Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Wat is er veel veranderd in zeven jaar. In 2011 was Tex een baby en begon ik deze column – toen nog in het tijdschrift Kinderen. Ik was zzp’er en koos mijn werk volgens de 3 P’s: poen, prestige en plezier. Alles wat ik deed moest minstens twee van de drie p’s opleveren. Want ik moest geld verdienen, ik wilde een goede naam opbouwen en ik vond het belangrijk voldoening uit mijn werk te halen. Met deze column lukte dat alle drie: een zeldzame combinatie.
 

Veranderingen

Er veranderde nogal veel in de tussenliggende jaren. Han ging in de off-shore-industrie werken en vloog de wereld over. Tex leerde lopen en praten. We kochten een huis met een tuin. Ik maakte tv-programma’s en werd steeds vaker herkend op straat. Mijn moeder kreeg borstkanker en werd nooit meer de oude (maar ik ben zo blij dat ze er nog is, want er gingen de laatste jaren veel te veel lieve mensen dood). Tex ging naar school. Rifka werd geboren. Han begon een opleiding tot klinisch fysicus. We kochten onze eerste auto. Ik werd benoemd als hoogleraar en ging vier dagen aan de universiteit werken.

En al die jaren schreef ik over wat me in mijn gezin bezighield en zocht uit wat de wetenschap daarover te zeggen had. Ik verdiepte me in kleine vragen als ‘Wat doe je bij een luizenplaag?’ (kammen, kammen en nog eens kammen) en grote vragen als ‘Zijn mensen zonder kinderen gelukkiger?’ (dat blijkt ingewikkeld te liggen, zoals vaak bij echt grote vragen). Voor Kek Mama schrijven was een feest. De redactie maakte mijn teksten vaak net iets soepeler, stuurde lovende reacties enthousiast door en fleurde me op als er boze brieven kwamen.
 

Lees ook
Ionica: 'Ineens had ik helemaal geen zin meer in die conferentie aan de andere kant van de wereld' >

 

Poen, prestige en plezier

Alleen kwam er in de tussentijd van alle kanten meer werk bij. Steeds vaker zit ik ’s avonds of in het weekend achter mijn laptop terwijl Han iets leuks doet met de kinderen. De 3P-regel voldoet niet meer. Want al dat werken gaat ten koste van mijn tijd met Han, Rifka en Tex. Daarom is dit mijn laatste column voor Kek Mama. Hoe jammer ik dat ook vind. Maar uiteindelijk doe ik liever iets leuks samen met mijn gezin dan dat ik op zolder een stukje tik over hoe leuk het is dingen met dat gezin te doen.
 

Succes, geluk en tijd

Eén ding weet ik namelijk zeker: over zeven jaar is het 2025. Dan zal er weer heel veel veranderd zijn. Als alles goed gaat, wordt Tex dat jaar vijftien en Rifka tien. De tijd tikt genadeloos door en je moet zelf zorgen dat die niet als los zand door je vingers glijdt. In plaats van de 3 P’s wens ik jullie veel succes, geluk en vooral tijd voor dingen die je belangrijk vindt.
 

Deze column staat in Kek Mama 07-2018 en is Ionica's laatste column voor Kek Mama.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leren afwas vaat moeder
Beeld: Pixabay

Zelf groeide ze op in een smetteloos huis zonder vieze vaat op het aanrecht, maar blogger Stephanie heeft door schade en schande geleerd om de afwas soms lekker te laten staan.

Scary Mommy-schrijfster Stephanie Tschoepe weet nog goed hoe haar moeder vroeger het huis vlekkeloos schoon hield, zonder vieze borden in de gootsteen. Ze nam zichzelf voor het later ook zo te doen in huis: ‘Ik dacht dat mijn waarde als moeder afhing van hoe schoon mijn huis was en hoe weinig vieze vaat er in de gootsteen stond. Maar denk je weleens aan de verwachtingen die moeders zichzelf opleggen? De lange lijst van dingen die we van onszelf ‘moeten’ doen om een goede moeder te zijn? Als single, fulltime werkende moeder raakte ik uitgeput door mijn pogingen om al die verwachtingen waar te maken. Op sommige avonden had ik na het koken, huiswerk nakijken, de kinderen in bad doen en naar bed brengen geen energie meer voor de afwas. Ik dwong mezelf ertoe omdat het ‘moest’, maar ik begon de afwas te haten.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Dit is de echte reden waarom moeders altijd zo moe zijn >

 

Willen in plaats van moeten

Voor Stephanie werd de vaat een metafoor van haar verwachtingen en perfectionisme: ‘Ik leer nu om te kijken naar mijn verwachtingen en naar mezelf. Ik probeer de lat lager te leggen en te accepteren dat mijn best doen goed genoeg is. In plaats van te kijken naar wat ik moet doen, kijk ik naar wat ik wíl doen. Ik geef mezelf toestemming om te kiezen, om te doen wat goed voelt en om de controle iets los te laten.’

 

Meer waardering

Ze schrijft hoe het op sommige avonden wel lukt om meteen na het eten de vaat weg te werken, en op andere avonden simpelweg niet: ‘En ook die vuile borden worden uiteindelijk weggewerkt. Als ik later weer energie heb en me er toe aanzet, ben ik altijd zo trots dat ik eerst de prioriteit aan mezelf en mijn dochters heb gegeven. Als ik mezelf de keuze geef in plaats van iets af te dwingen, geniet ik zelfs van de afwas en waardeer ik daarna mijn schone keuken nog meer. De afwas heeft mij geleerd om mezelf op de eerste plaats te zetten.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder mooie spullen kopen
Beeld: Unsplash

Of je nou een mooie tas, lekkere parfum of crème in de winkel ziet staan: gewoon kopen als je portemonnee dat toelaat, vindt blogger en moeder Rita Templeton.

'Schuif dat 'moederschuldgevoel' eens opzij', schrijft ze op Scary Mommy.

 

'Denk aan jezelf'

Wanneer je iets duurs in je hand hebt, is het logisch dat je als moeder denkt: 'Hier kan ik drie paar broeken voor m'n kind van kopen.' En dat je liever een volle kar met boodschappen of stofzuiger koopt in plaats van kleding voor jezelf, is ook niet zo gek. Maar toch vindt Rita dat je ook aan jezelf moet blijven denken. 'Of je nu ziek, gestrest of verdrietig bent, je houdt het gezin als moeder altijd draaiende. Alleen al omdat je bereid bent om je eigen wensen op te offeren en je kinderen voorop te stellen, verdien je zelf af en toe iets moois.'

 

Lees ook
Inge (40): 'Door m'n zus moest ik mijn zoon een goedkopere fiets geven' >

 

'Draag het met trots'

Rita vergelijkt het moederschap met een betaalde baan: 'Als je een baan hebt, kun je vrije dagen aanvragen. Je krijgt misschien extra vakantiedagen of een bonus, maar moeders? Die krijgen nooit een vrije dag, laat staan iets extra's. En toch ben je er altijd, doe je je best en geef je je hart voor iets wat zoveel energie kost. Dus koop dat boek, die outfit, die nieuwe mascara of andere prullaria. Weet dat je het verdiend hebt.'
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >