In samenwerking met Kek Mama

Celile (48) is vrijwilliger in Ronald McDonald Huis: ‘Ik weet wat de ouders voelen’

15.06.2017 07:00
celile-vrijwilliger-ronalds-mcdonald-huis

Celile Reyhan werkt al tien jaar bij McDonald’s als gastvrouw en administratief medewerker, maar zes jaar geleden besloot ze nóg een taak op zich te nemen: ze werd vrijwilliger bij Ronald McDonald Huis Sofia in Rotterdam.

“Als je kind in het ziekenhuis ligt is dat voor ouders erg moeilijk”, vertelt ze. “Ik ben blij dat ik ze op deze momenten kan bijstaan.”

 

Uitkomst

Celile spreekt zelf uit ervaring: sinds de geboorte van haar zoon heeft ze veel tijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen. “Mijn zoon had anemie (bloedarmoede) en moest veel bloedtransfusies ondergaan. Het is belangrijk dat je op zulke momenten zo dicht mogelijk bij je kind bent, dus ik sliep soms weken achter elkaar naast hem op een stretcher in een kleine kamer.” Dat de ouders in het Ronald McDonald Huis een eigen plekje hebben, vindt ze dan ook een uitkomst: “Ze kunnen hun was doen, er is een keuken en ze mogen gebruik maken van allerlei faciliteiten.”

 

‘Af en toe zwaar’

Samen met 170 andere vrijwilligers zorgt Celile er iedere vrijdag voor dat het de gasten aan niets ontbreekt: ze maakt schoon, checkt mensen in en uit, vermaakt de broertjes of zusjes van de zieke kinderen en biedt een luisterend oor aan de ouders. Dit alles geeft haar enorm veel energie, maar af en toe is het ook zwaar: “Als je verdrietig nieuws hoort, probeer je dat niet mee naar huis te nemen. Soms lukt dat, soms ook niet. Gelukkig krijgen wij jaarlijks verschillende trainingen waarin wij leren hoe we hiermee om kunnen gaan.”

 

HomeRide

Het Ronald McDonald Kinderfonds ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van donateurs en sponsors. Om die reden worden op 24 en 25 juni de HomeRide en HomeRun georganiseerd: een fietstocht van 500 kilometer en hardloopparcours van 200 kilometer, dwars door Nederland. Ook hier doen medewerkers van McDonald’s (die behalve hoofdsponsor van dit evenement al ruim dertig jaar betrokken partner van het Kinderfonds is) aan mee: vier teams maar liefst. Een geweldige actie, vindt Celile: “Ik ben ontzettend trots op alle deelnemers. Zonder hen zouden wij ons werk niet kunnen doen.”