‘Ik verander op de berg in een soort momzilla’

24.11.2023 13:35
Sanne Akkerman Fotografie: Nine IJff

Geen seizoen zo fijn als de winter, vindt Kek Mama-columnist en content creator Sanne Akkerman, beter bekend als @laviesanne. Kan ze eindelijk ongegeneerd op de bank blijven liggen, ténzij ze op de latten staat.

“De wintersport is voor ons vaste prik. De jongste blijft dit jaar bij oma, de andere twee geven we zelf skiles. Veel relaxter dan om acht uur in de ochtend bij zo’n klasje te moeten staan. Alhoewel, écht relaxed is het natuurlijk nooit; nog voordat ik die jasjes dicht heb geritst en hun handschoentjes aangefriemeld, zweet ik me al kapot. Robert schuwt ook geen enkele uitdaging. Zwarte piste? Kan best, zegt ie dan, maar ik verander op de berg in een soort momzilla. Sta ik keihard te schreeuwen: ‘Niet te dicht bij de rand!’ ‘Uitkijken!’ Alle mogelijke horrorscenario’s schieten dan door mijn hoofd.

“Sta ik keihard te schreeuwen: ‘Niet te dicht bij de rand!’ ‘Uitkijken!'”

Ben ik ineens tóch een beetje panisch. Terwijl die kinderen juist verrekte handig zijn op de latten en ik de grootste kluns ben van het stel. Zo vind ik de timing van de skilift nog steeds ingewikkeld. Daarom neem ik ook nooit een kind mee in zo’n ding, in mijn eentje is het al gevaarlijk genoeg.”

Sanne Akkerman

Leuk genoeg

“Echt onzeker over het moederschap ben ik niet. Al vraag ik me toch regelmatig af: ben ik wel leuk genoeg? Ik hoop dat ze – als ze straks volwassen zijn – terugkijken op een goede jeugd. Ik denk wel dat ze een veilig en fijn gevoel hebben, maar je weet toch nooit hoe iets in hun beleving is. Ik wil dat ze met volle overtuiging kunnen terugdenken aan een fijne tijd en dat hun moeder daaraan heeft bijgedragen. Mijn moeder heeft dat heel goed gedaan. Bij tijden is het bij mij thuis heel rumoerig geweest. Rondom mijn broer – hij heeft een verstandelijke beperking – waren er altijd veel zorgen. Hij had veel ongelukken, werd vaak gepest. Dat was echt niet altijd makkelijk. Mijn ouders zijn gescheiden, dat heeft ook best wat impact gehad op mijn jeugd. Je moet als gezin opnieuw je draai vinden.

“Ik vraag mezelf regelmatig af: ben ik wel leuk genoeg?”

Toch kijk ik daar niet negatief op terug; ik heb het fijn gehad. Voor mijn kinderen wil ik dat nog leuker en positiever. Daarom vind ik nee verkopen ook zo lastig. Ik wil niet dat ze terugdenken aan een moeder ‘van wie nooit wat mocht’… maar James komt met de onmogelijkste ideeën. Nee, je kan niet uit een vliegtuig springen met een kinderfeestje. En nee, bungeejumpen gaat ook niet. Het werd een trampolinepark.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.