O wee als Bas zijn jack aan het haakje van zijn zusje hangt. Dan ontploft Simone. Chantal heeft een tak als kapstok en Sandra heeft als motto: hoe groter de berg jassen en schoenen, hoe gezelliger het binnen is.

 

Foto 1

Chantal Bakker (40), getrouwd met Danny (44), moeder van Marie Louise (10).
“Mijn man kan er wel om lachen als ik weer eens thuiskom met een tak uit het bos. Hij vindt het alleen minder grappig als hij hem voor de zoveelste keer tegen zijn harsens krijgt omdat er net een jasje te veel op hangt. Moet-ie de tak maar vastzetten hoor. Maar dat vertikt hij, omdat ik overal snel op uitgekeken ben. Over een paar maanden kan er zomaar ineens een leuke kapstok staan. Of gooi ik alle jassen in de kast. Die donkere winterjassen staan toch minder leuk aan zo’n tak dan kleurige zomerjacks. Ze wegen ook minder, dus de tak blijft beter staan.”

Foto 2

Simone van der Wal (33), woont samen met Pieter (33), moeder van Bas (8) en Sofie (6).
“Soms maak ik iedereen gek met mijn dwangmatige gedrag. Ik kan er namelijk echt niet tegen als Bas zijn jas op het haakje van Sofie hangt of omgekeerd. En ik kan giftig worden als ze hun schoenen voor de bak neerleggen in plaats van erin. Hoe moeilijk is het? Je kunt kinderen echt niet vroeg genoeg leren opruimen. Pieter vindt dat ik overdrijf en ze wat relaxter moet behandelen. ‘Hoe erg is het als een jas op het verkeerde haakje hangt?’ vraagt hij dan. Niet natuurlijk. Maar toch ontplof ik als ik het ze verkeerd zie doen. Daarbij kost het allemaal geld en moeten ze zuinig zijn op hun spullen.”

Foto 3

Sandra van Kooij (40), getrouwd met Gerard (53), moeder van Mats (12), Joy (10) en Fabiënne (8).
“Hoe groter de berg jassen en schoenen, hoe gezelliger het binnen is. Veel jassen betekent veel volk en daar houd ik van. Ik vind het wel fijn dat de kapstok in de bijkeuken is. Zo pontificaal in de gang hoeft van mij nou ook weer niet, want negen van de tien keer smijt iedereen z’n spullen bij binnenkomst neer en moet je over een grote hoop stappen om verder te kunnen. Zolang het uit het oog is, maakt dat me niet zo uit. Als de kinderen bij binnenkomst hun schooltassen uitruimen en de gebruikte bakjes en bekers zelf in de vaatwasser zetten, ben ik al blij.”

 

geheimen perfecte moeders
Beeld: Unsplash

Je kent ze wel: de moeders die er altijd uitzien om door een ringetje te halen, met een smetteloos schoon huis, brave kinderen en bloeiende carrière. Dit zijn de geheimen van deze ‘perfecte’ moeders.

Scary Mommy columniste Brandi Jeter Riley kijkt altijd met verwondering naar deze vlekkeloze moeders, die alles schijnbaar zo moeiteloos doen en bij wie het nooit in het honderd loopt: ‘Ik wil van deze vrouwen leren. Ik wil hun trucs en tips weten. Hoe dóen zij het? Ik wil inspiratie om beter te worden, niet alleen voor mijn kinderen maar ook voor mezelf. Dus ik vroeg wat rond om antwoorden te krijgen.’

Brandi ontfutselde de perfecte moeders onderstaande tips:

 

1. Ze krijgen hulp

‘Het eerste wat ik leerde over deze georganiseerde moeders is dat het onmogelijk is om alles alleen te doen,’ schrijft Brandi. Of het nu een schoonmaakster is, een gastmoeder of gewoon hulp van de ‘huisgenoten’ zelf, ‘perfecte’ moeders krijgen hulp van anderen, concludeert de columniste: ‘Ik krijg wel steun van mijn man en dochter, maar ze zouden zeker meer kunnen helpen. Dat moet ik ze dan wél vragen.’

 

Lees ook
Waarom deze moeder de keuken bewust rommelig achterlaat >

 

2. Ze werken met een systeem

De columniste kwam er ook al gauw achter dat deze vrouwen werken met een naadloos, waterdicht systeem. Alles is tot in de puntjes georganiseerd. De was wordt elke week op dezelfde dag gedaan, kinderen hebben vaste taken in huis en elke dag wordt er op dezelfde tijd gegeten. ‘Gezinsagenda’s, takenkaarten en planningen voor de maaltijden: deze vrouwen laten niets aan het toeval over. Ik haat het om toe te geven, maar het maken van lijstjes maakt de dingen wel makkelijker.’

 

3. Ze zijn creatief met hun tijd

Brandi sprak een moeder die elke ochtend een uur eerder opstaat dan de rest, om tijd voor zichzelf te hebben en dingen af te krijgen (nagels lakken, wenkbrauwen epileren, werkmails beantwoorden). ‘Als je het ene ding onder controle hebt, werkt dat weer door in andere aspecten,’ zegt Brandi. ‘In plaats van deze perfecte moeders te veroordelen, moeten we ze waarderen voor hun voorwerk om ons leven ook soepeler te laten verlopen. En dan kunnen we hun voorbeeld volgen.’

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-heerlijk-telefoon-kwijt

Op het moment dat de telefoon van blogger Emily Hollenbeck in het water viel, kreeg ze zowat een paniekaanval. Maar nu ze al vijf dagen zonder zit, vindt ze het eigenlijk wel lekker.

Op Scary Mommy vertelt ze waarom.

 

1. Ik sta niet meer constant 'aan'

Ik had geen idee hoeveel stress 'aan staan' veroorzaakt. Met mijn telefoon in de buurt was er altijd nog wel een mail die ik kon beantwoorden of iets wat ik kon googelen. Nu ik die opties niet meer hebt, voelt het als een soort pauze van m'n overbelaste brein.

 

2. Ik had het niet druk, ik was gewoon afgeleid

Door onnozele Facebookpagina's, bijvoorbeeld. Waar je maar doorheen kunt blijven scrollen.

 

3. Ik moet mensen bewust opzoeken

Met mijn telefoon appte ik nog weleens last minute naar vrienden: 'Hé, wij zijn nu hier, dus als je in de buurt bent...', maar nu moet ik bewust met iemand afspreken. En eigenlijk is dat heel fijn: ik weet precies waar ik aan toe ben.

 

Lees ook
Melinda Gates waarschuwt: 'Geef kinderen niet te snel een smartphone' >

 

4. Het werk wordt nog steeds gedaan

Want zo erg is het niet als je een collega niet dezelfde minuut nog terugmailt.

 

5. Het spel met mijn kinderen wordt niet onderbroken

Met mijn telefoon in de buurt voelde ik me gedwongen om een oneindige to-do-lijst af te vinken. Kunnen spelen met mijn kinderen zonder zo'n lijst in mijn hoofd, voelt bevrijdend. 

 

6. Het voelt als een vakantie

Want ik móet mijn werk nu wel 'uitschakelen' op bepaalde momenten. 

 

Ogen geopend

Hiermee wil Emily overigens niet zeggen dat ze nooit meer een mobiel aanschaft, die luxe heeft ze door haar werk niet, maar het heeft wél haar ogen geopend. 'Ik hoop dat ik mijn telefoon voortaan vaker links laat liggen en minder geestdodend doorspit.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >