‘Ik liet mijn kind nieuwe dingen uitproberen en deed dat zelf ook’

08.06.2018 07:18
nieuwe dingen proberen Beeld: Unsplash

Toegegeven: altijd hetzelfde gerecht bestellen of naar dezelfde vakantiebestemming gaan, is saai. Maar wel lekker vertrouwd. Ook blogger Jamie Sumner stapte nooit uit haar comfortzone. Tot ze moeder werd. 

‘Samen met mijn dochter ben ik nieuwe dingen gaan uitproberen’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Groene boon

Altijd dezelfde soort kleding dragen, naar dezelfde muziek luisteren en iets vertrouwds koken: Jamie houdt niet van verandering. ‘Ik ben nooit een liefhebber geweest van het uitproberen van nieuwe dingen’, vertelt ze. ‘Familie en vrienden vonden altijd dat ik een vleugje OCD had (dwangstoornis, red.) maar ik maakte me er niet druk om. Iets vertrouwds stelde me gerust.’ Tot ze moeder werd. ‘Mijn dochter begon dezelfde angst voor nieuwe dingen te tonen die ik op haar leeftijd had. En ik wist niet hoe ik daarmee om moest gaan.’ Haar dochter wilde niets meer eten wat oranje was, zacht was of waar een luchtje aan zat. ‘Op een gegeven moment waren alleen frietjes nog goed, dus begon ik aan de speech die elke ouder aan kieskeurige eters geeft: ‘Je weet nooit of deze groene boon lekker is, tot je ‘m probeert.’ Maar ze trapte er niet in, want ik was niet overtuigend genoeg. Haar gebrek aan enthousiasme voor iets nieuws kwam regelrecht van mij.”
 

Lees ook:
‘Kieskeurig eetgedrag van peuter komt niet door slecht ouderschap’ >

 

‘Probeer iets drie keer’

Jamie realiseerde zich dat er iets moest veranderen. ‘Als ik wil dat ze een volwassen vrouw zal worden die bereid is om te leren van haar fouten, moest ik samen met haar nieuwe dingen gaan uitproberen.’ Het experiment begint klein: een ander drankje bestellen bij de Starbucks en een ander soort boek uitkiezen in de bibliotheek. ‘Ze waren niet beter dan onze oude favorieten, maar dat deed er niet toe’, vertelt Jamie. ‘Het doel was om buiten onze comfortzone te gaan. Dat hebben we gedaan en dat blijven we doen. Zo ben ik een kookblog gaan volgen en nieuwe gerechten gaan maken, samen met mijn dochter. Ik was de test-chef en zij de test-proever. Het was niet meteen een succes, maar dat hoeft ook niet. We hebben ons drie dingen aangeleerd: het hoeft niet geweldig te zijn, wij hoeven niet perfect te zijn en probeer iets op z’n minst drie keer.’
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >