Beeld: Getty
Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (7 maanden). Tot voor kort was ze gelukkig getrouwd en had ze een heerlijk leven, tot haar man afgelopen Kerstmis totaal onverwacht zijn koffers pakte en vertrok. Op kekmama.nl schrijft ze openhartig over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: de steun die Lieve krijgt van vrienden en vreemden.

Hoe ongelukkig de hele situatie ook is, zo gelukkig voel ik me op heel veel momenten. Een onverwachte kus van Jan, een ‘Je bent fucking geweldig’ kaart van mijn vriendin of tot wel 10.30 uur uitslapen op zondag als mijn ex de kinderen heeft. Maar wat mij intens gelukkig maakt is de liefdevolle, warme gebaren van iedereen om me heen toen ik wist dat ik een paleis kon krijgen via de sociale woningbouw.

 

Hart in Actie team

Op dat moment ontpopte mijn vriendengroep zich als een soort ‘Hart in Actie team’. Mijn collega’s zweerden samen en begonnen een soort ‘Help Lieve de winter, lente, zomer en herfst door’ actie. En mijn kersverse vlam zei me dat waar ‘wij’ ook zouden eindigen, hij me zou helpen bij het woonklaar maken van het huis - en plande alle dinsdagavonden, donderdagavonden en zaterdagen vrij.

 

Tranen van geluk

Daarnaast kreeg ik de opdracht een lijstje te maken van spullen die ik nodig had en die rond te sturen. Ik deed uiteraard braaf wat me werd opgedragen en mailde en appte iedereen die me lief was. De strekking was ‘Help, wie kan mij helpen aan…’  en al snel kwamen er reacties. En waar de reacties binnenstroomden, zo stroomden ook regelmatig de tranen. Niet van verdriet, maar van geluk. Geluk dat er mensen waren die mijn zo’n enorm warm hart toedroegen en zo intens met mij meeleefden. Vrienden haalden spullen op bij familieleden, want die hadden ze natuurlijk allemaal mijn ‘Help wie kan mij helpen aan….’ lijstje doorgestuurd. Binnen een paar weken had ik wat ik nodig had en dat allemaal voor het bedrag van nul euro.

 

Hard nodig

En al die euro’s die ik door deze lieve mensen kon besparen, konden worden geïnvesteerd in het huisje. En ik kan je verzekeren dat elke euro heel hard nodig was want werkelijk alles moest worden gedaan. Ook daar moest ik mijn vrienden weer voor inschakelen, want met mijn twee linkerhanden was ik niet verder gekomen dan een muurtje witten.

 

Glimlach van mij

Toen ik op een zaterdagmiddag eens om me heen keek en zag hoe de antracietkleur van de muren verdween en alles stralend wit werd, drong pas tot me door wat er gebeurde. Vrienden schreven zich in op dagen dat ze konden helpen en werkten keihard. Zweetdruppels op voorhoofden en alles wat ze ervoor terug wilden was een glimlach van mij. Zelfs de man van een collega legde op zijn vrije vrijdag mijn laminaatvloer in zijn eentje. En ook daar was een glimlach, en een bekertje ranja, meer dan genoeg.

 

Vrienden

Als je alles hebt verloren, als je alles dénkt te hebben verloren en je toekomst niet rooskleurig is maar gitzwart... kijk dan eens goed om je heen en zie hoeveel mensen er zijn die je willen helpen. Want met het verliezen van mijn huwelijk heb ik een schat aan vrienden gevonden. Die ik enorm dankbaar ben!

Het tijdschrift Flow bestaat tien jaar en viert dat met De Grote Vertraag-campagne: een actie die ervoor zorgt dat iedereen af en toe heerlijk offline (en onbereikbaar) kan zijn.

Want om écht te kunnen vertragen, is dat hard nodig.

 

Lees ook
6x heerlijke wellness hotels >

 

#flowsocialooo

Daarom komt Flow met de Social Out of Office (Social OOO): grappige gifjes, ontworpen samen met illustrator Penelope Dullaghan, die duidelijk maken dat je even offline bent. Ze zijn te gebruiken op alle social media, omdat ze automatisch gekoppeld zijn met Giphy: supermakkelijk te vinden, te plaatsen óf te versturen, dus. Het enige wat je hoeft te doen is te zoeken op #flowsocialooo, jouw telefoon, tablet of computer doet de rest. Oh, en een extra uitleg vind je hier.

 

Alvast zien welke gifjes je kunt gebruiken? Alsjeblieft.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >