tienermoeders

Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: tienermoeders.

Hoe voorkom je dat tienermeisjes ongewenst zwanger raken? Eén methode is ze een levensechte babypop mee naar huis te geven. De pop moet net als een echte baby 24 uur per dag gevoed, verschoond en geknuffeld worden. Midden in de nacht begint de pop te huilen en is pas stil als hij een flesje en een schone broek krijgt. Het idee hierachter is dat meisjes schrikken als ze zien hoeveel werk het is een baby te verzorgen. Na een paar gebroken nachten zullen ze hun kinderwens een paar jaar uitstellen. (Overigens zou ik mijn bed niet uitkomen voor een stomme pop, terwijl ik met liefde midden in de nacht Rifka haar knuffel geef.)

 

Leerzaam

De babypop wordt op verschillende scholen in Nederland gebruikt om meisjes voor te lichten. Op de site van de leverancier zeggen de leerlingen dat ze er veel van hebben geleerd. Zo vertelt Yvonne: “Ik vond het heel leuk om voor Mirte te zorgen. Maar ik moet er niet aan denken dat ik een baby heb, want er steeds midden in de nacht uit moeten is niet leuk.” Het is trouwens niet goedkoop zo’n pop in te zetten, een startpakket met drie poppen en accessoires kost pakweg € 10.000. Alleen lijken dit soort poppen helemaal niet te werken. In augustus verschenen de resultaten van een gigantisch Australisch onderzoek. Ruim 2800 meisjes van dertien tot vijftien jaar werden willekeurig in twee groepen verdeeld.

 

Babypop voorkomt geen ongewenste zwangerschap

De eerste groep kreeg goede seksuele voorlichting, de tweede groep kreeg de babypop met het bijbehorende lesprogramma. Alle meisjes uit de tweede groep zorgden een weekend lang voor de pop. Vervolgens werden de meisjes gevolgd tot ze twintig waren om te kijken hoeveel van hen zwanger raakten. In de groep met de seksuele voorlichting had 11 procent van de meisjes minimaal één zwangerschap oor hun twintigste. In de poppengroep lag het aantal hoger: 17 procent. In allebei de groepen koos iets meer dan de helft van de zwanger geraakte tieners voor een abortus. Het is duidelijk dat de babypop niet voorkomt dat tieners ongewenst zwanger raken. En dat is jammer voor iets wat zo veel kost. Je zou dat geld namelijk ook kunnen besteden aan een programma dat wél werkt.

 

Testen of de ideeën wel werken

Eerder dit jaar liet een vergelijking van tientallen studies zien dat een combinatie van seksuele voorlichting en het stimuleren van anticonceptie het beste werkt. Dat is overigens precies wat de meeste scholen in Nederland doen, wat misschien verklaart waarom ongewenste tienerzwangerschappen hier veel zeldzamer zijn dan in Australië. De belangrijkste conclusie is echter dat het slim is om te testen of ideeën wel werken. Want hoe logisch veel dingen ook klinken, soms doen ze in de praktijk iets heel anders dan je verwacht.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >