Anke Laterveer

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder en schrijft elke week op Kekmama.nl supereerlijk en uitgesproken over wat ze meemaakt of wat haar opvalt. Deze week: lekker makkelijk kerstdiner.

“Jeetje, Merel! Jou heb ik lang niet gesproken, zeg!

Zullen we binnenkort weer eens een wijntje doen?”

“Ja, wat leuk, zeg. Weet je wat? Laten we meteen even agenda’s trekken, anders blijft het zo hangen. Je weet hoe die dingen gaan.”

“Goed idee. Ik zeg even iets heel geks hoor, maar wat dacht je van morgen?”

“Oh, wat jammer nou, dan kan ik niet. Dan gaan we met de oudercommissie kerstversieren op school.”

“Jammer inderdaad zeg! Woensdag doen dan?”

“Oeh… nee... kerstdiner op de hockey van de oudste.”

“Nu al?”

“Ja, we hebben in de groepsapp geprobeerd te plannen, maar dra-ma. Iedereen heeft al zoveel staan. Dus dit was echt de enige mogelijkheid.”

“Snap ik. Wat maak je?”

“Oh, iets simpels hoor. Ik zag laatst een recept voor quinoaburgers op speltbroodjes. Hartstikke leuk en nog gezond ook. Rucolaatje en ingemaakte rettich erop en het ziet er fris uit ook.”

“Lusten die kinderen dat?”

“Ja joh. Mijne zijn er dol op. Maar die eten sowieso alles. Verzot op oesters ook.”

“Goh.”

“Maar plannen. Roep nog eens wat. Ik kan meestal wel.”

“Volgende week vrijdag dan?”

“Nou, je treft het niet zeg!

Dan hebben we kerstspel van de jongste in de kerk.”

“In de kerk? Jullie zijn toch helemaal niet gelovig?”

“Nee, maar dit is via school. En zo’n groepjes als engelen verklede kindjes is niet te weerstaan toch? En aansluitend gaan we dineren voor het goede doel. Zo leuk. Doe ik blini’s met biologische zalmeitjes en limoenroom. Ja, misschien lui, maar ik dacht echt: Merel, hou het nou een keer makkelijk voor jezelf!”

“Gelijk heb je.”

“Zondag doen dan?”

“Zijn we de hele middag in het zwembad.

Diplomatraining en aansluitend een buffetje met de ouders van badje vijf.”

“Ah.” 

“Maak ik een gazpacho met munt. Hoef je niet op te warmen, dus ideaal. Zelfgebakken volkoren soepstengeltje met tijm erbij. Je kent het wel.”

“Ja, nee, tuurlijk. Niet opwarmen is altijd fijn.”

“Hé, maar ik moet er zo echt vandoor, dus even snel. Ik blader even door mijn agenda, maar het wordt toch lastiger dan ik dacht. Maandag kerstborrel op het werk. Hoeven we niks voor te maken, maar ik dacht: ik doe toch een klein proeverijtje met tempura van vergeten groente. Wel zo gezellig toch?

Dinsdag bubbels met de jaarclub.

Kaassoesjes met Tallegio. Is natuurlijk hartstikke zondigen, maar je leeft maar één keer. Dan woensdag serveren bij de meisjes van turnen. Hoef ik niks voor te doen. Heeeerlijk. Alleen even een nieuw jurkje gekocht. Je wil toch niet als de slons van de club bekend staan natuurlijk. En ik maak die middag nog wat vijgenbonbons, anders kom ik zo met lege handen aan. Donderdag kerstdiner op school. Moest pizza maken van de juf. Nou vooruit maar. Maak ik bloemkoolpizza. Superhealthy en no carbs! Vrijdag…eh… Hé! Vrijdag is nog vrij. Kun je dan?”

“Vrijdag. Even kijken… Nee. Dan hebben mijn kinderen kerstdiner op school.”

“Enig! Wat maak je?”

“Cherrytomaatjes. Superhealthy. No carbs. Weinig werk en niet opwarmen ook. Je leeft tenslotte maar één keer.”

Anke Laterveer (36) is schrijver, columnist, cabaretier en web woman van Kek Mama. Samen met haar kinderen Jakob (7) en Hannah (6) woont ze in Haarlem.

 

Decemberstress? Bekijk ons hilarische filmpje of profiteer van onze geweldige abonnee-aanbieding:


BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >