Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder van Jakob (7) en Hannah (6). Maandelijks schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt. Vandaag: elk lichaam is perfect.

‘Dit gezien, zus? Supergoed initiatief’, mailt mijn broertje. Er zit een Instagramlinkje bij: #showit. Ik scroll door de foto’s. Kort door de bocht is het dit: een project waarin fitgirls laten zien hoe ze eruit zouden zien als ze niet zouden poseren. In de meeste gevallen is dat: met een klein beetje extra vel omdat ze voorover gebogen zitten en een buik nu eenmaal genoeg vel nodig heeft om af en toe ook rechtop te kunnen staan. Dit extra stukje vel noemen zij dan liefkozend hun vetrollen. Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat vetrollen daadwerkelijk van vet gemaakt moeten zijn, maar wat weet ik ervan? En wat doe het er eigenlijk toe? Want waar het om gaat is dat deze vrouwen durven laten zien dat ook zij geen perfect lichaam hebben. Sterker nog: dat dat hele perfecte lichaam niet eens bestaat.

 

'Die verschrikkelijke onderkin'

Ik sluit mijn mail en druk per ongeluk op de camera van mijn telefoon. Een blob met oogjes kijkt me aan. Ik moet twee keer kijken voor ik in de onderkin mezelf herken. Snel klik ik het weg. Een blob met oogjes. Het klinkt naar, dat weet ik, maar het is precies hoe ik eruitzie als ik word betrapt door mijn eigen camera. Hoe de meeste mensen eruitzien, trouwens. Ik ben heel tevreden met mezelf, maar toch schiet even door mijn hoofd: mijn god, zo zien andere mensen mij dus ook weleens. Verschrikkelijk.

 

'Alles wordt vastgelegd'

Snel kijk ik naar andere foto’s van mezelf op mijn telefoon. Bijvoorbeeld de foto die je hierboven ziet. Sta ik goed op. Kostte wel een stylist, visagist, fotograaf en flink wat photoshop, maar dan heb je ook wat. Ik scroll ook langs de vele foto’s die mijn kinderen van zichzelf maakten met mijn telefoon. Met uitgestoken tong, rare ogen of dik opgeblazen wangen. Met bolle buikjes of juist ingevallen ribben. Alles wat hun lijf kan, proberen ze uit en leggen ze vast.

 

Het perfecte lichaam

Ik glimlach. En denk aan Hannah die gekke gezichtenfoto’s mooier vindt dan gewone. “Zo kunnen kijken is toch vet knap, mama?” Ik denk aan de Instagrammeisjes. En aan mijn eigen lijf, en wat het allemaal kan. En opeens weet ik zeker: het perfecte lichaam bestaat wel. En ik heb het.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >