Met vrienden op vakantie kan dolle pret worden, maar ook zomaar eindigen in een drama. “Ze dachten dat we vast wel gezellig wilden swingen.”

Nee dank je, ik hou mijn vrouw liever voor mezelf

Annemiek (41) en Niels hadden veel zin in hun tiendaagse Club Med-vakantie met vrienden die ze via het werk van Annemiek kenden.

Kinderen van elf, twee keer tien en negen lekker onder de pannen met zeilcursussen en disco’s en de volwassenen alle tijd voor onbeperkt zon, zee, strand en cocktails. De zin van hun vrienden was alleen iets groter dan die van Annemiek en Niels, bleek toen hun vriend na een dag of drie voorstelde de sleutels van de huisjes te ruilen, en het swingen van de dansvloer te verplaatsen naar de echtelijke bedden. “Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte”, vertelt Annemiek. “Daarna sloeg de twijfel toe. Hadden we, misschien met net een slok te veel op, de suggestie gewekt dat we swingers waren? Niels was net zo geschokt als ik en zei iets als: ‘Als je het niet erg vindt, houd ik mijn vrouw liever voor mezelf’. Daarna zijn we snel vertrokken naar onze bungalow. De overige zeven dagen verliepen pijnlijk stil, net als de toevallige ontmoetingen bij de koffieautomaat op het werk tot op de dag van vandaag.”

Lag dat kind laveloos in haar tentje

Camille (37) en Joost wandelen al jaren met hun kinderen van twaalf, tien en negen in de Oostenrijkse bergen.

Nu hebben ze een single vriendin die wel een verzetje kon gebruiken, dus nodigden ze haar en haar dochter van zeventien uit mee te gaan. Eenmaal ter plaatse, bleek de dochter minder enthousiast dan haar moeder. Camille: “Om zes uur ’s ochtends vonden we haar in haar tentje, laveloos van de meegesmokkelde wodka. Elke wandeling sjokte ze met een chagrijnig hoofd achter ons aan. Ze wilde niet mee-eten, geen contact leggen met onze kinderen – geen beweging in te krijgen. Dat doen we dus nooit meer.”

Zeg, ik ben je dienstmeid niet

Het leek net de film Thelma & Louise: twee vriendinnen zonder man op reis – maar dan wel met een schare kinderen op de achterbank. Al bij vertrek bleek de vriendin van Jos (37) het reizen iets anders op te ­vatten dan zij.
“Niks bleek nog gepakt, niks had ze gepland. En toen we drie uur later eindelijk onderweg waren, ieder in onze eigen auto, bleek het complete gezelschap bij elke stop aangewezen op mijn broodjesvoorraad. Koud de Belgische grens over was die natuurlijk op, met vier klagende kinderen als gevolg.” In Frankrijk kreeg vriendin vervolgens autopech, die ze een nacht deed stranden in een lelijk industriestadje. “Mijn vriendin overzag het niet meer, waarop ik niet alleen alle kinderen kon opvangen, maar ook nog eens het vervangend vervoer kon regelen.”

Bij aankomst bij de eerste overnachtingsplek in Spanje, bleek dat de vriendin alleen had geboekt voor zichzelf en haar kinderen. “Misschien dat ik daardoor minder kon hebben in de dagen die volgden; mijn irritatiegrens was immers al aardig bereikt. Maar toen ik op het Spaanse strand haar koters stond in te smeren met mijn peperdure zonnebrandcrème terwijl zíj mijn Estée Lauder-fles leegkneep, was de maat vol. Ik heb haar vriendelijk verteld dat ik niet haar dienstmeid was. Ik pakte mijn telefoon en regelde een hotelletje in een dorp verderop. Ze begreep er niets van. Ik heb nooit meer iets van haar gehoord, maar de kinderen en ik hebben een topweek gehad.”

Lees alle verhalen in het Kek Mama Zomerboek.

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

gescheiden-ouders-herkenbaar

Sinds de scheiding loopt blogger en moeder Michelle Dempsey tegen een hoop dingen aan. Op Scary Mommy zet ze vijf punten op een rij, in de hoop dat andere (gescheiden) ouders zich hierin herkennen.

1. Je propt 'jouw dagen' helemaal vol

"Voor mijn scheiding haalde ik mijn dochter op van school, liet ik haar achter bij de oppas en ging ik weer aan het werk. Nu, op de dagen dat ze bij mij is, stopt de wereld om 15.00 uur. Ik zorg ervoor dat er geen mailtje belangrijker is dan het avondeten met mijn dochter, en dat ik haar rondjes kan zien draaien, met haar kan kleuren of dat we samen lieveheersbeestjes kunnen zoeken in de achtertuin."

 

2. Je worstelt met het ritme van je kind

"Ik heb zo mijn best gedaan om mijn dochter in haar eigen bed te laten slapen, maar toen ze na de vakantie bij haar vader weer terugkwam, was dat hele ritme (je raadt het al) weg. Het is niet dat mijn ex mijn harde werk opzettelijk wilde saboteren, het is gewoon moeilijk om op twee plekken consistent te blijven."

 

Lees ook
Co-ouderen na de scheiding: 'Het gemis van je kinderen went nooit' >

 

3. Je vraagt je steeds af of je het niet verknoeit

"Het eerste wat in me opkomt als m'n zoon weer een 'Ik wil mama-meltdown' heeft, is: 'Krijgt hij hier op latere leeftijd last van?' Vervolgens krijg ik een schuldgevoel en moet ik mezelf er weer even aan herinneren waarom mijn ex en ik op dit punt waren beland. 'Het is beter zo', zeg ik dan steeds. 'Dit is beter dan getuige moeten zijn van twee ruziënde ouders.'"

 

4. Je mist van alles

"Natuurlijk is er niets mooiers dan vrolijke FaceTime-telefoontjes van mijn dochter krijgen als ze bij haar vader is, maar als ze dan vertelt dat ze bij Disney on Ice was en haar held Elsa zag, baal ik dat ik daar niet bij was. Want dat is wat het ouderschap zo mooi maakt."

 

5. Je voelt je rot om een uitnodiging af te slaan omdat je kind dat weekend niet bij jou is

"Er is niets erger dan dat. Het blijft rot dat mijn kind een samenzijn met vrienden of een weekend met familie mist, omdat ons schema dat niet toelaat. En hoe hard je ook probeert om van te voren te plannen, er zijn altijd last-minute speelafspraken of bezoekjes van familie."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >