In samenwerking met Kek Mama

Dit moet je weten over vaginale klachten

14.11.2019 13:35

Er wordt nog wel eens geheimzinnig gedaan over vaginale klachten, maar dat is nergens voor nodig. Een vagina hebben we allemaal. Die verschaft ons bij tijd en wijle veel plezier, maar kan ook voor ongemakken zorgen. Daarom: de belangrijkste feiten en fabels op een rij.  

Een vagina houdt zichzelf schoon 

Dat is een feit. Was je vagina voorzichtig en enkel en alleen met water. Als je met zeep aan de slag gaat, kan die de zuurgraad in je vagina aantasten en dat komt het zelfreinigende vermogen niet ten goede. De gevolgen kunnen dan zijn: jeuk, een branderig gevoel, veel afscheiding of een infectie. 

Dat een vagina zichzelf kan schoonmaken wil niet zeggen dat je de boel daar niet hoeft te verzorgen. Een gezonde en schone vagina vormt de basis voor dat zelfreinigende vermogen. Daarmee kun je vervelende klachten voorkomen. Krijg je toch last van bijvoorbeeld grijswitte afscheiding die onaangenaam ruikt? Dan kan het zijn dat je bacteriële vaginose hebt. Multi-Gyn Actigel* optimaliseert de vaginale flora op natuurlijke wijze. De gel behandelt bacteriële vaginose en werkt direct verzachtend bij jeuk en irritatie en bevat plantaardige extracten die een onaangename geur en afscheiding verminderen.

Veel afscheiding betekent een infectie 

Duidelijk een fabel. Want hoeveel afscheiding je produceert is niet voor iedereen gelijk. Bovendien verandert dat gedurende de maand ook nog eens. Zo rondom je eisprong en vlak voor de menstruatie, hebben veel vrouwen meer last van afscheiding. Vaak gaat het vanzelf weer over, maar als de geur je niet aanstaat, de kleur verandert of het ineens heel bloederig wordt, is het raadzaam langs de huisarts te gaan. 

Vaginale klachten komen niet vaak voor

Een fabel. Bijna iedere vrouw krijgt in haar leven weleens te maken met vaginale ongemakken, zoals jeuk, overmatige afscheiding en een onaangename geur. Ook hiervoor geldt dat je lijf veel zelf kan oplossen, maar met aanhoudende klachten moet je altijd naar de huisarts. 

• Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

 KOAG/KAG-nr. 4135-1119-4709.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >