Je leeft langer door actief te Facebooken

02.11.2016 13:22
Beeld: Getty Beeld: Getty

Statusupdate hier, delen van een foto daar. Het kan je zomaar eens een langer leven opleveren. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers onder 12 miljoen Facebookgebruikers.

Onderzoekers van de universiteiten Harvard, Yale en Californië vergeleken volksgezondheidsdossiers een half jaar lang met de activiteiten van 12 miljoen gebruikers op het populaire social medium. En gek genoeg is er een verband tussen gezellig Facebooken en langer leven. Vooral het delen van foto’s (van je kinderen, jezelf of andere mooie dingen) draagt bij aan een goede gezondheid. Al helpt het ook enorm als je meer vriendschapsverzoeken verstuurt dan je krijgt. 

Leuke berichtjes

Dat mensen gezonder worden door sociaal contact is al eerder bewezen. Door contact met fijne mensen voelen wij ons gelukkiger. En dat zorgt ervoor dat we minder vatbaar zijn voor ziektes. Genieten van het leven om je heen is heel belangrijk, maar een medium als Facebook kan er juist voor zorgen dat jij dit met meer mensen deelt. Een grote vriendenlijst op Facebook en leuke berichtjes zorgen er dus net zo goed voor dat jij gelukkiger wordt. Door Facebook zul jenatuurlijk niet ineens genezen van kanker. Toch helpt het social medium volgens de onderzoekers wel tegen een dood door zelfmoord, een overdosis alcohol of drugs, en hartfalen. Behalve als je steeds vaker alleen maar geschreven statusupdates post. Dat duidt namelijk op een slechtere gezondheid. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat mensen die gelukkig zijn misschien ook meer (online) contact opzoeken, waardoor het geluksgevoel nog groter wordt. 

We gaan je niet vertellen wat jij wel en niet op Facebook moet doen. Maar twijfel je over het plaatsen van die leuke foto met vriendinnen? Lekker doen als je daar zin in hebt. Wie weet verleng je er je leven wel mee.

Bron: de Volkskrant