mariëtte middelbeek

Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij.

 1. De winkelstraat, waar ik helemaal niet wil komen maar omdat ik weer eens te laat ben begonnen met cadeaus kopen en de online levertijd natuurlijk net dan zesenhalve week is, moet ik me wel in het shopgedruis storten. Waarbij er bij de kassa uiteraard altijd iemand voor me staat die elk kaartje van een kwartetspel apart wil laten inpakken, terwijl een van mijn kinderen al loopt te muiten.
   
 2. Mensen die vervolgens zeggen ‘o, maar ik heb daar helemaal geen last van, want ik heb alles in april al in huis, kwestie van plannen hè’, waardoor ik me ineens een minder goed gelukt mens voel.
   
 3. Dat er geen instantie, club, organisatie of winkel waar Sinterklaas niet is komen opdagen, waardoor mijn kinderen nu al hun speelgoedcollectie zo’n beetje hebben verdubbeld en dan moet het nog kerst worden.
   
 4. Dat mijn kinderen in één maand meer suiker binnenkrijgen dan in de overige elf maanden van het jaar bij elkaar.
   
 5. Dat ik zelf ook in één maand meer suiker binnenkrijg dan in de overige elf maanden bij elkaar. En dat ik om geen enkele aanwijsbare reden in de week na sinterklaas de hele dag leftover chocoladepepernoten eet.
   
 6. Dat het de maand is met de meeste borrels en de minste tijd daarvoor.
   
 7. De supermarkt op de dag voor kerst.
   
 8. Dat je bij wat voor kerstviering dan ook niet aan kunt komen met in kerstboomvorm gesneden komkommer, maar altijd iets bijzonders moet maken. En dat terwijl ik helemaal niet van koken hou.
   
 9. Dat het altijd weer gedoe is wie, wat, waarom, wanneer en hoe op eerste of tweede kerstdag, of allebei, of geen beiden. En dat je in september moet beginnen met vastleggen als je zelf nog een klein beetje de controle wilt houden over je eigen agenda.
   
 10. Dat ik heel stoer roep ‘dat moeten de kinderen dan maar leren!’ en vervolgens mezelf ermee heb dat ik toch kerstballen in het onderste gedeelte van de boom heb gehangen.
   
 11. Dat het me tegenwoordig serieus moeite kost om met oud en nieuw lang genoeg wakker te blijven.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >