Hoe denken jij en je partner over geld? Door deze vragen zie je of jullie op één lijn zitten

29.03.2017 09:30
partner-vragen-over-geld

Het is de Week van het Geld: een ideaal moment om te bekijken of jij en je partner financieel op één lijn zitten. Doe de check van financial planner Nick Holeman en het wordt je in no time duidelijk.

1. Wat zijn jouw financiële doelen?

Klinkt als een open deur, maar dit wordt echt niet in iedere relatie besproken. Denk verder dan alleen de boodschappen van de rest van de week: hoe denken jij en je partner over pensioen? Het sparen voor de kinderen of misschien wel de aankoop van een huis? Wanneer je open bent over jouw doelstellingen, komen jij en je partner niet voor verrassingen te staan. Én zo kunnen jullie op elkaar inspelen.
 

2. Wat zijn jouw financiële angsten?

De één slaat doodsangsten uit bij het zien van een rood cijfer op de bankrekening, terwijl een ander daar geen kwaad in ziet. Iedereen denkt verschillend over geld en dat kan volgens Holeman vooral te maken hebben met opvoeding. Heb jij van je ouders geleerd om te sparen? Of gaf je alles altijd gelijk uit? Het zijn misschien niet altijd de fijnste gesprekken, maar door te praten over jullie financiële achtergrond leer je elkaars (geld)gedrag beter begrijpen.
 

3. Waar wil jij (op financieel gebied) écht niet over onderhandelen?

Soms zitten dingen waar jij je aan ergert er bij een ander zo ingebakken, dat je het gewoon maar moet laten zoals het is (wanneer het weinig kwaad kan, uiteraard). Neem bijvoorbeeld mensen die op vakantie liever in een iets luxer hotel zitten. Of mensen die alle bonnetjes ‘voor de zekerheid’ een paar jaar willen bewaren. Als dit soort dingen niet voor problemen zorgen, kan je een conflict volgens Holeman beter lekker mijden en water bij de wijn doen.
 

4. Hoe wil je de financiële zaken samenvoegen?

Dit kan best een ‘dingetje’ zijn. Hoe verdelen jullie de kosten als de inkomens niet gelijk zijn? En komt er een gezamenlijke rekening? Holeman is van mening dat een gezamenlijke rekening wanneer jullie ongeveer hetzelfde verdienen, niet nodig is: je hebt allebei geld en beheert je eigen financiën. Een gedeelde rekening is volgens de financial planner zinvoller wanneer slechts één persoon werkt. 
 

5. Op welke manier wil je sparen?

Uitzoeken hoeveel geld jullie per maand opzij willen zetten helpt jullie het financiële doel te bereiken. Wel vindt Holeman dat je niet tot in de details moet gaan: “Zo wordt er gedebatteerd over elk stukje van de begroting: kleding, eten en vakanties. Verschillende mensen hebben verschillende wensen, en daar moet je ook rekening mee houden.” Hoe je het volgens hem beter aan kunt pakken? Stel een doel op lange termijn en kijk niet van dag tot dag. “Als je aan het eind van de rit het afgesproken bedrag bij elkaar hebt, maakt het de ander echt niet uit waar je de rest van het geld aan hebt uitgegeven.”