‘Mijn ex cancelt alle sportwedstrijden van de kinderen die op zijn dagen vallen’

28.04.2024 18:00
dilemma ex sportwedstrijden afzeggen Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Lydia (40) is gescheiden en moeder van Jente (12), Boris (10) en Rifka (8).

“Sinds ik vijf jaar geleden scheidde, wonen de kinderen bij mij. Om het weekend gaan ze naar hun vader. Een omgangsregeling waar iedereen blij mee is. Voor de kinderen is het overzichtelijk, mijn ex vindt het wel handig dat ik alles regel voor de kinderen, en ik ben het met ál die punten meer dan roerend eens. Laat mij alles maar doen, dan weet ik tenminste zeker dat het geregeld wordt.
 

Tenniscompetitie

In de weekends dat de kinderen bij hun vader zijn, is hij lief voor ze en doen ze meestal leuke dingen. Er is alleen één minpunt. Boris speelt op de zondagen vaak tenniscompetitie. Die vinden niet elke week plaats, en vallen dus willekeurig op zondagen waarop de kinderen bij mij zijn, óf op de zondagen van mijn ex. Alleen: mijn ex meldt Boris structureel af. Omdat Boris te moe zou zijn. Omdat de avond ervoor een feestje was. Omdat ze naar de vriendin van mijn ex gaan. Geen legitieme redenen om je team te laten zitten, vind ik.

Lees ook: ‘Mijn zoon (4) poept alleen in een luier, hoe krijg ik hem hier vanaf?’ >

Opvoeding

Boris vindt het geen halszaak als hij af en toe een wedstrijd mist, maar dit vindt hij zelf ook wel wat veel. Bovendien: wanneer je je aan iets committeert, moet je je daaraan houden, vind ik. Voor mij zijn sport en teamgevoel een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Maar mijn ex slaat dat doodleuk in de wind. De wedstrijden allemaal voor mijn rekening nemen wil ik ook niet; de kinderen zien hun vader al zo weinig en dit valt ook onder zíjn verantwoordelijkheid. Daarnaast: vaak zijn ze er die zondagen helemaal niet, omdat mijn ex andere plannen met de kinderen maakt tijdens tennis.
 

Gênant

Los van hoe jammer het is voor Boris dat hij zo vaak wedstrijden mist, vind ik het nogal gênant. Op de tennisvereniging wordt Boris langzamerhand met de nek aangekeken, omdat hij er zo vaak niet is. Mijn ex haalt er zijn schouders over op; die heeft zelf nooit iets met sport gehad en is niet van plan dat voor zijn zoon te veranderen. Het liefst zou ik op de vereniging duidelijk maken dat dit buiten mijn macht ligt, maar ik wil ook niet met modder gooien over mijn ex. Moet ik hem dus maar de hand boven het hoofd blijven houden, en accepteren dat ik mede verantwoordelijk word gehouden voor de gemiste competitiedagen?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.