vakantiesouvenirs waar een uiltje op stond, ik kocht zelf weleens wat op een rommelmarkt. Mijn oma borduurde zelfs grote merklappen met uilen voor me. Die hangen nog steeds aan de wand en zijn me dierbaar.

“Elk bedeluiltje staat voor een mijlpaal in mijn leven”

Net zoals de gouden bedelarmband met uiltjes eraan die ik alleen draag op speciale gelegenheden. Elk bedeluiltje staat voor een mijlpaal in mijn leven: dat ik mijn eindexamen haalde en mijn rijbewijs, en ook dat ik moeder werd natuurlijk. Ik denk dat ie inmiddels een paar duizend euro waard is, maar het bijzondere zit hem niet in de waarde, maar in de gedachte erachter.

mama verzamelt uilen Linda

Uilenverzameling

Sergio en de kinderen hebben niets met uilen. Vroeger gaf ik ze nog weleens een kleurplaat met een uil. Deagão heeft een bijtring en een knuffel van een uil, maar ik koop voor hem net zo goed iets met Woezel en Pip of draken.

“Inmiddels heb ik in totaal 1300 uilen, groot en klein”

Mijn uilen zijn overal, maar springen niet direct in het oog. Toch heb ik er in totaal inmiddels 1300, groot en klein. Ik had er een paar honderd in een vitrinekast staan, maar die is pas van de muur afgekomen. Bezweken onder het gewicht. Er zijn er toen 150 gesneuveld. Ik heb niet gehuild, maar wel twee dagen hard gebaald. Voortaan verspreid ik ze nog beter om te voorkomen dat zoiets me nog eens overkomt.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.