‘Hoe adoptie mijn manier van opvoeden heeft veranderd’

03.10.2018 12:43
adoptie-manier-van-opvoeden-veranderd

‘Ouders voeden een geadopteerd kind anders op dan hun ‘eigen’ kinderen’: blogger Lee Ann Pomrenke wordt witheet als mensen dit zeggen. In een artikel op Scary Mommy legt ze uit waarom.

‘Ja, ik ga op een andere manier met mijn kinderen om, omdat ze verschillen in leeftijd en persoonlijkheid, maar níet omdat mijn ene dochter is geadopteerd en de andere niet’, schrijft ze. 

 

‘Het heeft mijn leven verrijkt’

Het valt Lee Ann op dat men vaak denkt dat ze strenger is voor haar geadopteerde dochter. Of dat ze juist milder is omdát ze geadopteerd is. ‘Niets van dit alles is waar. De adoptie van mijn eerste kind heeft er juist voor gezorgd dat mijn leven als moeder is verrijkt. Ik kijk nu heel anders naar dingen – ik dacht altijd dat ik het moeilijk zou vinden om hulp aan te nemen in de vorm van fysiotherapie, bezigheidstherapie of logopedie.’ Doordat haar dochter twee jaar in een land heeft gewoond waar geen Engels werd gesproken, moest ze wel. ‘En ik zie nu hoe goed deze therapieën zijn voor kinderen. Een kind met een trauma heeft alle middelen nodig die we tot onze beschikking hebben.’

 

Lees ook
14x ouders die hun (adoptie)kind eindelijk mee naar huis mogen nemen >

 

‘Vertrouwen herstellen’

Nog iets wat de blogger van adoptie heeft geleerd: ze neemt niet automatisch aan dat ze alles over haar kinderen weet. ‘Ik weet dat mijn dochter dingen heeft meegemaakt waar ik niet van op de hoogte ben. En dat ik emoties nu eenmaal niet altijd kan peilen, zelfs niet bij de dochter die ik zelf ter wereld heb gebracht.’ Ook weet Lee Ann nu dat het enorm veel moeite kan kosten om gebroken vertrouwen te herstellen. Ja, net zo goed bij je ‘eigen’ kind. ‘Alleen door te blijven reageren op de behoeften van je kind, bouw je een vertrouwensband op.’ En dan doet het er volgens haar niet toe of je kind geadopteerd is of niet. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >