‘Ik ben blij dat ik in deze tijd geen jonge kinderen heb’

25.10.2023 11:26
Heleen van Royen Laura Ponticorvo 15 jaar Kek Mama Fotografie: Nine IJff

Laura Ponticorvo heeft net haar tweede kind gekregen, Heleen van Royen haar derde kleinkind. Over buiten de lijntjes kleuren, online reacties en hun samengestelde families.

Laura en Heleen zijn niet op hun mondje gevallen, lijken schijt te hebben aan wat de buitenwereld vindt. Althans…

Laura: “Mensen kunnen nog zo zeggen: je moet het zus en zo doen, maar als het tegen mijn moedergevoel ingaat heb ik daar maling aan en trek ik mijn eigen plan. Zo doen we aan bedsharing met de kinderen, ook met baby Cinco – die slaapt bij ons als een roosje, en daar vinden veel mensen wat van.”
Heleen: “Ik snap niet waarom iedereen online overal maar wat van moet vinden en óók nog uitspreken. Als jij met je kind in één bed wil slapen, moet je dat toch zelf weten? Met die hele kleintjes moet je voorzichtig zijn, maar ik ga er altijd van uit dat moeders verstandig genoeg zijn. Ik ben blij dat ik in deze tijd geen jonge kinderen heb. Dat lijkt me veel heftiger dan vroeger. Zeker als bekende moeder krijg je nu
zóveel over je heen. Het lijkt me heel gek iedere dag die kritiek om je oren te krijgen. Ik had daar geen last van.”

“Ik ben blij dat ik in deze tijd geen jonge kinderen heb”

L: “Toen ik net op tv was (Laura was te zien in Mijn vieze, vette, vervelende verloofde, red.) heb ik die haat heel heftig gekend en gevoeld. Ik werd vaak voor schut gezet, was dat single meisje uit Amsterdam met dat scootertje. Veel mensen hadden commentaar op mij. Toen ik trouwde, moeder werd en mijn echte leven – het gezinsleven – begon te delen, veranderde dat. Ik krijg nu juist veel liefde en steun. Nu heb ik een online moedercommunity achter me. Dat is wel een fijne twist.”
H: “Mensen maken elkaar ook helemaal gek. Een goed voorbeeld vind ik de ophef rond Nienke Plas. Zij had een foto gepost van haar baby in de Maxi-Cosi. Die was gewoon aangekleed, maar had haar de beentjes wijd en Nienke had er voor de grap keepemclosed bij gezet. De reacties waren totaal hysterisch. Iedereen sprak schande, schande, schande. Ik kijk daar echt met verbijstering naar.”
L: “Het is heel heftig hoe de ene moeder de ander aanvalt. Wat schiet je er ook mee op? Veel vrouwen durven daardoor ook niet eerlijk te zijn. Daarom ben ik op social media juist zo open, om een voorbeeld te kunnen zijn. Ik doe niet alsof alles altijd koek en ei is, want dat is het niet. Het moederschap is vaak zoeken en kijken wat werkt. Als dat dan iets is wat niet in het boekje staat, kan dat heel alleen voelen.”
H: “Ik heb in mijn eerste roman De gelukkige huisvrouw een horrorbevalling beschreven. Ik heb toen veel reacties gehad van vrouwen die niet op een roze wolk zaten na de geboorte van hun kind en die zich door mijn boek gesteund voelden. Veel psychische problemen na bevallingen ontstaan doordat het slaapritme van vrouwen dan voor het eerst totaal in de war wordt geschopt. Goed slapen is cruciaal,
zeker als je daar gevoelig voor bent. Een paar maanden na de geboorte van Olivia ben ik psychotisch geworden en gedwongen opgenomen geweest. Dat hakte er behoorlijk in. Gelukkig is mijn dochter zelf geestelijk heel stabiel. Maar ik zeg wel tegen haar: denk ook aan jezelf, zorg dat je je rust pakt. Als zij en haar vriend een keer goed willen slapen, kunnen ze altijd bij ons logeren. Hoe gaat dat bij jou?”
L: “Slapeloze nachten hebben we gelukkig niet meer, maar de periode tussen de vijf en negen weken was heel heftig. Iedere keer als Cinco wakker was, moest hij huilen. Urenlang liep ik met hem rond, huilend, zowel hij als ik. Ik kon hem maar niet troosten, dat heeft mentaal wel wat met mij gedaan. Ik voelde me heel alleen, kon veel minder genieten van de newborntijd dan ik had gewild. Uiteindelijk bleek zijn
tongriempje te kort. Zodra dat was verholpen en zijn krampjespiek voorbij was, had ik ineens een heel tevreden baby. Toen kon ik pas echt genieten.”

“Ik kon veel minder genieten van de newborntijd dan ik had gewild”

L vervolgt: “Dat doe ik nu extra. Aan Giulia zie ik hoe snel de tijd gaat. Knip twee keer met je vingers en ze is twee, cliché maar waar. Straks is Cinco ook een ventje van twee, banjert hij door het huis en is deze fase voorbij. Ons gezin is namelijk compleet.”

Heleen van Royen 15 jaar Kek Mama
Laura Ponticorvo 15 jaar Kek Mama

Lees het hele interview met Laura en Heleen in het jubileumnummer van Kek Mama dat nu in de winkels ligt.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.