Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

Ik zit diep in de winter nog middenin de scheidingsstorm als ik binnen een half uur een Kreta-vakantie boek. Iets om naar uit te kijken. Een overdosis zon en lummelen. Zicht op zee en zwembad, restaurantjes op loopafstand. Even weg met de jongetjes, onze eerste vakantie met z’n drieën. ‘Omdat ik alleen ben met mijn kinderen zou ik graag een balkon met zeezicht hebben.’
 

Water voor de deur

Gelukkig maar dat ik heb gebedeld, want bij aankomst zie ik ook driehoogachter-balkonnetjes met uitzicht op elkaar. Nu heb ik een terrasje dat uitkijkt op de bar, wat reuring ’s avonds plus ouzo op kruipafstand. De niet aflatende muziek neem ik graag op de koop toe. En ook dat ik de zwemdiplomaloze Toon continu in de gaten moet houden wegens water voor de deur. Ook al trekt hij elke ochtend (zonder morren, halleluja) een zwemvest aan waarmee je een betonblok nog drijvend houdt, ik verlies hem geen seconde uit het oog.
 

Tijd voor mezelf

Voordat ik ging, zag ik het al helemaal voor me: elke avond zou ik kort na de jongetjes naar bed gaan om in alle vroegte weer fit te zijn voor de volgende ronde. Maar ’s avonds ben ik zo blij dat ik even tijd voor mezelf heb, dat ik tot middernacht op dat lekkere terras zit. Een paar keer geflankeerd door mijn eveneens gescheiden buurvrouw met wie het goed lachen is.
 

Rust

Ko heeft op de eerste dag al vrienden (met superlieve moeders ook nog) en is met geen tien paarden uit het water te krijgen waar ze zich luidkeels uitleven. Eindeloos scharrel ik met Toon rond. Ik geniet van zijn fantasiespellen. We halen krankzinnig grote donuts die we met de hele vriendenbende opknagen. Darren dagelijks rond bij de waterfiets op het strand. Met het rondlummelen komt de rust. Het terugblikken en tja, ook de tranen die soms stiekem onder mijn zonnebril rollen nu alles begint in te dalen. Als een hartelijke medemoeder – die me steeds ziet rondstiefelen met Toonemans – zegt: ‘Ik heb respect voor je, schatje,’ schiet ik half vol. Wat ik overstem met mijn: ‘Vier zoons groot hebben gebracht zoals jij, dáár heb ik respect voor.’ (Helemaal waar.)
 

Een stap verder

De laatste dagen weet ik Ko over te halen het zwembad te verruilen voor tochten met een huurautootje. Zijn vrienden gaan mee. Wat een feest over dat mooie eiland te dwalen met vier beppende jongetjes in de riemen. Ik ben weer een stap verder. En die ouzo, die hou ik er deze zomer in.
 

In het Kek Mama Zomerboek lees je het geestige verhaal van Julia die voor het eerst met een groep single ouders op vakantie ging. En ik ben dol op horoscopen dus die heb ik als eerste gelezen. En ach, zoveel fijns in dit Zomerboek, geniet ervan! Het zomerboek koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

mama is verbrand

Zelf hebben ze hun littekens volledig geaccepteerd, maar sinds ze kinderen hebben is het soms een issue. Want wat als vriendjes ervan schrikken?

Marjorie Holtus (38) is getrouwd met Maarten (43) en moeder van Roosmarijn (7), Sebastiaan (6) en Benjamin (3)

“Mensen reageren heel verschillend als ze me zien. Sommigen slaan hun ogen neer, anderen stoten elkaar aan en beginnen te fluisteren. Ik ben
er inmiddels wel aan gewend. Ergens snap ik het ook, het is een primaire reactie – zelf kijk ik ook weleens op als ik iemand met een handicap of in een rolstoel zie. Toch raken die reacties me als ik minder goed in mijn vel zit – als ik ’s ochtends bijvoorbeeld haast heb en ik mijn make-up snel op moet doen, of mijn haar nog nat is van het douchen als ik de deur uit ga.
 

'Eén vriendje had een aansteker bij'

Als tienjarige speelde ik met twee vriendjes in een papiercontainer. Eén vriendje had een aansteker bij zich en voor we het wisten stond de container in lichterlaaie. Mijn vriendjes konden op tijd wegrennen, maar ik werd omringd door vuur. Ik had brandwonden op mijn gezicht, buik, benen en op delen van mijn armen en handen. Uiteindelijk heb ik vier maanden in het ziekenhuis gelegen en ben ik 42 keer geopereerd.
 

Brandwondenkamp

Mijn man leerde ik kennen toen we allebei als begeleider meegingen op brandwondenkamp; binnen de kortste keren waren we hartstikke verliefd. Gek genoeg waren mijn littekens voor hem best confronterend. Hij had nog niet zolang daarvoor zelf brandwonden opgelopen aan zijn onderbenen en wilde het liefst niet elke dag iemand zien met littekens zoals die van mij. Na veel gesprekken met mij en vrienden realiseerde hij zich dat die littekens niet belangrijk zijn: hij viel echt op mijn innerlijk.
 

Lees ook
Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti over het moederschap, de liefde en vloggen >

 

Vloggende moeder

Mijn kinderen vinden het normaal dat ik littekens heb, ze zijn er niet zo mee bezig. Al merk ik dat Sebastiaan het steeds interessanter vindt om erover te praten: als klasgenoten me vragen wat er met mijn gezicht is, springt hij ertussen om het zelf te vertellen. Dat ik sinds kort vlog over mijn leven met brandwonden, vinden mijn kinderen helemaal te gek: ze hebben maar mooi een vloggende moeder.
 

Korte broeken

Ik heb mijn littekens volledig geaccepteerd, maar draag bijna nooit korte broeken. Als mensen ook nog eens naar mijn benen gaan staren, voel ik me net een attractie. Maar afgelopen zomer was zo warm dat ik zelfs naar het schoolplein een korte broek droeg. De reacties vielen mee, mensen vonden het alleen maar stoer. Bijkomend voordeel: mijn melkflessen werden eindelijk weer eens bruin.”
 

De vlogs van Marjorie zijn te vinden op brandwondenstichting.nl/vlogs
 

Een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. De Nederlandse Brandwonden Stichting is daarom een voorlichtingscampagne gestart, waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind in de vorm van mailalerts en een gratis boekje vol tips. Kijk op www.brandwondenstichting.nl/boekje om dit aan te vragen of voor meer informatie.

 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 13-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

winterhoroscoop Maagd

Een romantisch cadeau onder de boom, een fijne skivakantie of een gulle bonus van je baas. Lees wat de sterren voorspellen op het gebied van liefde, gezin, geld en werk.

Maagd

24 augustus – 22 september
 

Liefde & gezin

Romantiek en een druk gezinsleven vormen niet echt een goede combi, maar de sterren voorspellen meer passie. Daar moet je echter wel tijd voor vrijmaken. De meningsverschillen zijn niet helemaal verdwenen, maar met een beetje goodwill van beide kanten komen jullie er beslist uit. In december zal je de balans opmaken van de afgelopen jaren. Je bent aan het veranderen en dat proces gaat nog wel een tijdje door. Je kiest duidelijker voor jezelf en je gezin. En je gaat nog meer veranderingen doorvoeren in jullie leefwijze.
 

Lees ook
Zes seconden zoenen per dag is goed voor je relatie >

 

Werk & geld

Op je werk doe je wat er van je wordt verwacht – uiteraard op de bekende Maagd-manier: secuur, doeltreffend en efficiënt. Dit is niet het beste moment om je zin door te drukken, tenzij het je taak is mensen aan te sturen. Let op je woorden, beloof niet meer dan je kunt waarmaken en zorg voor voldoende nachtrust.
 

En dan nog dit

Je hebt nogal last van een kort lontje. Vooral als je onder druk staat, reageer je soms te fel. Zoek een uitlaatklep: bijvoorbeeld meer sporten. Een win-winsituatie.
 

Deze horoscoop staat in het Kek Mama Winterboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >