Dat peuters steeds opnieuw weigeren om die stronk broccoli of spruiten te eten, is niet de schuld van de ouders. Het kieskeurige eetgedrag is het resultaat van genetische invloeden, blijkt uit onderzoek van University College London.
Lees verder onder de advertentie
Zo. Is die fabel ook weer de wereld uit geholpen.
Invloed van genen
De wetenschappers onderzochten het eetgedrag van tweelingen van zestien maanden uit 1921 gezinnen. Wat bleek? De thuisomgeving en het gedrag van ouders heeft wel een kleine invloed op de kieskeurigheid van peuters, maar toch is de invloed die genen op het eetgedrag van de kinderen hebben, groter. Omgevingsfactoren (zoals de opvoeding en aanpak van ouders) zijn dus niet per se de boosdoener.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijke boodschap
Voor wie nu gelijk een zucht van opluchting slaakt, hebben de onderzoekers nog wel een belangrijke boodschap: “Eigenschappen met een sterke genetische basis kunnen toch veranderen als de omgeving daarop inspeelt. Leg je daarom niet zomaar neer bij de kieskeurigheid van je kind: het is altijd goed om een positieve invloed op het eetgedrag van je peuter uit te oefenen.”
Lees verder onder de advertentie
Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.