Sara van Gorp is hoofdredacteur van Kek Mama en moeder van zoons Ko (7) en Toon (3). Elke maand schrijft ze over zichzelf en haar gezin.

Toen Ko en Toon nog baby’s waren heb ik ontelbare keren de douche uitgezet omdat ik dacht dat ik ze hoorde huilen. Maar laatst zette ik de douche uit omdat ik dacht dat ik ‘Saraaaaa’ hoorde. En dat het Mark was die naarstig op zoek was naar de oorthermometer / schoolbroodtrommel van Ko / de veelvuldig onvindbare schoentjes van Toon.
 

Mamaaa

Ik slaap altijd met de deur op een kier en elke nacht hoor ik ‘Mamaaa’. En dan echt. Ik kruip even bij Toon en zijn olifant, eekhoorn, ijsbeer en graafmachine. Om weer terug te gaan naar de slaapkamer met de kierdeur. Als ik boven voor de derde keer die dag een was uit de droger haal, hoor ik hoe beneden tikkertje, dat zo vredig begon, ontaardt in meppen. En jawel: een tweestemmig ‘Mamaaaaa!’ galmt door het trappenhuis.
 

Dansen tot de apen wakker worden

Voordat ik ruim tien jaar geleden ging samenwonen, had ik in m’n eentje een studio van veertig vierkante meter tegenover Artis. Een groot deel werd in beslag genomen door mijn vleugel. Tijdens feestjes zette ik hapjes erop en drank eronder en dansten we tot de apen wakker werden. Ik verlangde naar een leven als dat van mijn collega bij wie op zondagochtend drie kinderen op bed sprongen. Terwijl zij soms wel wilde ruilen met mijn feestelijke nachten en in bed rollen op het moment dat zij eruit moest.
 

Uitslaapbehoefte

Laatst had ik een dijk van een feest en wegens uitslaapbehoefte had ik geregeld dat ik erna kon crashen in het fijne huis van een vriendin die op vakantie was. Ik danste tot m’n schoenen het bijna begaven, had oeverloze gesprekken bij de afterparty met wodka en tosti’s. En ik genoot van het getjilp in de ochtendschemering toen ik richting bed fietste. Een gat in de dag slapen en in totale stilte uitkateren met ananas en inktzwarte koffie. Blij dat ik was.

De volgende dag kwam ik geheel verfrist weer thuis, en klapte uit elkaar van geluk toen er weer heel hard ‘Mamaaaaa!’ in m’n oor werd geschreeuwd tijdens de verpletterende omhelzing. En douchen, dat doe ik nu gewoon met de deur dicht.

In Kek Mama 11-2017 lees je hoe lang mijn collega Mariëtte zonder het ‘Mamaaaa’ kan. Het nummer koop je hier.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >