tienermoeders

Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: tienermoeders.

Hoe voorkom je dat tienermeisjes ongewenst zwanger raken? Eén methode is ze een levensechte babypop mee naar huis te geven. De pop moet net als een echte baby 24 uur per dag gevoed, verschoond en geknuffeld worden. Midden in de nacht begint de pop te huilen en is pas stil als hij een flesje en een schone broek krijgt. Het idee hierachter is dat meisjes schrikken als ze zien hoeveel werk het is een baby te verzorgen. Na een paar gebroken nachten zullen ze hun kinderwens een paar jaar uitstellen. (Overigens zou ik mijn bed niet uitkomen voor een stomme pop, terwijl ik met liefde midden in de nacht Rifka haar knuffel geef.)

 

Leerzaam

De babypop wordt op verschillende scholen in Nederland gebruikt om meisjes voor te lichten. Op de site van de leverancier zeggen de leerlingen dat ze er veel van hebben geleerd. Zo vertelt Yvonne: “Ik vond het heel leuk om voor Mirte te zorgen. Maar ik moet er niet aan denken dat ik een baby heb, want er steeds midden in de nacht uit moeten is niet leuk.” Het is trouwens niet goedkoop zo’n pop in te zetten, een startpakket met drie poppen en accessoires kost pakweg € 10.000. Alleen lijken dit soort poppen helemaal niet te werken. In augustus verschenen de resultaten van een gigantisch Australisch onderzoek. Ruim 2800 meisjes van dertien tot vijftien jaar werden willekeurig in twee groepen verdeeld.

 

Babypop voorkomt geen ongewenste zwangerschap

De eerste groep kreeg goede seksuele voorlichting, de tweede groep kreeg de babypop met het bijbehorende lesprogramma. Alle meisjes uit de tweede groep zorgden een weekend lang voor de pop. Vervolgens werden de meisjes gevolgd tot ze twintig waren om te kijken hoeveel van hen zwanger raakten. In de groep met de seksuele voorlichting had 11 procent van de meisjes minimaal één zwangerschap oor hun twintigste. In de poppengroep lag het aantal hoger: 17 procent. In allebei de groepen koos iets meer dan de helft van de zwanger geraakte tieners voor een abortus. Het is duidelijk dat de babypop niet voorkomt dat tieners ongewenst zwanger raken. En dat is jammer voor iets wat zo veel kost. Je zou dat geld namelijk ook kunnen besteden aan een programma dat wél werkt.

 

Testen of de ideeën wel werken

Eerder dit jaar liet een vergelijking van tientallen studies zien dat een combinatie van seksuele voorlichting en het stimuleren van anticonceptie het beste werkt. Dat is overigens precies wat de meeste scholen in Nederland doen, wat misschien verklaart waarom ongewenste tienerzwangerschappen hier veel zeldzamer zijn dan in Australië. De belangrijkste conclusie is echter dat het slim is om te testen of ideeën wel werken. Want hoe logisch veel dingen ook klinken, soms doen ze in de praktijk iets heel anders dan je verwacht.

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >