Waarom het goed is dat je kind vies wordt

05.04.2022 13:40

Er zijn moeders die het heerlijk vinden om hun kind vies te zien worden, anderen krijgen er de kriebels van. Michelle Rose behoort tot die laatste groep. Toch heeft ze geleerd dat het goed is om je kinderen aan te moedigen om zo nu en dan eens goed smerig te worden.

Michelle vindt het lastig om te benoemen waarom ze nou precies ineenkrimpt bij de gedachte aan samen bakken met haar peuters. Michelle: “Misschien omdat ik weet dat als we klaar zijn, ik degene ben die alles weer moet schoonmaken.” Maar ze snapt ook dat als je kinderen krijgt, je niet aan rommel ontkomt. Ze heeft geleerd dat het niet erg is als je als moeder niet van rommel houdt. En dat het prima is als je baalt als je kinderen vies zijn geworden van de modder. Ze moet er mee leven en dat doet ze.

Lees ook
Met deze tips wordt buitenspelen nóg leuker voor je kind

Vreugde

“Ik vind het allemaal de moeite waard als ik die pure vreugde op hun gezichten zie. Ik herinner mezelf eraan dat het hun taak is om lekker rommelig te zijn. En het is mijn taak een omgeving te creëren waar ze kunnen leren en groeien. En ze daarna een warm bad te geven.” Door het buitenspelen leren kinderen vaardigheden die goed zijn voor hun ontwikkeling. Om voor zowel de kinderen als haarzelf het buitenspelen leuk te maken, heeft Michelle de volgende tips paraat:

Doe onderzoek
Als je weet dat je rommel lastig vindt, is het goed om de voordelen ervan te weten. Het is namelijk voor kinderen een goede oefening voor hun zintuigen. Door ze rommelig te laten spelen, creëer je zinvolle ervaringen en verkennen ze hun omgeving. Dat doen ze door het aanraken, het zien en het voelen.

Kleed ze gepast
Een inkopper, maar toch goed om bij stil te staan. Als je kinderen buiten gaan spelen, trek ze dan niet hun allernieuwste trui aan: kies voor kleding die vies mogen worden en waarvan je het niet erg vindt als er een scheurtje in komt. Scheelt jou weer een teleurstelling.

Stel een schoonmaakroutine in
Hoewel het goed is om buitenspelen aan te moedigen, is het ook verstandig om je kinderen onderdeel te laten zijn van je schoonmaakroutine. Deze opruimtijd kun je invullen zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld met een lied, een spel of een dansje. Zolang jij je kinderen lekker in de modder laat spelen, zullen ze ook eerder luisteren als het tijd is om op te ruimen en schoon te maken.

Gebruik compostbakken
Als er na het spelen restjes over zijn, stop ze dan in een compostbak. Naast dat het een goeie plek is om rommel in te stoppen, is het ook een goede leerervaring voor de kinderen. Wat je in de bak stopt, kunnen jullie later nog eens gebruiken bij bijvoorbeeld het tuinieren. Als zij hun afval in vuil zien veranderen, leren ze om altijd hun restjes erin te gooien, waardoor ze een verantwoordelijkheidsgevoel krijgen.

Bron: Scary Mommy

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >