‘De ex van mijn vriend doet vals, hoe houd ik het constructief?’

11.04.2023 06:24
als iemand anders jouw zwangerschap verklapt Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Chantal (37) is moeder van Thimo (8) en Sterrin (4). Ze heeft een lat-relatie met Jean-Pierre (45).

“Mijn huwelijk liep stuk tijdens mijn tweede zwangerschap. Mijn ex en ik zijn goede vrienden, we gunnen elkaar de wereld. Maar met de ex van mijn nieuwe vriend is het een ander verhaal.

Win-win

Mijn ex en ik wilden dolgraag nog een kind, maar voor onszelf, en niet om ons gezamenlijke gezin te verrijken. Na tien jaar samen was duidelijk dat we heel andere dingen wilden in het leven. De positieve kant was dat dat beter te realiseren viel met een co-ouderschap.

Mijn ex wilde veel reizen en een stadsbestaan, ik rustig leven in het groen. Toen Sterrin een jaar was vond ik een woning in een dorpje onder de rook van onze stad, de vader van mijn kinderen trok de wijde wereld in en nam de kinderen voor zijn rekening wanneer hij thuis was. Harmonieus, win-win.

Lees ook – Co-ouderschap: ‘Als de kinderen bij hun vader zijn, leid ik een wild leven’ >

Dwarszitten

Sinds drie jaar heb ik een lat-relatie met Jean-Pierre. Hij heeft twee zonen in dezelfde leeftijd als mijn kinderen, het klikt aan alle kanten. Ware het niet voor zijn ex. Sinds het moment dat ze lucht kreeg van onze relatie, maakt ze Jean-Pierre, en daarmee de rest van ons samengestelde gezin, het leven zuur.

Ze neemt de kinderen onaangekondigd mee op reis in zijn weken, sluit hem buiten van schoolgesprekken en medische aangelegenheden, maakt hem zwart bij de kinderen en tolereert geen enkele betrokkenheid van mijn kant. Ik ben ook een gescheiden moeder, ik begrijp haar emotie. Maar om het voor alle kinderen zo fijn en veilig mogelijk te houden, houd ik de boel graag constructief.

Spanningen

Ik heb geprobeerd met haar af te spreken, maar dat wil ze niet. Ik blijf op mijn beurt uitsluitend positief naar alle kinderen. Ik slik het wanneer ze weer eens niet komt opdagen wanneer ze Jean-Pierres kinderen dient af te leveren en gooi onze plannen om wanneer we onverhoopt toch met z’n vieren zijn, in plaats van met z’n zessen. Toch geeft het onvermijdelijk spanningen in mijn relatie. Want de ex van mijn vriend maakt niet alleen hem, maar ook mijn kerngezin het leven onmogelijk. Hoe houd ik dit toch constructief?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.