‘Er zijn miljoenen babynamen en dan precies dezelfde kiezen!?’

22.11.2023 13:59
jongensnamen_met_letter_a

Wij vroegen aan jullie of het oké is om je kind dezelfde naam te geven als het kind van een vriend of vriendin, en daar zijn de meningen – op z’n zachtst gezegd – nogal over verdeeld.

Lotte: “Mijn dochter heet Nore en mijn vriendin haar dochter heet Noor. Ze heeft het tijdens haar zwangerschap destijds wel tussen neus en lippen door gevraagd of ik het goed vond, maar ik had dat toen helemaal niet zo in de gaten. Toen haar dochter geboren was, was ik juist heel blij met het compliment dat het dus voor haar ook een mooie naam is. Zo hebben we ook iets gemeen; bekijk het van de positieve kant! En ja, we zien elkaar heel vaak!”

Nelleke: “Mijn vader heet Kees en alle negen kinderen hebben hem vernoemd. Zeven ervan heten gewoon Kees. Een van mijn broers heet ook Lees en zijn zoon Kees heeft ook weer een Kees. Acht van deze Kezen hebben ook dezelfde achternaam. Kunnen jullie het nog volgen? In onze familie geen enkel probleem.”

Navy: “Ja hoor, dat moet kunnen. Als het voor beiden een droomnaam is. Daarnaast in goed overleg kan het ook alleen maar als een eer voelen.”

Lotte: “Neeee, dat is not done! Er zijn miljoenen namen en dan precies dezelfde nemen. Ben je niet goed ofzo…”

Linda: “Ja hoor. Behalve als je hem ‘steelt’ van je vriendin. Maar als je toevallig allebei al dezelfde naam voor je kind in gedachten had, zie ik niet in waarom dit niet zou kunnen. Het is de naam die je wilt geven aan JOUW kind. Dat is super persoonlijk. En je vriendin heeft er geen patent op.”

Ellen: “Destijds was ik niet zwanger, maar mijn vriendin wel. Ze wist welke naam ik bedacht had voor als ik ooit een meisje zou krijgen. Je raadt het al welke naam haar dochter kreeg…. Ze zei triomfantelijk: ‘nu kun jij hem niet meer geven’. De vriendschap is daarna behoorlijk verwaterd.”

Maxine: “Vind ik wel! Stel dat het jouw nummer één naam is. Ik voel me trots, als ik weet dat vriendinnen een van ‘onze’ namen op hun lijstje heeft staan. Ik zou hem niet ‘stelen’, als ik zou weten dat mijn vriendin een bepaalde naam altijd al wil, maar hem nog niet heeft kunnen geven.”

Anne: “Nee! Onze vriendin had onze meisjesnaam gekozen voor haar dochter (dit wist ze niet), geen haar die dacht om diezelfde naam te kiezen.”

Stephanie: “Nee hoor.. daar krijg je scheve gezichten van.. Dat vind ik not done.”

Lissane: “Ja joh, wij hebben onze kinderen ook allemaal dezelfde namen gegeven he? Lekker handig als we in zo’n bacteriënspeelparadijs gaan spelen. Hoef je maar één te schreeuwen en dan komen ze allemaal! “

Lisa: “Ligt eraan hoe vaak je elkaar ziet, denk ik. Mijn vriend en ik hebben al een naam sinds onze eerste dochter, die we leuk vinden voor een jongetje. Mochten wij ooit nog een zoontje mogen krijgen wordt dat de naam. Als iemand om me heen die naam ook heeft… Is dan wel pech, maar wij houden van korte namen (Sam en Puck) en van bijna iedereen om me heen hoorde ik al Sam, voor een meisje… Dus ja zullen weinig dezelfde smaak hebben hier haha. Ik hoor vooral veel Sam als jongen ons heen.”

Chrystie: “Ja hoor, vind ik zelf geen probleem! Mijn middelste heet Goos en 2 directe collega’s hebben ook een Goos gekregen (dit hadden ze wel gevraagd). Mijn jongste zoon heet Rijk en toen hij geboren was kwam een vriendin van mij naar mij toe toen ze 12 weken zwanger was dat ze de exacte naam ook had. Heb gezegd joh lekker doen! Ik vind het geen enkel probleem.”

Natalie: “Een NO GO! Mensen in je directe omgeving mogen zelfs niet dezelfde naam kiezen, vind ik. Een kind is iemands kostbaarste bezit en een naam is dus heel persoonlijk en speciaal.”

Nade: “Nope, vind dat zo gek. Wij hebben nu een andere naam omdat veel bekende de naam hebben gebruikt die wij op ons lijstje hadden staan voor de kleine man. We hebben nu na lang zoeken een andere naam.”

Lavie: “Daar is niets mis mee. Mijn dochter wilde ik altijd al Sofia noemen. Mijn vriendin was eerder en noemde haar dochter zo. Zij had een mooie Russische betekenis achter de naam. En bij ons is het een mooie naam in het Arabisch. Besproken met haar en ze vond het niet erg. Ik vond die naam het mooiste passen, heb gedacht aan andere namen en besproken, maar zij vond die ook het mooist passen. Nu zeggen we steeds grote Sofia en kleine Sofia. Als het andersom was, zou ik het ook niet erg vinden. Genoeg mensen met die naam.”

Priscilla: “Ja, why not? Is toch mooi om samen te delen hoe bijzonder een naam is voor beide kinderen.”

Kelly: “Wij hebben last minute de naam van onze dochter nog veranderd, omdat de overburen blijkbaar dezelfde naam hadden gekozen. Hun dochter kwam helaas net wat eerder dan die van ons, dus het bord in de tuin met dezelfde naam was wel even een shock.”

Rose: “Ik zit nu toevallig in die situatie. Hebben de naam zelfs al bij de geboorte van onze dochter gekoppeld aan haar naam, het is echt al jaren onze droomnaam. Maar nu heeft een nichtje hem aan haar kindje gegeven. We zijn er nog niet over uit maar het zou echt pijnlijk voelen als we hem moeten laten gaan.”