Ionica Smeets checkt

Kek Mama-columnist Ionica Smeets checkt elke maand opvoedfabels en -feiten. Zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Deze maand: hebben onze oma's en ouders een makkelijker leven gehad?

We zaten aan het sterfbed van mijn oma. Ze was negentig en het einde was nabij. Hoewel ze al een week geen vocht of voedsel had binnengekregen, ademde ze dapper door. Ik zei tegen de tante naast me dat het ongelooflijk was hoe sterk oma was. Ze moest als veertienjarige al gaan werken in de huishouding en had het in en na de oorlog zwaar gehad. Toen ze daarna huisvrouw werd, was dat ook veel harder werken dan nu. “Nou,” reageerde mijn tante, “ze hoefde in elk geval geen gezin en carrière te combineren zoals wij. Ze had vast minder stress en meer tijd voor haar kinderen.”

 

Oma's leven makkelijker

Inmiddels is mijn oma overleden en denk ik aan mijn tantes woorden. Zou mijn oma’s leven echt makkelijker zijn geweest? Er was in haar tijd inderdaad geen druk om als vrouw carrière te maken, maar als ze dat wél had gewild, dan was het vrijwel onmogelijk geweest zonder kinderopvang zoals we die nu kennen. Daarbij: hoe had het gemoeten met het huishouden? Ik denk weleens dat wij omkomen in de eindeloze hoeveelheid was. Hoe moet het zijn geweest zonder wasmachine en zonder man die in het weekend de bergen was vouwt? En dan ook nog zonder pampers – mijn oma stond de luiers van haar kinderen met de hand te schrobben.

 

Meer tijd aan huishouden dan fulltime baan

Naar schatting besteedden vrouwen destijds zo’n vijftig uur per week aan het huishouden. Dat is meer dan een fulltime baan. Dat mijn oma meer tijd had voor haar kinderen is dan waarschijnlijk ook niet waar. Volgens internationale studies waren moeders in de jaren zestig gemiddeld een uur per dag met hun kinderen in de weer. Hierbij telden onderzoekers activiteiten als wassen, aan kleden, samen spelen, boterhammen smeren, voorlezen en in bed stoppen. Een uurtje had mijn oma daarvoor. Tegenwoordig is dat het dubbele: moeders zijn twee uur per dag met hun kinderen bezig. Wij hebben dus juist méér tijd voor onze kinderen. En nog mooier: in mijn oma’s tijd mocht je blij zijn als de vader een kwartier per dag aan de kinderen besteedde, terwijl de moderne papa’s gemiddeld op een uur komen.

 

Minder stressvol? Zeer onwaarschijnlijk

Mijn oma had genoeg dingen om zich zorgen over te maken, ook al hoefde ze dan niet te piekeren over haar carrière.  Miskramen en kindersterfte kwamen veel  vaker voor. Het is eigenlijk zeer onwaarschijnlijk dat het leven vroeger minder stressvol was. Psychiater en onderzoeker Christiaan Vinkers vertelde laatst hoe advertenties van honderd jaar geleden kalmerende middelen aanboden, omdat ‘de wereld veel te druk was geworden met zijn opera’s en drukke verkeer.’ Vinkers gelooft niet dat we nu meer stress hebben dan vroeger: “We leven langer, zijn rijker, hebben meer vrije tijd en vermaak, we sporten en eten goed, we zijn vrij.” Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer bewondering ik heb voor mijn oma. Wat een geluk heb ik dat ik zestig jaar later ben geboren.

Wiskundige Ionica Smeets (37) woont samen met Han (36) en is moeder van Tex (6) en Rifka (2). Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >