‘Hier zijn mijn meiden juist géén lustobject’

11.08.2023 23:05
naturistencamping dochters geen lustobjet Beeld: Getty Images

Zonnebrand, boeken en speelgoed gaan mee in de koffer, Maar ­verder heb je op een naturisten­camping niks nodig. Het is een plek waar je je niet alleen van je kleren ontdoet, maar ook van veel stress, ­ontdekte deze moeder.

Gonnie (44) is gescheiden, moeder van Sterre (12) en Marije (10) en sinds twee jaar samen met Robert (46).

“Mijn moeder, die mij en mijn broer in haar eentje opvoedde, was zo preuts dat ik haar nog nooit naakt heb gezien. Mijn broer en ik grapten weleens dat ze vast groen schaamhaar had, of borsten tot haar enkels. Toch zat het met ons lichaamsbeeld, zonder bevestiging van haar kant, altijd meer dan snor.

Naturistencamping

Vijftien was ik, toen ik mijn eerste vriendje kreeg; een jongen die zijn leven lang de zomers had doorgebracht op naturistencampings. Ik wist van het bestaan niet af. Wij gingen thuis nooit op vakantie, dus toen ik na een jaar verkering met mijn vriendje mee mocht, waren de naakte mensen op de camping bij Bordeaux voor mij normaal, zo ging dat blijkbaar op vakantie.

Mijn vriendje en ik hadden tot dan toe alleen maar gezoend, het feit dat iedereen op vakantie bloot was, gaf geen honger tot meer – we waren er simpelweg nog niet aan toe. Dat veranderde tijdens onze avonden buiten de camping, op een openbaar terras en aan het strand. In zijn witte shirt, en ik gehuld in een zomerjurkje, vonden we elkaar sexyer dan ooit. En zo beleefden we ons eerste gefriemel aan de kant van de weg, ver buiten ons vrije, naakte vakantieleven. Het was fantastisch, maar de volgende ochtend met blote lijven aan het ontbijt was van die spanning nauwelijks iets over.

“In zijn witte shirt, en ik gehuld in een zomerjurkje, vonden we elkaar sexyer dan ooit”

De verkering liep een paar maanden later stuk, natuurlijk. Studies, relaties en het ­leven volgden en uiteindelijk trouwde ik met een man die met al dat bloot niets had. Ja, onze seks was prima en preutsheid kenden we niet, maar dat heeft niets te maken met naturisme. De ruimte van één willen zijn met de natuur zonder belemmeringen of conventies was iets wat hij niet begreep en wat ik niet kon uitleggen. Het gaf niet, want op de conventionele familiecampings waar we de vakanties wel doorbrachten met onze dochters, vermaakte ik me opperbest.

Bloot

Ons huwelijk liep minder soepel en toen onze kinderen 9 en 7 waren, scheidden we. In goede harmonie. Ik vond een nieuwe partner, mijn ex leefde liever solitair, met onze dochters om het weekend en in de vakanties onder zijn hoede. Mijn nieuwe vriend was wel ingevoerd in het naturisme. Met zijn ex-vrouw en -gezin bracht hij elke vakantie bloot door op natuurlijke parken.

Toen we voor het eerst een lang weekend samen weggingen naar een kleinschalig naturisme-oord in eigen land, bleek onze klik nog beter dan we al hadden ervaren. Nog geen jaar na onze ontmoeting woonden we samen, in de tuin bouwden we een sauna. Mijn dochters vonden het vanaf de eerste dag een logische situatie dat ze die met ons deelden – op een temperatuur die verantwoord was voor hun leeftijd. Mijn blote lijf was voor hen altijd al vanzelfsprekend, maar dat van mijn partner accepteerden ze naadloos.

Vertrouwen

In overleg boekten we een ­volledige vakantie op een naturistencamping bij, opnieuw, Bordeaux. Mijn vriendinnen verklaarden me voor gek dat ik mijn dochters anderhalve maand ‘poedelnaakt’ liet bivakkeren in een caravan met mijn lover, terwijl ze hun dagen doorbrachten met naakte jongens van hun leeftijd, stuiterend van het testosteron. Hadden mannen op zo’n camping geen heel andere bedoelingen, en vertrouwde ik mijn nieuwe vriend echt zo blindelings?

“Geen moment heb ik me ­zorgen gemaakt over de veiligheid van mijn dochters op onze bestemmingen”

Maar mijn vriendinnen begrepen niet hoe het leven in het naturisme eraan toegaat. Geen moment heb ik me ­zorgen gemaakt over de veiligheid van mijn dochters op onze bestemmingen. Al was de primaire afspraak uiteraard wel dat als zij zich er niet goed bij voelden, we nooit meer zouden gaan, zelfs meteen zouden vertrekken. Maar het gebrek aan badkleding speelde geen rol voor Sterre en Marije.

Lees ook – Het nieuwe preuts: ‘Mijn man doucht altijd met zijn onderbroek aan’ >

Lustobject

Hun vader heeft gelukkig nooit een punt gemaakt van onze levensinstelling en legt al zijn vertrouwen in mijn handen, de schat. Andersom vind ik de all-inclusive toeristenoorden waar hij de meiden in de vakanties mee naartoe neemt stukken bedreigender. Tien vierkante centimeter lycra tussen de even zo schaars geklede toeristen straalt meer seks uit dan een naakt lijf in de vrije natuur, tussen gelijkgestemden.

Op de vakanties met hun vader zijn mijn prepubers niet zelden een lustobject, terwijl het op onze bestemmingen alleen maar gaat om wat mensen beweegt, het innerlijk – áls we al contact hebben met anderen. Er is nog nooit iets dubieus voorgevallen.

Gezond lichaamsbeeld

Ik geloof dat hoe meer je het taboe van bloot afhaalt, hoe groter de kans is op een gezond lichaamsbeeld. Al is dat maar bijvangst van onze vakanties, want primair doen we dit om ons ultiem vrij en ontspannen te voelen. Saillant detail: seks hebben mijn partner en ik op die vakanties in een krappe caravan nauwelijks, dat komt pas weer thuis. Nadat ik me heb gehuld in een sexy outfit en de schijn ophoud in een kunstmatige wereld die we het dagelijks leven noemen.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.