Column Anke: ‘het perfecte lichaam bestaat wel’

17.08.2017 14:01

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder van Jakob (7) en Hannah (6). Maandelijks schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt. Vandaag: elk lichaam is perfect.

‘Dit gezien, zus? Supergoed initiatief’, mailt mijn broertje. Er zit een Instagramlinkje bij: #showit. Ik scroll door de foto’s. Kort door de bocht is het dit: een project waarin fitgirls laten zien hoe ze eruit zouden zien als ze niet zouden poseren. In de meeste gevallen is dat: met een klein beetje extra vel omdat ze voorover gebogen zitten en een buik nu eenmaal genoeg vel nodig heeft om af en toe ook rechtop te kunnen staan. Dit extra stukje vel noemen zij dan liefkozend hun vetrollen. Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat vetrollen daadwerkelijk van vet gemaakt moeten zijn, maar wat weet ik ervan? En wat doe het er eigenlijk toe? Want waar het om gaat is dat deze vrouwen durven laten zien dat ook zij geen perfect lichaam hebben. Sterker nog: dat dat hele perfecte lichaam niet eens bestaat.

 

‘Die verschrikkelijke onderkin’

Ik sluit mijn mail en druk per ongeluk op de camera van mijn telefoon. Een blob met oogjes kijkt me aan. Ik moet twee keer kijken voor ik in de onderkin mezelf herken. Snel klik ik het weg. Een blob met oogjes. Het klinkt naar, dat weet ik, maar het is precies hoe ik eruitzie als ik word betrapt door mijn eigen camera. Hoe de meeste mensen eruitzien, trouwens. Ik ben heel tevreden met mezelf, maar toch schiet even door mijn hoofd: mijn god, zo zien andere mensen mij dus ook weleens. Verschrikkelijk.

 

‘Alles wordt vastgelegd’

Snel kijk ik naar andere foto’s van mezelf op mijn telefoon. Bijvoorbeeld de foto die je hierboven ziet. Sta ik goed op. Kostte wel een stylist, visagist, fotograaf en flink wat photoshop, maar dan heb je ook wat. Ik scroll ook langs de vele foto’s die mijn kinderen van zichzelf maakten met mijn telefoon. Met uitgestoken tong, rare ogen of dik opgeblazen wangen. Met bolle buikjes of juist ingevallen ribben. Alles wat hun lijf kan, proberen ze uit en leggen ze vast.

 

Het perfecte lichaam

Ik glimlach. En denk aan Hannah die gekke gezichtenfoto’s mooier vindt dan gewone. “Zo kunnen kijken is toch vet knap, mama?” Ik denk aan de Instagrammeisjes. En aan mijn eigen lijf, en wat het allemaal kan. En opeens weet ik zeker: het perfecte lichaam bestaat wel. En ik heb het.