Kelly Weekers: ‘De eerste week na mijn bevalling dacht ik: hoe gaat mijn baby mijn onkunde overleven?’

16.10.2017 13:27

Miss Nederland 2011 is nu mindset coach, woont samen met songwriter John Ewbank en is moeder van Scottie. Kelly Weekers (28): “Dit is mijn roeping.”

Een Miss Nederland die psychologie en neurowetenschappen heeft gestudeerd. Is dat een grap of? Dat dacht John Ewbank toen de vriendin van gemeenschappelijke vrienden hem op Facebook toevoegde. Hij peuterde haar nummer los en vroeg Kelly Weekers mee uit eten. Ze was 22, kwam net uit een relatie en dacht: ach, waarom niet? Lang leve de lol. Hij is een stuk ouder, maar er komt toch geen vaste relatie van. Hun dochtertje Scottie is net acht maanden als Kelly in hun woonplaats Laren terugblikt op die begintijd.
 

Het perfecte plaatje loslaten

“John en ik hebben eerst een paar maanden gedatet, we waren allebei niet op zoek naar vastigheid. Maar ja, hoe gaat dat, uiteindelijk bleken we een goede match te zijn. Een man die al getrouwd is geweest en een dochter heeft: het was misschien niet het perfecte plaatje, maar in het leven is uiteindelijk niets perfect. Als je dat soort plaatjes loslaat, zie je pas hoe het echt zit. Onze karakters passen uitstekend bij elkaar en ik vind John echt een aantrekkelijke man.
 

In het moment leven

Ik ben de nuchtere in onze relatie, hij is de creatieveling. John heeft behoefte aan de rust die ik inbreng, ik aan de emotie waarmee hij in het leven staat. Hij kan bij de kleinste dingen oneindig lang stilstaan. ‘Kijk schat, die schaapjes in de tuin, wat een leven hebben we.’ ‘Ja’, zeg ik dan, maar hij kan er helemaal over doorgaan. ‘Zo prachtig, zo fantastisch dat we dit mee mogen maken.’ Het klinkt zweverig, maar door hem heb ik geleerd meer in het moment te leven, te genieten, meer te voelen. Soms lach ik hem ook gewoon uit hoor, als hij weer moet janken bij een Disneyfilm.”.
 

Oermoeder

Scottie maakt net een sprongetje op de groeicurve en slaapt de laatste nachten wat onrustiger. Voor Kelly is dat geen verrassing. Haar eigen moeder zegt niet voor niets: “Kelly is een oermoeder. Daar kan ik nog een puntje aan zuigen. Ze is op alles voorbereid, heeft zich helemaal ingelezen. En omdat ze weet wat er gaat gebeuren, is ze relaxed en haar kindje ook.”

Kelly: “Ik heb inderdaad mijn roeping gevonden in het moederschap. Ook al dacht ik in die eerste week: hoe ga ik dit overleven? En vooral: hoe gaat mijn baby mijn onkunde overleven? Hoe doen andere moeders dit? Op drie uur slaap rationeel blijven denken: dat kán niet. Ik klampte me in het begin wanhopig aan mijn kraamhulp vast. Maar goed, na een week hoorde ik mezelf al zeggen: ‘Laat mij maar, ik weet wat ze wil.’”
 

Woekerende onrust

Het moederschap valt haar niet zwaar – ze hield al van rust en het gezinsleven. “Ik heb geen woekerende onrust in me die roept dat ik eigenlijk op het Leidseplein wil staan dansen.Ik ben niet het type dat je dronken op straat aantreft. Sterker, ik vind het ronduit gênant als ik een dronken vrouw zie. Ik drink weleens een glas wijn of twee omdat ik het lekker vind, maar daarna is het mooi geweest. En van de afdeling drugs ben ik ook niet. Doe mij maar gewoon lekker thuis. Open haard aan. Familie of vrienden over de vloer. Als je me het zou vragen, zou ik oprecht niet weten wat er belangrijker is dan kinderen. Natuurlijk, ze maken je soms gek – moet je eens kijken hoeveel slaap Scottie me al heeft afgenomen – maar verder, verder is ze mijn alles.”

Het hele interview staat in Kek Mama 11-2017.