Kek Mama columniste Claudia vindt tv kijken met haar dochter steeds leuker worden. Als tienjarige heeft ze een felle mening. Ja, ook over ‘Boer zoekt Vrouw’, en dan met name over Olke.

Er zijn van die programma’s waar ik zelf nooit naar kijk. Maar als je een tienjarige naast je hebt zitten op de bank, zie je jezelf opeens naar een scherm turen waarvan je vroeger riep: “sááááááaaaaaaai”. ‘Boer zoekt Vrouw’ is zo’n programma. Het kijken naar een voorbijkruipende slak is doorgaans opwindender, maar door de ogen van Fardau zie ik toch de lol, én het educatieve aspect. ‘Hoe verkering te krijgen in 6 stappen’, kunnen ze het ook wel noemen. En o ja, mag Olke een eigen show?

 

1. Het zal wel wezen

Olke praat in Friesismes. Best logisch als je dertig jaar geleden naar Texas geëmigreerd bent en in Friesland zelf memmetaal sprak. Inmiddels zijn we in Nederland 11 Groene Boekjes verder. Dat die grammatica-updates Texas nooit bereikt hebben – dat snap ik heus wel. Olke moest trouwen, kinderen grootbrengen, koeien melken, scheiden, cowboyhoeden kopen – ja, dan is taal niet je eerste levensbehoefte. Maar als Olke bij alles ‘wezen’ zegt in plaats van ‘zijn’ of ‘is’, dan moet ik toch wel even ingrijpen. “Wezen zijn kinderen die geen ouders hebben”, hoor ik mezelf nuffig zeggen. Gelukkig slaat het aan bij dochter. “Dat snap ik mama, Olke is geen weeskind.” Om nog even extra dodelijk eraan toe te voegen: “Hij wordt als enige ondertiteld. De andere boeren niet.”

 

2. Bidden voor het eten

Riks uit Canada geeft hoog op over zijn kerkelijke leven. “Maar hij behandelt die Marit onfatsoenlijk”, mopper ik. “Hoe christelijk is dat?” Fardau samenvattend: “Voor Marit is het beter dat hij het nu al uitmaakt. En hij kan ook al niet skiën.”

 

3. Een dekbed

Bij David en zijn Mara, die pas 19 jaar is. Oei, moet dat nou, denk ik, op citytrip meteen in een bed? Maar Fardau ziet vooral de praktische kant, of eigenlijk de onpraktische kant. “O, maar één dekbed, terwijl hij al zo groot is, dan weet ik wel wie dat dekbed krijgt.” Om eraan toe te voegen: “Weet je nog mama, toen in dat hotel, had jij ook de hele nacht het dekbed. En lag ik koud.”

 

4. Nog nooit verkering gehad

Herman dus. Vindt dochter best gek, bij haar in groep 7 hebben ze op de wipwap verkering. Fardau: “Op schoolreis vroegen een paar jongens aan Berber of ik bezet was.” (Kijk, zo hoort deze moeder ook nog eens wat over de voorzichtige vrijages van de jeugd).

 

5. Oren plukken

Ach, wat is die Marc uit Zambia leuk en verlegen. Zijn kuif blijft ook strak in het gelid als hij uit het zwembad boven duikt. Maar wat is dat met z’n oren? Bij elk camerashot plukt hij er aan. Fardau: “Dan is hij toch verliefd, mama?”

 

6. "Eerlijk wezen"

Daar is ons favorietje Olke weer. Verkikkerd op Sandra, die stuurs in de contramine gaat. Dochter en ik vinden het aandoenlijk. Olke die dapper blijft roepen: “Waar ik verliefd op ben, die wil ik hebben”. Om vervolgens zichzelf moed in te praten, daar het vorige week heel anders was: “Ik heb deze week niet de echte Sandra gezien”. Manlief, ook aangeschoven op de bank, bemoeit zich ermee. “Waar Riks geen sjoege gaf, wil Olke te graag.”

"Ja, zo is het in mijn klas met X en Y ook verzucht Fardau."

De microcosmos van Boer zoekt Vrouw – teruggebracht tot het leven van zevende groeper. Volgende week kijken we weer.

 

Claudia Straatmans (49) is hoofdredacteur van Nouveau, getrouwd met Wiepke en moeder van Fardau (10).

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >