COLUMN SARA: Stond ik weer met een sigaret op de patio

28.10.2016 09:31

Kinderen van ouders die roken, steken later eerder een sigaret op. En dat is een van de redenen waarom Kek Mama hoofdredacteur Sara van Gorp is gestopt. Hoe moeilijk ze het soms ook vindt.

Stond ik snel een sigaret te roken op de patio terwijl Ko en Toon binnen aan het spelen waren. Een sneue sukkel voelde ik me. Maar zo makkelijk als het was om per direct geen sigaret meer aan te raken toen ik de twee streepjes op de zwangerschapstest zag, zo lastig vond ik het een paar jaar later. Je bent verslaafd of je bent het niet. En man, ik was het. Toch weer begonnen na een paar keer een gebietste sigaret op een terras, binnen no time zat ik weer op een pakje per dag. Tot ik mezelf naar de lifestyle-coach van de huisarts stuurde (bestaat dat? Ja dat bestaat, en ik ging er echt heen ook) en na drie maanden pillen van het roken afkwam.

Het blijft moeilijk

Nog steeds vind ik het soms moeilijk om niet te roken. Na een  vakantiedag vol gedoe en gezeur verzuchtten Mark en ik laatst: ‘Pakje sigaretten halen?’ We grinniken, maar we doen het niet. Dé reden dat ik ondanks smachten tijdens een wijnavond met vriendinnen toch niet weer begin, zijn Ko en Toon. Klinkt heilig maar voor mij werkt het: bedenken dat ik hen zo lang mogelijk mee wil maken. Wat ook helpt is dat Ko sinds kort heel vaak zomaar uit het niets (of nou ja, je-bent-6-en-wil-alles-weten) vraagt: ‘Mam, hoe lang leef jij nog?’ Dat dus… Ik hoop dat als Ko en Toon amper iemand zien roken, ze het zelf niet gaan doen.

Niet meer in de speeltuin

Het zou me niet verbazen als iedereen het binnen een jaar of tien heel maf vindt dat je nu nog mag roken bij speeltuinen, zwembaden en in pretparken. Als Ko en Toon groot zijn, mag je denk ik niet eens meer roken op al die plekken waar veel kinderen rondrennen.Tegen de tijd dat zij achttien zijn, is roken hopelijk vast nog iets veel buitenissigers dan nu. Als je alleen al het enorme verschil ziet in de manier van omgaan met roken in de afgelopen jaren, bijna onvoorstelbaar. De leerkrachten van onze ouders stonden rokend voor de klas. En de huisarts die ik als puber had, stak tijdens het spreekuur vrolijk een sigaret op. Bij mij hing het kraambezoek rokend boven de wieg toen ik net was geboren: ‘Oh, wat een lief kindje.’ En maar stomen, haha. Laten we hopen dat dat niet meer gebeurt.

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (2).