Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

Ik zit diep in de winter nog middenin de scheidingsstorm als ik binnen een half uur een Kreta-vakantie boek. Iets om naar uit te kijken. Een overdosis zon en lummelen. Zicht op zee en zwembad, restaurantjes op loopafstand. Even weg met de jongetjes, onze eerste vakantie met z’n drieën. ‘Omdat ik alleen ben met mijn kinderen zou ik graag een balkon met zeezicht hebben.’
 

Water voor de deur

Gelukkig maar dat ik heb gebedeld, want bij aankomst zie ik ook driehoogachter-balkonnetjes met uitzicht op elkaar. Nu heb ik een terrasje dat uitkijkt op de bar, wat reuring ’s avonds plus ouzo op kruipafstand. De niet aflatende muziek neem ik graag op de koop toe. En ook dat ik de zwemdiplomaloze Toon continu in de gaten moet houden wegens water voor de deur. Ook al trekt hij elke ochtend (zonder morren, halleluja) een zwemvest aan waarmee je een betonblok nog drijvend houdt, ik verlies hem geen seconde uit het oog.
 

Tijd voor mezelf

Voordat ik ging, zag ik het al helemaal voor me: elke avond zou ik kort na de jongetjes naar bed gaan om in alle vroegte weer fit te zijn voor de volgende ronde. Maar ’s avonds ben ik zo blij dat ik even tijd voor mezelf heb, dat ik tot middernacht op dat lekkere terras zit. Een paar keer geflankeerd door mijn eveneens gescheiden buurvrouw met wie het goed lachen is.
 

Rust

Ko heeft op de eerste dag al vrienden (met superlieve moeders ook nog) en is met geen tien paarden uit het water te krijgen waar ze zich luidkeels uitleven. Eindeloos scharrel ik met Toon rond. Ik geniet van zijn fantasiespellen. We halen krankzinnig grote donuts die we met de hele vriendenbende opknagen. Darren dagelijks rond bij de waterfiets op het strand. Met het rondlummelen komt de rust. Het terugblikken en tja, ook de tranen die soms stiekem onder mijn zonnebril rollen nu alles begint in te dalen. Als een hartelijke medemoeder – die me steeds ziet rondstiefelen met Toonemans – zegt: ‘Ik heb respect voor je, schatje,’ schiet ik half vol. Wat ik overstem met mijn: ‘Vier zoons groot hebben gebracht zoals jij, dáár heb ik respect voor.’ (Helemaal waar.)
 

Een stap verder

De laatste dagen weet ik Ko over te halen het zwembad te verruilen voor tochten met een huurautootje. Zijn vrienden gaan mee. Wat een feest over dat mooie eiland te dwalen met vier beppende jongetjes in de riemen. Ik ben weer een stap verder. En die ouzo, die hou ik er deze zomer in.
 

In het Kek Mama Zomerboek lees je het geestige verhaal van Julia die voor het eerst met een groep single ouders op vakantie ging. En ik ben dol op horoscopen dus die heb ik als eerste gelezen. En ach, zoveel fijns in dit Zomerboek, geniet ervan! Het zomerboek koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >