‘Dit kapsel past bij me, ik voel me er krachtiger en mooier door’

25.04.2022 06:31
portret eef Beeld: Nine IJff

Eef Lanoye (46) heeft samen met Rutger (48) twee kinderen: Elodi (8) en Tiurin (7). Ze millimetert haar haar omdat ze zich daar fijn bij voelt.

“De vraag waarom ik zulk kort haar heb begrijp ik nooit zo goed. Ik vraag iemand met lang blond haar toch ook niet waarom ze dat kapsel heeft? Mijn antwoord is simpel: ‘Waarom niet?’ Ik kleur graag buiten de lijntjes. Zo zegde ik ooit mijn baan op en verkocht mijn huis om met een camper door Italië te reizen – gewoon omdat ik er zin in had.

Gemillimeterd

Qua haar heb ik van alles geprobeerd: kort, lang, verschillende kleuren. Maar nooit had het gevoel: dít is het. Negen jaar geleden besloot ik het er helemaal af te halen, puur uit nieuwsgierigheid: hoe ziet mijn hoofd er eigenlijk uit? Ik bleek een mooi rond hoofd te hebben en dacht: zo kort is best tof.

Omdat ik mijn haar nog eens donker wilde verven, liet ik het weer groeien. Een paar jaar later werd ik steeds grijzer – zeker nadat ik kinderen had gekregen – en besloot ik voor Madonna-blond te gaan. Dat werd geen succes: ik was dagelijks bezig met het feit dat ik mijn haar lelijk vond. Inmiddels had ik een soort halve kuif en voelde ik me een saaie moeder met een Lucky Luke-kapsel. Drie jaar geleden was ik dat zo beu, dat ik het opnieuw gemillimeterd heb. Achteraf gezien had ik dat veel eerder moeten doen. Dit kapsel past bij me, ik voel me er krachtiger en mooier door.

 

Lees ook: ‘Waarom ik het lastig vind als mijn kinderen naar de kapper zijn geweest’ >

 

Een kopzorg minder

Mijn kinderen keken er niet van op. Ik geef ze al van jongs af aan mee dat je vooral jezelf moet zijn. Mijn schoonfamilie had er wel moeite mee. Vooral de oudere garde vreesde dat ik mensen zouden vragen of ik misschien ziek was, maar dat is nog nooit gebeurd. Wildvreemden spreken me juist aan dat ze het gaaf vinden en of ze ‘even mogen voelen’. Sommige vrouwen zeggen dat ze het zelf niet durven of vrezen dat hun man het niet zal waarderen. Daar heb ik geen last van – Rutger vindt het allemaal prima, hij is zo’n man die het niet eens opvalt als ik iets nieuws aantrek.

“Ook fijn: ik hoef nooit meer na te denken of mijn haar wel goed zit”

Het grappige is dat mijn haar groeit als onkruid, dus moet ik het wekelijks scheren. Het voelen meebewegen van die haartjes, zacht en prikkelend, heeft iets sensueels. Het is echt mijn me-time-moment. En minstens zo fijn: ik hoef nooit meer na te denken of mijn haar wel goed zit. Weer een kopzorg minder.”

 

Dit portret staat in Kek Mama 03-2022.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!