Anke Laterveer

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder en schrijft elke week op Kekmama.nl supereerlijk en uitgesproken over wat ze meemaakt of wat haar opvalt. Deze week: lekker makkelijk kerstdiner.

“Jeetje, Merel! Jou heb ik lang niet gesproken, zeg!

Zullen we binnenkort weer eens een wijntje doen?”

“Ja, wat leuk, zeg. Weet je wat? Laten we meteen even agenda’s trekken, anders blijft het zo hangen. Je weet hoe die dingen gaan.”

“Goed idee. Ik zeg even iets heel geks hoor, maar wat dacht je van morgen?”

“Oh, wat jammer nou, dan kan ik niet. Dan gaan we met de oudercommissie kerstversieren op school.”

“Jammer inderdaad zeg! Woensdag doen dan?”

“Oeh… nee... kerstdiner op de hockey van de oudste.”

“Nu al?”

“Ja, we hebben in de groepsapp geprobeerd te plannen, maar dra-ma. Iedereen heeft al zoveel staan. Dus dit was echt de enige mogelijkheid.”

“Snap ik. Wat maak je?”

“Oh, iets simpels hoor. Ik zag laatst een recept voor quinoaburgers op speltbroodjes. Hartstikke leuk en nog gezond ook. Rucolaatje en ingemaakte rettich erop en het ziet er fris uit ook.”

“Lusten die kinderen dat?”

“Ja joh. Mijne zijn er dol op. Maar die eten sowieso alles. Verzot op oesters ook.”

“Goh.”

“Maar plannen. Roep nog eens wat. Ik kan meestal wel.”

“Volgende week vrijdag dan?”

“Nou, je treft het niet zeg!

Dan hebben we kerstspel van de jongste in de kerk.”

“In de kerk? Jullie zijn toch helemaal niet gelovig?”

“Nee, maar dit is via school. En zo’n groepjes als engelen verklede kindjes is niet te weerstaan toch? En aansluitend gaan we dineren voor het goede doel. Zo leuk. Doe ik blini’s met biologische zalmeitjes en limoenroom. Ja, misschien lui, maar ik dacht echt: Merel, hou het nou een keer makkelijk voor jezelf!”

“Gelijk heb je.”

“Zondag doen dan?”

“Zijn we de hele middag in het zwembad.

Diplomatraining en aansluitend een buffetje met de ouders van badje vijf.”

“Ah.” 

“Maak ik een gazpacho met munt. Hoef je niet op te warmen, dus ideaal. Zelfgebakken volkoren soepstengeltje met tijm erbij. Je kent het wel.”

“Ja, nee, tuurlijk. Niet opwarmen is altijd fijn.”

“Hé, maar ik moet er zo echt vandoor, dus even snel. Ik blader even door mijn agenda, maar het wordt toch lastiger dan ik dacht. Maandag kerstborrel op het werk. Hoeven we niks voor te maken, maar ik dacht: ik doe toch een klein proeverijtje met tempura van vergeten groente. Wel zo gezellig toch?

Dinsdag bubbels met de jaarclub.

Kaassoesjes met Tallegio. Is natuurlijk hartstikke zondigen, maar je leeft maar één keer. Dan woensdag serveren bij de meisjes van turnen. Hoef ik niks voor te doen. Heeeerlijk. Alleen even een nieuw jurkje gekocht. Je wil toch niet als de slons van de club bekend staan natuurlijk. En ik maak die middag nog wat vijgenbonbons, anders kom ik zo met lege handen aan. Donderdag kerstdiner op school. Moest pizza maken van de juf. Nou vooruit maar. Maak ik bloemkoolpizza. Superhealthy en no carbs! Vrijdag…eh… Hé! Vrijdag is nog vrij. Kun je dan?”

“Vrijdag. Even kijken… Nee. Dan hebben mijn kinderen kerstdiner op school.”

“Enig! Wat maak je?”

“Cherrytomaatjes. Superhealthy. No carbs. Weinig werk en niet opwarmen ook. Je leeft tenslotte maar één keer.”

Anke Laterveer (36) is schrijver, columnist, cabaretier en web woman van Kek Mama. Samen met haar kinderen Jakob (7) en Hannah (6) woont ze in Haarlem.

 

Decemberstress? Bekijk ons hilarische filmpje of profiteer van onze geweldige abonnee-aanbieding:

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >