Kek Mama columniste Claudia vindt tv kijken met haar dochter steeds leuker worden. Als tienjarige heeft ze een felle mening. Ja, ook over ‘Boer zoekt Vrouw’, en dan met name over Olke.

Er zijn van die programma’s waar ik zelf nooit naar kijk. Maar als je een tienjarige naast je hebt zitten op de bank, zie je jezelf opeens naar een scherm turen waarvan je vroeger riep: “sááááááaaaaaaai”. ‘Boer zoekt Vrouw’ is zo’n programma. Het kijken naar een voorbijkruipende slak is doorgaans opwindender, maar door de ogen van Fardau zie ik toch de lol, én het educatieve aspect. ‘Hoe verkering te krijgen in 6 stappen’, kunnen ze het ook wel noemen. En o ja, mag Olke een eigen show?

 

1. Het zal wel wezen

Olke praat in Friesismes. Best logisch als je dertig jaar geleden naar Texas geëmigreerd bent en in Friesland zelf memmetaal sprak. Inmiddels zijn we in Nederland 11 Groene Boekjes verder. Dat die grammatica-updates Texas nooit bereikt hebben – dat snap ik heus wel. Olke moest trouwen, kinderen grootbrengen, koeien melken, scheiden, cowboyhoeden kopen – ja, dan is taal niet je eerste levensbehoefte. Maar als Olke bij alles ‘wezen’ zegt in plaats van ‘zijn’ of ‘is’, dan moet ik toch wel even ingrijpen. “Wezen zijn kinderen die geen ouders hebben”, hoor ik mezelf nuffig zeggen. Gelukkig slaat het aan bij dochter. “Dat snap ik mama, Olke is geen weeskind.” Om nog even extra dodelijk eraan toe te voegen: “Hij wordt als enige ondertiteld. De andere boeren niet.”

 

2. Bidden voor het eten

Riks uit Canada geeft hoog op over zijn kerkelijke leven. “Maar hij behandelt die Marit onfatsoenlijk”, mopper ik. “Hoe christelijk is dat?” Fardau samenvattend: “Voor Marit is het beter dat hij het nu al uitmaakt. En hij kan ook al niet skiën.”

 

3. Een dekbed

Bij David en zijn Mara, die pas 19 jaar is. Oei, moet dat nou, denk ik, op citytrip meteen in een bed? Maar Fardau ziet vooral de praktische kant, of eigenlijk de onpraktische kant. “O, maar één dekbed, terwijl hij al zo groot is, dan weet ik wel wie dat dekbed krijgt.” Om eraan toe te voegen: “Weet je nog mama, toen in dat hotel, had jij ook de hele nacht het dekbed. En lag ik koud.”

 

4. Nog nooit verkering gehad

Herman dus. Vindt dochter best gek, bij haar in groep 7 hebben ze op de wipwap verkering. Fardau: “Op schoolreis vroegen een paar jongens aan Berber of ik bezet was.” (Kijk, zo hoort deze moeder ook nog eens wat over de voorzichtige vrijages van de jeugd).

 

5. Oren plukken

Ach, wat is die Marc uit Zambia leuk en verlegen. Zijn kuif blijft ook strak in het gelid als hij uit het zwembad boven duikt. Maar wat is dat met z’n oren? Bij elk camerashot plukt hij er aan. Fardau: “Dan is hij toch verliefd, mama?”

 

6. "Eerlijk wezen"

Daar is ons favorietje Olke weer. Verkikkerd op Sandra, die stuurs in de contramine gaat. Dochter en ik vinden het aandoenlijk. Olke die dapper blijft roepen: “Waar ik verliefd op ben, die wil ik hebben”. Om vervolgens zichzelf moed in te praten, daar het vorige week heel anders was: “Ik heb deze week niet de echte Sandra gezien”. Manlief, ook aangeschoven op de bank, bemoeit zich ermee. “Waar Riks geen sjoege gaf, wil Olke te graag.”

"Ja, zo is het in mijn klas met X en Y ook verzucht Fardau."

De microcosmos van Boer zoekt Vrouw – teruggebracht tot het leven van zevende groeper. Volgende week kijken we weer.

 

Claudia Straatmans (49) is hoofdredacteur van Nouveau, getrouwd met Wiepke en moeder van Fardau (10).

Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >