celile-vrijwilliger-ronalds-mcdonald-huis

Celile Reyhan werkt al tien jaar bij McDonald's als gastvrouw en administratief medewerker, maar zes jaar geleden besloot ze nóg een taak op zich te nemen: ze werd vrijwilliger bij Ronald McDonald Huis Sofia in Rotterdam.

"Als je kind in het ziekenhuis ligt is dat voor ouders erg moeilijk", vertelt ze. "Ik ben blij dat ik ze op deze momenten kan bijstaan."

 

Uitkomst

Celile spreekt zelf uit ervaring: sinds de geboorte van haar zoon heeft ze veel tijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen. "Mijn zoon had anemie (bloedarmoede) en moest veel bloedtransfusies ondergaan. Het is belangrijk dat je op zulke momenten zo dicht mogelijk bij je kind bent, dus ik sliep soms weken achter elkaar naast hem op een stretcher in een kleine kamer." Dat de ouders in het Ronald McDonald Huis een eigen plekje hebben, vindt ze dan ook een uitkomst: "Ze kunnen hun was doen, er is een keuken en ze mogen gebruik maken van allerlei faciliteiten."

 

'Af en toe zwaar'

Samen met 170 andere vrijwilligers zorgt Celile er iedere vrijdag voor dat het de gasten aan niets ontbreekt: ze maakt schoon, checkt mensen in en uit, vermaakt de broertjes of zusjes van de zieke kinderen en biedt een luisterend oor aan de ouders. Dit alles geeft haar enorm veel energie, maar af en toe is het ook zwaar: "Als je verdrietig nieuws hoort, probeer je dat niet mee naar huis te nemen. Soms lukt dat, soms ook niet. Gelukkig krijgen wij jaarlijks verschillende trainingen waarin wij leren hoe we hiermee om kunnen gaan."

 

HomeRide

Het Ronald McDonald Kinderfonds ontvangt geen subsidie en is afhankelijk van donateurs en sponsors. Om die reden worden op 24 en 25 juni de HomeRide en HomeRun georganiseerd: een fietstocht van 500 kilometer en hardloopparcours van 200 kilometer, dwars door Nederland. Ook hier doen medewerkers van McDonald's (die behalve hoofdsponsor van dit evenement al ruim dertig jaar betrokken partner van het Kinderfonds is) aan mee: vier teams maar liefst. Een geweldige actie, vindt Celile: "Ik ben ontzettend trots op alle deelnemers. Zonder hen zouden wij ons werk niet kunnen doen."

 

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >