‘Kan ik mijn stiefkinderen verbieden om te gamen?’

22.09.2020 08:37
dilemma kinderen gamen Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Meike (37) is moeder van Roan (7) en Mika (5): “Toen mijn ex en ik twee jaar geleden gingen scheiden, spraken we één ding af: in de opvoeding zouden we altijd één lijn blijven trekken. In beide huizen dezelfde bedtijd, dezelfde snoepafspraken en de kinderen ruimden hun kamers zelf op, ook al waren dat er nu twee.

Dat ging twee jaar lang prima. Maar sinds kort heb ik een nieuwe vriend, met twee puberzonen. Die spelen de hele dag gewelddadige games op de PlayStation, terwijl mijn ex en ik daar andere afspraken over hebben: niet langer dan een uur per dag, en bloederige spelletjes zijn uit den boze.

Tot nu toe verbied ik Roan en Mika om mee te spelen of mee te kijken met hun stiefbroers, wanneer we om het weekend bij mijn vriend logeren. Dus zitten de pubers hele dagen met een koptelefoon op hun kamer en mijn kinderen op de bank met de iPad, om het op een schreeuwen te zetten zodra hun uur gametijd is afgelopen. Mijn vriend baalt op zijn beurt dat zijn zoons alleen maar boven zitten.
 

Lees ook
‘Zet dat spel eens uit’ >

 

Omgang aanpassen

Ik heb mijn vriend gevraagd of hij de regels voor zijn kinderen misschien wat kan aanpassen, op de vier dagen per maand dat wij er zijn. Naar even wat minder gametijd, bijvoorbeeld. Of alleen in de avonduren, wanneer Roan en Mika slapen. Daar wil mijn vriend niets van weten. Dat zijn jongens om het weekend één kamer moeten delen omdat mijn kinderen op de andere slapen, is één ding, ze hun gametijd afnemen een tweede, vindt hij. Mijn kinderen toch blootstellen aan die gewelddadige games, vind ik schadelijk voor hun ontwikkeling. We zouden onze omgangsregelingen kunnen aanpassen, zodat mijn vriend en ik in de weekends nooit tegelijk de kinderen hebben, en ieder zijn eigen regels kan handhaven. Maar dan belemmer ik onze kinderen een band met elkaar op te bouwen, en hebben wij nooit tijd voor onszelf. In de weekends met kinderen alleen een paar uur afspreken met mijn vriend en zijn zonen, vind ik ook geen optie; we zien elkaar al zo weinig. Wat ik ook besluit, het blijft kiezen tussen kwaden.”

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.