‘Ik drink elke dag om vijf uur een glas wijn. Is dat echt zo slecht?’

12.03.2020 15:02
Els en Do elke dag wijn Beeld: Shutterstock

Ik drink elke dag om vijf uur een glas wijn. Volgens de laatste inzichten ben ik daarmee een alcoholist, maar als moeder van drie kinderen die allemaal een eigen willetje hebben, snak ik naar mijn vijfuurtje. Is het echt zo slecht?

Els en Do: U hebt genoeg gezond verstand om te weten of u te veel drinkt. Het is niet de bedoeling dat u ’s ochtends al aan de wodka gaat. Dan moet u rigoureus stoppen, al dan niet met hulp van een verslavingstherapeut. Als het echt niet meer dan een glas per dag betreft, hebt u onze zegen. Wij gaan hiermee in tegen deskundigen die drank des duivels vinden.
 

Lees ook
Híermee komen deze moeders een hysterische dag door >

 

Schuldgevoel

Nog maar veertig jaar geleden kregen Franse baby’s meteen na de geboorte een slokje wijn. Dat was om het leven erin te krijgen, beweerden Franse dokters. Desondanks zijn er heel wat slimmeriken opgegroeid in Frankrijk. Zoals Georges Clemenceau, Maurice Barrès, Raymond Queneau, Petrus Borel, Julien Benda, Jacques Julliard, Michel Winock, Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. We zouden graag zeggen dat we al deze namen uit ons hoofd kenden omdat we zelf zo intellectueel zijn, maar helaas, we hebben ze op Google gevonden. Wij zeggen: drink dat heerlijke glas wijn zonder schuldgevoelens en geniet ervan – en in gedachten proosten de tantes met u mee.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2020.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >