Gezellig samen douchen: ‘Met je eigen kind voelt dat toch nooit ongemakkelijk?’

19.12.2023 13:27
Beeld: Getty Images

Susan vertelde dat ze sinds zij en haar man gescheiden zijn, ze dagelijks met haar kind(eren) samen doucht. Maar met de dag dat haar zoon (8) ouder wordt, vraagt ze zich steeds vaker af wanneer ze hiermee moet stoppen. Ze vroeg jullie om advies en jullie deelden massaal jullie ervaringen;

Kim: “Als één van jullie zich er niet meer gemakkelijk bij voelt, is het tijd om ermee te stoppen. En niet omdat anderen dat vinden.”

Marleen: “Als jij vindt dat het niet meer kan dan is dat zo, als je vind dat het nog wel kan en jullie je er allebei prima bij voelen dan is dat ook zo. Maar je vraagt het omdat het ongemakkelijk begint te worden dus dan is het antwoord dat het tijd is om er mee te stoppen.”

Samantha: “Denk dat de leeftijd per kind verschillend is. Zelf douche ik nog graag met m’n acht jaar oude zoon. We hebben de grootste lol, maar als je je er niet meer fijn bij voelt of het kind zelf niet, dan wordt het tijd apart te gaan douchen.”

Roxanne: “Alle drie de kids (9, 7 en 5) doen niets liever dan met ons douchen. Dat vinden ze veel gezelliger en ook makkelijker dat wij hun haar wassen. Zolang ze zelf nog willen helemaal prima.”

Dymph: “Je eigen kind voelt toch nooit ongemakkelijk?! Hier voelt het vertrouwd en schaamte hoef je niet te hebben, want we zijn allemaal mooi met ons eigen lijf. Wij douchen gewoon met elkaar hoe oud ze ook zijn. Als het voor de kinderen goed voelt en ons ook zie ik geen probleem.”

Aisha: “Nee, hij is niet te oud om met jou te douchen, maar als jij het zelf niet meer prettig vindt is dat de reden om ermee te stoppen. Zeg hem dan wel dat dat de reden is, en niet dat hij te oud is.”

Rebecca: “Die van mij is twaalf en stapt soms nog onder de douche bij mij. Super gezellig samen zingen onder de douche!!”

Noëlle: “Als het ongemakkelijk begint te voelen zou ik stoppen. Hier komen de kinderen rustig op mijn bed kletsen als ik net klaar ben met douchen, dan roep ik regelmatig ‘haaallllooo persoonlijke ruimte jongens!’”

Marlie: “Blijven doen, als hij 16 is gaat hij vast wel zonder je. Lekker van genieten nu hij nog lekker samen wil douchen.” 

Joyce: “Moet je lekker zelf weten , ik moest jaren ‘verplicht ‘mee in bad of onder de douche. Anders wilde meneer niet . Van de één op de andere dag was hij er klaar mee en voelde zich zelf ‘oud ‘genoeg om alleen te douchen / in bad te gaan. Prima toch, ze geven het vanzelf wel aan.”

Linda: “Zoon onder de douche en mama op een krukje ernaast. Is ook gezellig. (Waterpistooltje mee om te plagen oid).”

Eve: “Groot, bloot jongenslijf? Zo zie ik mijn achtjarige niet, gewoon nog steeds een klein manneke. Juist leuk, samen poedelen. Ongemakkelijk voelen is volwassen projectie. Kinderen willen vanzelf alleen douchen en de deur op slot. Tot die tijd is het prettig dat je als ouder niet ongemakkelijk over zoiets moois en normaals als het menselijk lijf gaat doen.”

Colinda: “Wanneer mijn zoontjes zich er niet meer prettig bij voelen hoor ik dat wel. We zijn heel open en eerlijk met alles. Alleen vind ik het soms wel lastig als hij bij ons of mij in bed wilt slapen. Meer met het idee dat als hij zoiets bijvoorbeeld op school zou delen, en ( helaas heeft jeugd van nu rond de leeftijd van 8 a 9 al een hele andere levendige fantasie ), ben ik bang dat er gekke verhalen in de wereld komen.”

Charissa: “Ik douche vaak lekker mee met mijn zoon van zes. Papa vind dat wat ongemakkelijker. Met name ook vanwege zijn lengte, zeg maar. Maar als hij echt met papa wilt douchen, doet papa een onderbroek aan. Dan voelt papa zich niet zo ongemakkelijk en kan zoonlief lekker samen met papa spelen in de douche zonder wat aan papa op te merken.”

Miranda: “Onze zoon en dochter van elf en zeven douchen zelf. Onze dochter heeft alleen hulp nodig met haar haren drogen, verder niet. Dit doen we omdat ze dat zelf willen…Verder dansen ze beide bloot door de gang naar hun kamer na het douchen dus ongemakkelijk is het bloot zijn niet voor ze.” 

Henk: “Gewoon doen wat jullie zelf fijn en leuk vinden. Onze zoon ging vroeger ook mee onde de douche of in bad. Heb onder de douche wel eens met een noodgang door de knieën gemoeten omdat hij uitgleed in de douchen en zich vast greep aan het eerste de beste wat hij kon pakken. Hebben we nog lang om gelachen.”

Suus: “Mijn 11 jarige dochter gaat nog steeds graag met mij mee onder de douche. Ik vind het totaal niet ongemakkelijk, ondanks dat ze nu borstgroei en schaamhaar heeft. Ze is mijn eigen kind. Vind het ook best raar dat ouders hier zo moeilijk over doen. Dochter van veertien doucht ook met deur open en mijn man ook. We zijn allemaal open , anders creëer je juist een barrière op naaktheid enz.”

Kim: “Hier douchen wij nog bijna dagelijks met z’n vijven tegelijk. Pap, mam en drie dochters van elf, acht en drie. Ze geven vanzelf wel aan.”