‘Kinderopvang levert ouders financiële stress op’

06.10.2020 19:45
Joyce en haar man smijten met geld

70 procent van de ouders vindt kinderopvang goed voor de ontwikkeling van het kind, maar toch zijn hoge kosten voor 33 procent een reden om er geen gebruik van te maken. Voor een derde van alle ouders levert de manier waarop kinderopvang in Nederland is georganiseerd, zelfs financiële stress op.

Dat blijkt uit onderzoek van van WOMEN Inc. in samenwerking met Direct Research.

 

Betaalbaarder

Verder komt naar voren dat meer dan een derde van de Nederlandse ouders veel stress ervaart door het combineren van werk en zorg. Beter betaalbare en minder complexe kinderopvang neemt deze (financiële) spanning voor een groot deel weg, zo blijkt uit het onderzoek. Zo heeft 45 procent van de ouders minder financiële zorgen wanneer kinderopvang betaalbaarder zou zijn. 

 

Complex

Met name mensen met laagbetaalde banen (69 procent) vinden de kinderopvang nu te duur. Dat het huidige stelsel naast duur ook complex is, blijkt ook uit het feit dat in 80 procent van de gevallen ouders aan het eind van het jaar geld terugbetalen of geld terugkrijgen. Hierdoor heeft de helft van de ouders geen goed overzicht van de kosten van de kinderopvang.

Benieuwd naar de rest van het onderzoek? Je vindt het hier.

 

Schrijf je in voor de Kek Mama-nieuwsbrief en ontvang wekelijks de best gelezen artikelen in je mailbox >