Column Claudia: ‘Boer zoekt Vrouw’ is de bomb – zegt dochter

18.04.2017 07:30

Kek Mama columniste Claudia vindt tv kijken met haar dochter steeds leuker worden. Als tienjarige heeft ze een felle mening. Ja, ook over ‘Boer zoekt Vrouw’, en dan met name over Olke.

Er zijn van die programma’s waar ik zelf nooit naar kijk. Maar als je een tienjarige naast je hebt zitten op de bank, zie je jezelf opeens naar een scherm turen waarvan je vroeger riep: “sááááááaaaaaaai”. ‘Boer zoekt Vrouw’ is zo’n programma. Het kijken naar een voorbijkruipende slak is doorgaans opwindender, maar door de ogen van Fardau zie ik toch de lol, én het educatieve aspect. ‘Hoe verkering te krijgen in 6 stappen’, kunnen ze het ook wel noemen. En o ja, mag Olke een eigen show?

 

1. Het zal wel wezen

Olke praat in Friesismes. Best logisch als je dertig jaar geleden naar Texas geëmigreerd bent en in Friesland zelf memmetaal sprak. Inmiddels zijn we in Nederland 11 Groene Boekjes verder. Dat die grammatica-updates Texas nooit bereikt hebben – dat snap ik heus wel. Olke moest trouwen, kinderen grootbrengen, koeien melken, scheiden, cowboyhoeden kopen – ja, dan is taal niet je eerste levensbehoefte. Maar als Olke bij alles ‘wezen’ zegt in plaats van ‘zijn’ of ‘is’, dan moet ik toch wel even ingrijpen. “Wezen zijn kinderen die geen ouders hebben”, hoor ik mezelf nuffig zeggen. Gelukkig slaat het aan bij dochter. “Dat snap ik mama, Olke is geen weeskind.” Om nog even extra dodelijk eraan toe te voegen: “Hij wordt als enige ondertiteld. De andere boeren niet.”

 

2. Bidden voor het eten

Riks uit Canada geeft hoog op over zijn kerkelijke leven. “Maar hij behandelt die Marit onfatsoenlijk”, mopper ik. “Hoe christelijk is dat?” Fardau samenvattend: “Voor Marit is het beter dat hij het nu al uitmaakt. En hij kan ook al niet skiën.”

 

3. Een dekbed

Bij David en zijn Mara, die pas 19 jaar is. Oei, moet dat nou, denk ik, op citytrip meteen in een bed? Maar Fardau ziet vooral de praktische kant, of eigenlijk de onpraktische kant. “O, maar één dekbed, terwijl hij al zo groot is, dan weet ik wel wie dat dekbed krijgt.” Om eraan toe te voegen: “Weet je nog mama, toen in dat hotel, had jij ook de hele nacht het dekbed. En lag ik koud.”

 

4. Nog nooit verkering gehad

Herman dus. Vindt dochter best gek, bij haar in groep 7 hebben ze op de wipwap verkering. Fardau: “Op schoolreis vroegen een paar jongens aan Berber of ik bezet was.” (Kijk, zo hoort deze moeder ook nog eens wat over de voorzichtige vrijages van de jeugd).

 

5. Oren plukken

Ach, wat is die Marc uit Zambia leuk en verlegen. Zijn kuif blijft ook strak in het gelid als hij uit het zwembad boven duikt. Maar wat is dat met z’n oren? Bij elk camerashot plukt hij er aan. Fardau: “Dan is hij toch verliefd, mama?”

 

6. “Eerlijk wezen”

Daar is ons favorietje Olke weer. Verkikkerd op Sandra, die stuurs in de contramine gaat. Dochter en ik vinden het aandoenlijk. Olke die dapper blijft roepen: “Waar ik verliefd op ben, die wil ik hebben”. Om vervolgens zichzelf moed in te praten, daar het vorige week heel anders was: “Ik heb deze week niet de echte Sandra gezien”. Manlief, ook aangeschoven op de bank, bemoeit zich ermee. “Waar Riks geen sjoege gaf, wil Olke te graag.”

“Ja, zo is het in mijn klas met X en Y ook verzucht Fardau.”

De microcosmos van Boer zoekt Vrouw – teruggebracht tot het leven van zevende groeper. Volgende week kijken we weer.

 

Claudia Straatmans (49) is hoofdredacteur van Nouveau, getrouwd met Wiepke en moeder van Fardau (10).